Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 143

Wątek: Plener 04.11.2006 - Arkadia, Nieborów i okolice

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Mnie dystansu nie brakuje, ja tylko jestem złośliwy.
    Ksywa "Talib", którą u nich dostałem do czegoś zobowiązuje
    Złośliwość jest podobno miarą inteligencji, nie mnie słowa "ale" rosnie kiedy czytam dalszą część Twojej polemiki.

Oddechowi się dostało, bo akurat łatwo było przekopiować większą ilość knotów za jednym zamachem. To jego główne przewinienie
    Ja doskonale pamiętam chwile, gdy byłem na jego miejscu. Tylko ja miałem dystans do tego co robiłem, potrafiłem ocenić to, co przyniosłem, wyciągnąć wnioski i skorzystać z guzika delete (czyt. wrzucić negatyw do szuflady i zapomnieć).
    Widocznie nie każdy rodzi się taki genialny, a może on ma inne spojrzenie na świat, może jeszcze nie potrafi tego pokazać. Obejrzałem wszystkie jego fotki, w kilku jest dobry pomysł i nie nazywałbym odrazu tego gniotem. Mimo wszystko zachęcam do konstruktywnych uwag a nie "rąbania po całości", to wymaga pewnego wysiłku, natomast taka całkowita krytyka to prościzna ale tak samo mogę powiedzieć o Twoich fotkach, tylko po co?

Teraz jest moda na wypróżnianie się na forach i oczekiwanie na okrzyki zachwytu.
    Przejrzyj jeszcze raz to, co wszyscy pokazaliście. Nie ma tam ANI JEDNEGO CIEKAWEGO ZDJĘCIA
    A teraz popatrz, ile Wy tych gratów macie powypisywane w stopkach. Możecie zacząć się wstydzić.
    Popierwsze graty powypisywane mam głównie ja, bo tak to kiedyś zrobiłem i nie będę tego zmieniał. Po drugie to nie graty robią zdjęcia a człowiek za wizjerem czyli tzw. inteligentna końcówka aparatu. Widzisz inni są trochę innego zdania co do ciekawości przedtawionych zdjęć. Oczywiście nie jest to mistrzostwo ale jak jesteś taki mądry to trzeba było pojechać i pokazać co potrafisz zrobić w takim oświetleniu jakie było i przy tych warunkach pogodowych. Z dużym prawdopodobieństwem śmiem twierdzić, że za dużo byś nie osiągnął.

Wiesz, ja nie chcę uchodzić za srogiego. Po prostu nazywam rzeczy po imieniu, bo Wy się wstydzicie. Jeśli teraz powiem, że te zdjęcia są do ****, to może ktoś jeszcze przejrzy na oczy. Jeśli wszystko skończyłoby się na Waszych zachwytach, to prawdopodobieństwo, że któryś z nowych plenerowiczów spocznie na laurach byłoby bardzo duże.
    Długo się zastanawiałem co włożyć na forum jako relację z tego plenerku, wybrałem coś z tego co zrobiłem. Pewnie nie jest to rewelacja, jednak popatrz na to co było wokół - pogoda. Poza tym używanie wulgaryzmów wystawia Tobie nie najlepszą opinię. Po raz kolejny zachęcam Cię do konstruktywnej dyskusji i uwag o tym co się Tobie nie podoba.

Byłeś może kiedyś uczestnikiem takiego prawdziwego, dawnego slajdowiska? Tam ludzie byli dla siebie uczciwi i nie głaskali się po główkach. Dzięki temu można było dostrzec to, co przerastało czasem mozliwości postrzegania autora zdjęcia. Jak się 2x z rzędu zebrało porządną zjebkę przy ludziach, to później nie popełniało się po raz kolejny tych samych błędów i 2x zastanowiło się przed pokazaniem kolejnej klatki.
    Byłem, ale jakoś atosfera była bardziej przyjazna, widać przerzyłeś traumatyczne wydarzenia na tych slajdowiskach i musisz pokazać co umiesz, tyle, że wyrządzasz przykrość kilku fajnym chłopakom.
    Pomyśl nad tym proszę.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikie_001 Zobacz posta
    Jarek,
    Zachowujesz sie jak totalny bufon - nie przemawia przez Ciebie zlosliwosc, tylko niczym nie podparta pyszlkowatosc.
    Trzeba bylo sie przejechac i pokazac maluczkim jak sie zdjecia w wilekim swiecie robi.
    rozczarowujesz mnie....
    a nie chcialem wierzyc.....
    Masz w swej teorii jeden słaby punkt. Żeby wszystko się zgadzało, musiałbym tylko krytykować i wydziwiać nie dając nic w zamian. A ja nie dość, że jednak piszę o konkretnych błędach, to sam pokazałem w tym wątku zdjęcia z Arkadii, zanim chłopaki dotarli na miejsce.

Jak się robi zdjęcia w wielkim świecie nie wiem, a na plenerek nie mogłem pojechać, bo w tym czasie fotografowałem za pieniądze.

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Widocznie nie każdy rodzi się taki genialny, a może on ma inne spojrzenie na świat, może jeszcze nie potrafi tego pokazać. Obejrzałem wszystkie jego fotki, w kilku jest dobry pomysł i nie nazywałbym odrazu tego gniotem. Mimo wszystko zachęcam do konstruktywnych uwag a nie "rąbania po całości", to wymaga pewnego wysiłku, natomast taka całkowita krytyka to prościzna ale tak samo mogę powiedzieć o Twoich fotkach, tylko po co?
    No dobrze, stracę chwilę i postaram sie pokazać dokładnie, o czym myślałem pisząc "knot".
    http://img297.imageshack.us/img297/3606/30d7110ly2.jpg
    Pierwsze wrażenie: hurrra, mam szkło makro i nawet udało się ustawić ostrość. Kompozycyjnie kuleje, w mocnych punktach wieje pustką, na środku jakiś falliczny przekaz i nic więcej. Przepalony fragment śniegu dowodzi niestarannej obróbki a nachalna winieta, braku dobrego smaku. Za dużo pustego miejsca na górze kadru, z kolei czegoś brakuje na dole. Czy nie lepiej wyglądałoby, gdyby obiektyw był niżej? W przekazie nie dominowałbyś nad fotografowanym przedmiotem a i kadr sporo by zyskał ukrywając przy okazji część bałaganu..

http://img292.imageshack.us/img292/4487/30d7113wr1.jpg
    Praktycznie te same zarzuty, co wyżej. Identyczne błędy, plus większe przepalenia śniegu.

http://img165.imageshack.us/img165/5302/30d7128dd6.jpg
    Natura stworzyła ciekawy pomysł do zdjęcia, to fakt. Liście schodzą się w jeden punkt nieodwracalnie ściągając wzrok do środka. I co tam widzimy? Nic specjalnego, bo akurat śniegu napadało.. Jeszcze jedna rzecz tutaj razi: ten liść odchodzący w naszą stronę trochę w lewo. Jest zupełnie nieostry i do tego za jasny. Na przyszłość jest taka zasada rozchodzenia się ostrości w kadrze: ostrość przed punktem i za punktem trafienia rozchodzi się jak 2/3 do 1/3. Czasem w podobnych sytuacjach, gdzie jakiś duży i ciężki przedmiot dominuje na pierwszym planie, warto wyostrzyć odrobinę przed celem, ratując całość.

I jeszcze jedno: oplacało się pojechać 70km w jedną stronę, żeby zrobić takie zdjęcia? Arkadia to dość specyficzne i bardzo ciekawe miejsce i przywiezienie takich zdjęć świadczy chyba tylko o braku pomysłu na lepsze. A to, co podlinkowałem wyżej mogłeś sobie zrobić na miesjcu w Łazienkach czy ogrodzie botanicznym.

Hurtem:
    http://img294.imageshack.us/img294/7483/30d7190bp4.jpg
    http://img165.imageshack.us/img165/8862/30d7195xr5.jpg
    http://img292.imageshack.us/img292/6490/30d7231yf7.jpg
    Bałagan w kadrze, że aż miło. Ciekaw jestem, czemu to pokazałeś. Co pchnęło Cię do pokazania właśnie tych konkretnie zdjęć. Nie ma tam niczego, co przyciągałoby wzrok i pozwoliło się zatrzymać na odrobinę dłużej. Wzrok błądzi, skacze, szuka i w rezultacie niczego nie znajduje. I jeszcze jedno: wszyscy narzekaliście na warunki, pogodę i światło (i mieliście rację). To po jaką cholerę brniecie w ten środek histogramu i na siłę wyciskacie z plików i aparatów światło, którego tam nie było? Było szaro i buro?
    http://img292.imageshack.us/img292/6490/30d7231yf7.jpg
    Nie wydaje mi się...

http://img299.imageshack.us/img299/695/30d7138tk8.jpg
    Chyba jedyne zdjęcie ze wszystkich pokazanych w tym wątku, które jakoś może się obronić. Oczywiście trzeba uciąć 1/4 kadru od dołu, prawie drugie tyle od góry, przywalić lekki gradient z rozświetleniem środka i zrobić z tego jakąś ciekawie wciągającą widza "panoramkę". Szkoda tylko, że nie zastosowałeś dłuższej ogniskowej. Byłby zdecydowanie ciekawszy efekt przenikania się planów.

Popierwsze graty powypisywane mam głównie ja, bo tak to kiedyś zrobiłem i nie będę tego zmieniał. Po drugie to nie graty robią zdjęcia a człowiek za wizjerem czyli tzw. inteligentna końcówka aparatu. Widzisz inni są trochę innego zdania co do ciekawości przedtawionych zdjęć. Oczywiście nie jest to mistrzostwo ale jak jesteś taki mądry to trzeba było pojechać i pokazać co potrafisz zrobić w takim oświetleniu jakie było i przy tych warunkach pogodowych. Z dużym prawdopodobieństwem śmiem twierdzić, że za dużo byś nie osiągnął.
    A tego już nie wiesz. Szczególnie, że nie masz pojęcia, jak fotografuję takie klimaty. Ja z pewnością poszedłbym w efekt, szukał detali określających miejsce i łączył z jakimiś śmieciami w kadrze. Niestety nie było mnie tam, więc mogę sobie tylko popisać.

Pewnie nie jest to rewelacja, jednak popatrz na to co było wokół - pogoda. Poza tym używanie wulgaryzmów wystawia Tobie nie najlepszą opinię. Po raz kolejny zachęcam Cię do konstruktywnej dyskusji i uwag o tym co się Tobie nie podoba.
    **** to wulgaryzm? Nie jesteśmy w przedszkolu, daj spokój.. Jeśli wystawiasz ludziom opinię po tym, jak napiszą "****", to faktycznie nie znajdziemy chyba wspólnego języka.
    Jarek

Coś już napisał Awatar mikie_001
    Miasto
    na wsi....

Domyślnie

Masz w swej teorii jeden słaby punkt. Żeby wszystko się zgadzało, musiałbym tylko krytykować i wydziwiać nie dając nic w zamian. A ja nie dość, że jednak piszę o konkretnych błędach, to sam pokazałem w tym wątku zdjęcia z Arkadii, zanim chłopaki dotarli na miejsce.
    ale chlopaki nie pojechali robic zdjec slubnych, tylko widoczki. To jest pewna roznica. Jesli myslisz, ze Twoje zdjecia da sie latwo "przerobic" na dobre zdjecia krajobrazowo - plenerowe, to chyba sie jednak troche myslisz.... Zadalem sobie niewatpliwy trud (bo mowie tu szczerze - nigdy nie nalezalem do fanow Twojej tworczosci) przejscia przez cala sesje z Iwona. Proponuje jednak troche wiecej pokory.... Koncentrowalem sie jedynie na tle i powiem Ci jedno - na pewno na podstawie tych zdjec sie nie naucza....

Pamietaj tez, ze oni mieli troche inna pogode niz Ty, w ktorej znacznie ciezej sie robi zdjecia i znacznie ciezej komponuje sie obrazy.

Niestety nic im nie dales oprocz drwin i powodu aby przestali wierzyc we wlasne mozliwosci. Uczenie poprzez traume nie zawsze sie sprawdza.....

nie mozna bylo tak od razu omowic zdjecia?
    szkoda tylko, ze tyle epitetow o wyjatkowo negatywnym wydzwieku....
    Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie mozna bylo tak od razu omowic zdjecia?
    Nie napisałem niczego więcej niż to, co pisałem już wyżej. Użyłem tylko większej ilości słów. Widać tego potrzebowaliście.

szkoda tylko, ze tyle epitetow o wyjatkowo negatywnym wydzwieku....
    Nie używałem epitetów. A starych chłopów nie zamierzam głaskać po główkach i szeptać do uszka, że tym razem dali ciała, ale następnym to już na pewno się uda..
    Jarek

Miasto
    na wsi....

Domyślnie

Nie napisałem niczego więcej niż to, co pisałem już wyżej.
    oczywiscie ze tak - napisales to o bardzo konkretnych zdjeciach, a nie rzucales oglonikow baz podania konkretow. Jesli ktos popelnia bledy, to zazwyczaj ich nie zauwaza, a wiec musisz napisac bardzo konkretnie.....
    Pozdrawiam, Michal

Bywalec Awatar oddech
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oddech nieźle, szkoda tylko, że trochę ściołeś lewą stronę i troszkę za dużo wypełnienia po prawej. Coś mi się widzi, że podejdziemy raz jeszcze do akweduktu. Mam pomysł, w nocy z jakimś extra światełkiem, tylko trzeba by jakąś zgodę załatwić.
    Jestem za nocą Tylko latarki trzeba wziąc bo tam raczej nie widać było latarni. A potem jasne szkiełko, nogi i do ataku

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

oczywiscie ze tak - napisales to o bardzo konkretnych zdjeciach, a nie rzucales oglonikow baz podania konkretow. Jesli ktos popelnia bledy, to zazwyczaj ich nie zauwaza, a wiec musisz napisac bardzo konkretnie.....
    Poczekaj, co autor zdjęć napisze
    Ogólniki chyba jednak były wygodniejsze..
    BTW, żałuję, że się odezwałem..
    Jarek

Miasto
    na wsi....

Domyślnie

nie masz czego zalowac - dla Ciebie to tez lekcja - zawsze pisz konkretnie a nie ogolnie. To tak z jak odpowiedzialnosci zbiorowa - nikt jej nie lubi, a wygodnia jest jedynie dlatego kto sie czuje winny
    Pozdrawiam, Michal

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oddech Zobacz posta
    Jestem za nocą Tylko latarki trzeba wziąc bo tam raczej nie widać było latarni. A potem jasne szkiełko, nogi i do ataku
    Oświetlenie tego akweduktu latarkami jest niewykonalne w normalnych warunkach, zakładając akceptowalną jakość obrazu.
    Ten obiekt jest zdecydowanie za duży i do tego niedostępny, żeby sobie poradzić zwykłymi reflektorkami. Skończy się długim naświetlaniem na wysokim iso i w rezultacie kiepskim efektem.

Można próbować starą metodą na "b" i flashami na kontrze (świetnie będzie się przebijać światło przez podcienie, ale będzie to zimne, nienaturalne i nieprzewidywalne światełko. Do tego będzie trzeba bardzo uważać, żeby odpalana lampa nie znalazła się przypadkiem w kadrze bez osłony muru.

Reasumując: kupa zabawy i załatwiania wstępu nocą. Efekt nieprzewidywalny a woda w stawie zimna

Jeśli macie ochotę na fotografie nocą, to może połazimy wspólnie po Warszawie któregoś wieczora? Prawdę mówiąc nie widziałem żadnych fajnych zdjęć nocnej Warszawy zrobionych już po wojnie. Można się wykazać, tylko trzeba się zebrać przynajmniej w kilku, żeby spokojnie wrócić z zabawkami do domu.
    Pora roku sprzyja, ciemno robi się wystarczająco szybko, moze uda sie trafić na mokre bruki bez śniegu..
    Jarek

Bywalec Awatar oddech
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

oskarkowy, latarki miały być do oświetlenia drogi do akweduktu. Nie wyobrażam sobie chodzenia na nietoperza. A przy akwedukcie to moja wiedza wymięka i nie zabieram głosu.
    Co do nocnej Warszawy to jestem za. W zasadzie chodźby dzisiaj. Tylko w środę ide do kina i nie zmienie planów. Chętnie poucze się od lepszych.

PS: popatrz na mój podpis. A do tego dodam, że lustrem bawię się od września.

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów