Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 145

Wątek: Ewolucja, teoria Darwina itp.

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275 Zobacz posta
    no chyba przyszedł czas na uściślenie problemu - ewolucja jest dość szerokim pojęciem. Z ewolucją mamy doczynienia na codzień ludzie zmieniają się właściwie na naszych oczach obejżyjcie sobie ubrania dorosłych osób z lat międzywojennych - w tej chwili niewielu gimnazjalistów by w nie weszło - ewolucji jako zmianom w organizmach pod wpływem warunków zewnętrznych dowodzi również przystosowanie ludzi do warunków w jakich istnieją czarna skóra u afrykańczyków tkanka tłuszczowa i skośne oczy u eskimosów itd itp - dyskusyjne powtarzam dyskusyjne jest tylko to czy ewolucja spowodowała rozwój życia na ziemi od organizmów jednokomórkowych czy pojedyńczych łańcuchów RNA do istot tak złożonych jak człowiek - i ta kwestia pozostanie dyskusyjna dopóki nieznajdą się dowody na potwierdzenie tego lub nie znajdą się dowody na to żę przebiegało to w inny sposób - więc ewolucja to fakt ale ewolucja człowieka od organizmu jednokomórkowego do homo sapiens to tylko teoria i tak jest w świecie naukowym nazywana.
    Tu rozmawiamy o teorii głoszącej że życie powstało z substancji chemicznych, które połączyły się w komórki zdolne do replikacji. Z nich miały z czasem tworzyć się coraz bardziej skomplikowane organizmy aż powstał człowiek.
    I taką ewolucję nazywam teorią, lub bardziej dosadnie mitem.

TomkuS gdyby naukowcy byli przekonani to przestali by się tym zajmować i próbować to udowodnić lub obalić
    Cieszę się, że mam poparcie na forum - że teoria ewolucji nie jest dowiedziona

Jakie są dowody na ewolucję - w tej chwili przedewszystkim genetyczne - a dokładnie małe różnice w kodach genetycznych człekokształtnych które mogły zostać wywołane przez zminy zachodzące w procesie naturalnej ewolucji
    lub też mogły być takie od zawsze

Bóg istnieje a przynajminiej ja mam go w sercu - a czego nauczyłem się z bibli - kochać bliźniego, szanować rodziców nie zabijać także słowem, nie kraść również czyichś pomysłów, nieporządać żony anżadnej innej.. ale liczyć nauczyłem się w szkole, jak zbudować elektroniczne urządzenie w technikum, a jak projektować domy na studiach - biblia mimo że jest księgą uniwersalną nie daje odpowiedzi na wszystkie pytania i dotyczy raczej życia duchowego a nie materialnego -ma na celu rozwinąć naszą duchową stronę a naszą duszę doprowadzić do Boga a nie zapewnić nam nagrodę Nobla z dziedziny biologii
    Zgoda, Biblia nie jest księgą naukową, niemniej gdy podejmuje tematy naukowe jest zadziwiająco prawdziwa - a poziomem informacji wybiega daleko przed czasy w których powstała.

chodziło mi o to że człowiek wierzący nie potrzebuje dowodów na istnienie Boga. A podchodząc filozoficznie - jesteś pewien że istniejesz?? może to matrix??
    Czy możemy nie filozofować?:-|
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekS Zobacz posta
    ...
    Zgoda, Biblia nie jest księgą naukową, niemniej gdy podejmuje tematy naukowe jest zadziwiająco prawdziwa - a poziomem informacji wybiega daleko przed czasy w których powstała.
    ...
    Jeszcze raz zapytam skąd takie twierdzenie? Skąd wiesz, że "wybiega daleko" skoro są inne źródła o zbliżonym poziomie wiedzy a czasem i większym.

Dalej milczeniem pomijasz niewygodne Ci fakty o Stonhedge, piramidach, wiedzy starożytnych kapłanów (naukowców).

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

I taką ewolucję nazywam teorią, lub bardziej dosadnie mitem
    Kolega elpeerowiec? Dla mnie z racji tego, ze jestem ateista Biblia jest mitologia, wiec prosze Cie, ze mieszaj jej w sprawy naukowe. Czy jesli czlowiek powstal z Adama i Ewy to znaczy, ze Bog popiera kazirodztwo? Czy takie rozmanazanie sie nie byloby niezdrowe dla genow i gatunku?

Edit:
    Jednak w Biblii sa zapiski na ten temat. Czy to nie jest jakas sprzecznosc?
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 27-10-2006 o 15:31

Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jeszcze raz zapytam skąd takie twierdzenie? Skąd wiesz, że "wybiega daleko" skoro są inne źródła o zbliżonym poziomie wiedzy a czasem i większym.

Dalej milczeniem pomijasz niewygodne Ci fakty o Stonhedge, piramidach, wiedzy starożytnych kapłanów (naukowców).
    Kto w czasach Mojżesza (około 1513pne) mówił o tym że ziemia nie ma fizycznej podpory? Podaj źródło.

O kapłanach mówiłem, jak leczyli oślim łajnem i gotowanym kretem.

O Stonhedge też mówiłem, że nie wiem

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Kolega elpeerowiec? Dla mnie z racji tego, ze jestem ateista Biblia jest mitologia, wiec prosze Cie, ze mieszaj jej w sprawy naukowe. Czy jesli czlowiek powstal z Adama i Ewy to znaczy, ze Bog popiera kazirodztwo? Czy takie rozmanazanie sie nie byloby niezdrowe dla genow i gatunku?

Edit:
    Jednak w Biblii sa zapiski na ten temat. Czy to nie jest jakas sprzecznosc?
    Sądzisz, że w wyniku ewolucji powstała jednocześnie nie para ludzi (co jest z matematycznego punktu widzenia niemożliwe) a więcej par ludzi, którzy nie krzyżowali się między sobą?
    Można i tak..
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i proszę, jak prof. Maciejowi Giertychowi udało się nakłonić nas do takiej dyskusji. Sam jestem zdziwiony że daliśmy się tak łatwo podpuścić

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Kto w czasach Mojżesza (około 1513pne) mówił o tym że ziemia nie ma fizycznej podpory? Podaj źródło.

O kapłanach mówiłem, jak leczyli oślim łajnem i gotowanym kretem.

O Stonhedge też mówiłem, że nie wiem
    Nie odpowiadasz na pytania sam zadając dodatkowe (chcesz coś udowodnić?) i wulgaryzujesz pisząc o oślim łajnie.

Wg. Ciebie, jeśli czegoś nie da się wyjaśnić to to coś nie istnieje. Piramidy, te najstarsze, dużo wcześniejsze od Mojżesza zbudowane zostały przez nieuków i matołów.

W każdych czasach byli geniusze. Przenosząc się do współczesności Einstein też nie miał dostatecznej wiedzy, żeby sformułować teorie względności. (zauważ to TEZ jest TEORIA). Einstein wybiegł przed epokę, może autor Biblii też. Zresztą, najprawdopodobniej, zapis biblijny jest kopią legendy o Gilgameszu.

Wiesz, jestem z wykształcenia również matematykiem. Jeśli posadzić wystarczająco dużą ilość małp przy maszynach do pisania i nauczyć je klepać w klawisze to któraś z nich napisze Pana Tadeusza. Twoje odnoszenia do prawdopodobieństwa są bezzasadne.

Twierdzisz tłustym drukiem, że nie jesteś kreacjonistą a kreacjonizmu bronisz jak niepodległości.

Sądzisz, że w wyniku ewolucji powstała jednocześnie nie para ludzi (co jest z matematycznego punktu widzenia niemożliwe)
    Jak można powiedzieć, że coś jest "z matematycznego punktu widzenia" niemożliwe. To z punktu widzenia matematyka twierdzenie nieprawdziwe. Absurd albo mit. Jak wolisz.

Ja odpadam. Z wiarą nie dyskutuję, zresztą sam jestem agnostykiem.

EOT
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 27-10-2006 o 16:02

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Poland

Domyślnie

Powiem tak - jak na matematyka jesteś wyjątkowo nieprecyzyjny. Wyjątkowo. Szczerze mówiąc mam serdecznie dość dyskusji opartej na przeinaczaniu sensu moich wypowiedzi.
    Szanuję cię jako fotografa i człowieka ale trudno mi zniżać się (niestety tak..) do poziomu dyskusji który w tym wątku prezentujesz.

Nie odpowiadasz na pytania sam zadając dodatkowe (chcesz coś udowodnić?) i wulgaryzujesz pisząc o oślim łajnie.
    O oślim łajnie pisali kapłani w Egipcie. Do nich miej pretensję za treść recepty.
    Podałem przykład stanu wiedzy w Egipcie. Rozumiem że ciebie nie zadowala. Masz do tego prawo.

Wg. Ciebie, jeśli czegoś nie da się wyjaśnić to to coś nie istnieje.
    Bzdura. Ty tak twierdzisz. Piramidy stoją. I niech stoją dalej.
    Natomiast nie da się wyjaśnić teorii ewolucji dlatego pozostaje ona dla mnie teorią a nie faktem, a to ty ze wszystkich sił jej bronisz bez dowodów.

W każdych czasach byli geniusze. Przenosząc się do współczesności Einstein też nie miał dostatecznej wiedzy, żeby sformułować teorie względności. (zauważ to TEZ jest TEORIA). Einstein wybiegł przed epokę, może autor Biblii też. Zresztą, najprawdopodobniej, zapis biblijny jest kopią legendy o Gilgameszu.
    Zauważyłem. Ale to działa jedynie na twoją niekorzyść, bo dowodów na poparcie teorii Einsteina jest o niebo więcej niż teorii ewolucji.

Wiesz, jestem z wykształcenia również matematykiem. Jeśli posadzić wystarczająco dużą ilość małp przy maszynach do pisania i nauczyć je klepać w klawisze to któraś z nich napisze Pana Tadeusza. Twoje odnoszenia do prawdopodobieństwa są bezzasadne.
    Jeśli wziąć wystarczająco wielu naukowców, którzy zaczną mówić że coś jest prawdą to większość zacznie w to wierzyć. Jeżeli będzie się to powtarzać 100 lat uwierzy każdy.

Jeżeli wziąć kilka części z których zbudowana jest maszynka do mielenia mięsa i przez miliard lat przerzucać je bez składu w balii to nigdy, przenigdy nie powstanie z nich gotowa maszynka. Więc nie wciskaj kitu.

Twierdzisz tłustym drukiem, że nie jesteś kreacjonistą a kreacjonizmu bronisz jak niepodległości.
    Szkoda że nie znasz poglądów kreacjonistycznych. Zapoznaj się z nimi, i porównaj z moimi.

Ja odpadam. Z wiarą nie dyskutuję, zresztą sam jestem agnostykiem.

EOT
    Dziwne to bardzo co piszesz, skoro uznawanie teorii ewolucji za prawdę odbywa się na zasadzie wiary

Ale masz rację napewno pod jednym względem EOT z mojej strony

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Pierwszy raz słyszę żeby Biblię uznawać za źródło wiedzy naukowej Sądząc po tym że wg Ciebie w bibli nie ma opisu stworzenia świta w 6 dni posiłkujesz sięinnym tłumaczeniem niż Biblia tysiąclecia. Jeżeli tak to uprzedzę twój zarzut o złm tłumaczeniu - bo być może jest nie dokładne ale tak samo nie można być pewnym innych tłumaczeń ponieważ język hebrajski jest odmienny od jezyków europejskich i było podawane wiele przykładów kilku możliwych interpretacji różnych fragmentów Bibli. zresztą Biblia była spisana stosunkowo późno a przez wiele pokoleń była przekazem ustnym. A może jesteś zwolennikiem teorii kodu zawartego w bibli i dająceo odpowiedź na wszystkie pytania? Bo to je dopiero teoria poparta super dowodami

Nie podoba mi się jak odpowiadasz kolegom bo co jak co ale nie ozekujesz chyba że Janusz wypisze ci tu wzory z rachunku prawodpodobieństwa potwierdzające jego wiedzę - ty rzucasz jakieś ogólniki ni jak z sobą nie powiązane a czasem nawet nie spójne i chcesz nas przekonać do swojego zdania - już napisałem żę teoria Ewolucji jest teorią ale podpartą obserwacjami i badaniami lecz nie est do końca udowodniona lecz na jej bazie powstała taka nauka jak genetyka która nadal się rozwija - podobnie było z teorią względności einsteina on ateż nie zgadza sięz obecnym stanem wiedzy nie sprawdza się wszędzie na poziomie fizyki kwantowej i już została podważona leczbez niej nie nastąpił by rozwój fizyki kwantowej i nie powstało by wiele wynalazków i nie do końca jest tak że gdyby nie einstein to by nic nie było prędzej czy później pewnie ktoś by ją sformułował bo on też jej nie wziął z kapelusza. WIęc brak dowodów na pochodzenie człowieka od małp człekokształtnych (a może ludzi małpokształnych) nie podważa teorii ewolucji

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Tu rozmawiamy o teorii głoszącej że życie powstało z substancji chemicznych, które połączyły się w komórki zdolne do replikacji. Z nich miały z czasem tworzyć się coraz bardziej skomplikowane organizmy aż powstał człowiek.
    I taką ewolucję nazywam teorią, lub bardziej dosadnie mitem.
    Niezle jaja... To, ze w wyniku ewolucji organizmy stopniowo udoskonalaly sie
    moze ci np udowodnic kazde dziecko w American Museum of Natural History
    w Nowym Jorku. "Niewiara" w to stawiasz sie na rowni z, przepraszam za
    brzydkie slowo, gierdychami.
    Pewnie nie wierzysz tez, ze bratu blizniakowi lecacemu rakieta blisko
    predkosci swiatla czas plynie inaczej...

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Jak już pisaliśmy teoria ewolucji to nie kwestia wiary, faktem też jest żę nie została do końca potwierdzona ale póki co nikt nie wymyślił nic lepiej udowodnionego. TomekS zaraz się obrazi i napisze że się nie dziwi i że nie potrafimy myśleć sami i ulegamy presji ogółu. Więc żeby uprzedzić jego wypowiedź powiem o sobie a myślę że jest tu wielu podobnych - nie lubię myśleć żę wszystko co świat naukowy przedstawia za pewnik jest pewne ba nawet wolę szukania dziury w całym ponieważ lubię myśłeć i analizować lecz póki nie ma się do zaproponowania nic lepszego nie można wyskakiwać z tekstami że oni sięmylą bo tak. Na poparcie swojego zdania trzeba mieć jakieś argumenty jeśli nie materialne to przynajmniej logiczne. Tak jest w każdej dziedzinie nauki. Co więcej dla amatorów zainteresowanych tematami naukowymi pozostaje tylko argumentacja logiczna bo mało kto ma możliwość przeprowadzania wykopalisk na własną rękę lub zdobycie dostępu do sprzętu laboratoryjnego zwłaszcza tego zaawansowanego. Lecz nie zwalnia to z myślenia - sporo odkryć i wynalazków nawet teraz jest osiągnięciem amatorów lub praktyków a nie naukowców a nawet wśród naukowców jest sporo osiągnięć które były dziełem przypadku. Dzieje się tak najczęściej gdy do rozwiązania problemu okazuje się potrzebne nie szablonowe podejście - ale mówienie w przypadku teorii ewolucji że nie jest prawdziwa bo nie ma na nią 100% dowodów i próba podważania osiągnięć biochemii ostatnich dziesięciolecie jest infantylne ponieważ nawet gdyby okazało się teraz, że komuś udało się teorię ewolucji w sposób naukowy podważyć i sformuować inną teorię rozwoju życia na ziemi, to niewątpliwą zasługą teorii ewolucji był by dotychczasowy rozwój nauk biologicznych oraz powstanie właśnie tej nowej teorii.

Śmiem jednak sądzić, że nawet jeśłi teoria ewolucji w obecnej formie okaże się nie prawdziwa to będzie to na podobnej zasadzie jak prawa ciążenia opisane przez newtona nie sprawdzają się w fizyce kwantowej. Tak więc może okaże się że naturalny proces ewolucji w ramach gatunku potrzebuje jakiegoś dotąd nieodkrytego czynnika powodującego rozwój nowego gatunku.
    i tu od razu do TomkaS który zobaczy w tym palec Boży - owszem tylko jakoś moja wiara i życie nauczyło mnie że Bóg w swojej działalności woli posługiwać się swoimi dziełami a nie bezpośrednią cudowną interwencją.

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów