Zdaje się, że miałeś Sigmę 20mm f1.8 ... Jak to jest z tym szkłem? Mam okazję kupić za 1100zł i się zastanawiam bo to fatycznie to światło i ta ogniskowa której ptorzebuję... Ale słyszałem o problemach z AF (źle lub w ogóle nie łapie) - przeglądałem zdjecia na pbase i są tam zarówno żelety jak i kompletne mydło (zły resize?) ... Zastanawiam się, bo szkoda mi teraz utopić pieniędzy w szkle, które będzie dawało marne efekty...
Wtedy miałby w zasadzie ładny komplet 20 / 50 / 85 mm wszystkie f1.8 a 50-tkę zamienię z czasem (jak mi wpłącą wyrównanie za stypendium ) na 1.4.
Co do 24-105L - to już decyzja podjęta - kupię go w lutym w Manchesterze - jadę na półroczne stypendium. 24-105L kosztuje tam ok 590Ł (~3300zł) kupując np. TUTAJ
wtedy będzie 'zoomowalny zakres' 10-22 17-40 24-105 70-200 no i stałki 20 / 50 / 85 mm oraz dwa korpusy - dla mnie to chwilowe spełnienie marzenia o zestawie do fotografii.
Lampy posiadam dwie 550EX. Teraz dokupię jeszcze 430EX (ale to jak pieniążki spłyną ) - do 350D - który zostanie w Polsce.

Cały czas zależy mi jednak na tej ostrości 'per pixel'. Ten egzemplarz 17-40L zapewnia już zupełnie wystarczającą jakość, podobnie jak 70-200 f4L...
No cóż- wydaje mi się, że póki co - to co zamówiłem spokojnie wystarczy a będzie i podstawa aby kupić jeszcze 'to na co się zawsze czekało'

Przy okazji - ostatni portrecik - wydaje mi się, że podział w połowie jest jednak zły - chyba zmienię proporcję zdjecia aby obciąć trochę dołu...