Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: 16-35 2.8 L czy 24-70 2.8 L

Mieszany widok

Domyślnie 16-35 2.8 L czy 24-70 2.8 L

Witam, jestem tutaj nowy oraz świeżym użytkownikiem aparatu canon 5d mk 2 po przejsciu z nikon-a.
    Aktualnie posiadam tylko 50mm 1.4 a potrzebuję czegoś bardziej elastycznego.
    Wybieram się na urlop i chciałbym popstrykac troche szerzej (architektura, postacie na tle budynków itp...)
    Druga sprawa, że będę uzywał go również do kręcenia klipów i wydaje mi sie ze te dwa są najciekawsze ze stajni canon-a:
    canon 16-35 2.8 L usm
    24-70 2.8 L usm

choć o tym drugim slyszalem wiele złego...

a może polecicie cos lepszego zalezy mi na ostrosci i jasności (wiadome) i nie chcę stałek bo zmiana co chwila obiektywu to jak narazie dla mnie hardkor podczas urlopu...

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Ja bym brał 16-35 , a do tego pokusił bym się o 85mm 1.8 i miał byś super zestaw na większość okazji, jasne i w miare lekkie szkła.
    EOS + L i kupa gratów ...

Domyślnie

dzieki za odpowiedź, czyli szala przesunęła się na 16-35...

Domyślnie

Z własnych doświadczeń z ostatniego wyjazdu (Rivera Włoska, Dolomity i Alpy) wiem, że 16-35 na FF nadaje się raczej na zabawy z przerysowaniami. O ile na 7D w tym momencie podstawowym szkłem było by właśnie 16-35, to na obu piątkach zdecydowanie najlepszym wyborem było 24-70 i 24-105. Po prostu na 16-35 w pewnych momentach robiło się za dużo nieba i ziemi.
    Co do samego 24-70: optycznie trochę lepiej od 24-105, minus to gabaryt i waga. Pojawiła się nowa wersja, ulepszona optycznie, mniejsza i lżejsza, ale na razie jeszcze trudno dostępna i ciutek droga. Jako alternatywa jest 24-105 4.0 L IS.
    Ostatnio edytowane przez shutter ; 11-07-2012 o 16:17
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Domyślnie

Gabaryt i waga mi nie przeszkadza, 24-105 odpada bo f4 to dla mnie za ciemno...i znow + dla 24-70 co "zabija mi klina" w tym momencie.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez genosajd Zobacz posta
    Gabaryt i waga mi nie przeszkadza, 24-105 odpada bo f4 to dla mnie za ciemno...i znow + dla 24-70 co "zabija mi klina" w tym momencie.
    Przyjrzyj się wynikom testów :
    http://www.photozone.de/reviews

Nie bardzo rozumiem pogoń za światłem w fotografowaniu architektury.
    Jak przy pełny świetle to ewidentny brak ostrości, o to Ci chodzi ?

Stawiałbym raczej na stabilizację (trzeba pamiętać o 1 sec pomiędzy wcisnięciem a nacisnięciem). Proponuje 24-105/4 IS, świetny jako podróżny, u mnie jest wpięty około 70% czasu.

jp

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

zapomniałem dodać że 16-35 przy 35mm nie jest już takie rewelacyjne , a co do 24-70 to podobno mogą być teraz trudności na rynku z zakupem bo nowa wersja z IS ma nieziemską cenę więc ludzie wykupili co się da starą wersje
    EOS + L i kupa gratów ...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    zapomniałem dodać że 16-35 przy 35mm nie jest już takie rewelacyjne , a co do 24-70 to podobno mogą być teraz trudności na rynku z zakupem bo nowa wersja z IS ma nieziemską cenę więc ludzie wykupili co się da starą wersje
    nowa wersja 24-70/2.8L II nie ma IS.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    , a co do 24-70 to podobno mogą być teraz trudności na rynku z zakupem bo nowa wersja z IS ma nieziemską cenę więc ludzie wykupili co się da starą wersje
    Jeżeli piszesz o canon 24-70/2.8II to nie ma IS.

Domyślnie

Ale jedno się zgadza: cena jest nie ziemska
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów