Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 145

Wątek: Ewolucja, teoria Darwina itp.

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

,,teoria'' ewolucji nie jest teoria w sensie takiej, jaka uprawiaja nauki scisle - wiec mozna z nia polemizowac nie podajac sensownych argumentow. kwestia, kto w co wierzy tez nie podega dyskusji - bo to osobista sprawa.

ja np. wierze, ze wszystkie znane nam teorie zostaly wymyslone przez Boga i czekaly, az je odkryjemy i zrozumiemy. tak samo jest z ewolucja - tak se to tak Bog wymyslil. a czy przejscie z malpy do czlowieka nastapil w sposob ciagly, czy nieciagly - to juz szczegol. ja tam czuje sie boskim stworzeniem nie malpa
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl Zobacz posta
    tak samo jest z ewolucja - tak se to tak Bog wymyslil. a czy przejscie z malpy do czlowieka nastapil w sposob ciagly, czy nieciagly - to juz szczegol. ja tam czuje sie boskim stworzeniem nie malpa
    Jest nawet lepiej. Bóg mógł stworzyć świat w takim stanie, że istniałyby dowody na prawdziwość ewolucji. Np. to stworzenie mogło mieć miejsce wczoraj i byłoby to nie do udowodnienia. Z tego powodu kreacjonizm nie może być teorią, a wyłącznie wiarą.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

no to teraz z przymrozeniem oka:

wiadomo, ze teoria ewolucji jest falszywa, wystarczy spojrzec na prezydenta i premiera i juz widac, ze czlowiek pochodzi od ... pingwina
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl Zobacz posta
    no to teraz z przymrozeniem oka:

wiadomo, ze teoria ewolucji jest falszywa, wystarczy spojrzec na prezydenta i premiera i juz widac, ze czlowiek pochodzi od ... pingwina
    zapomniałeś o Edgarze
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Z drugiej strony jak się popatrzy na prezydenta i premiera obok Romana Edukatora to wyraźnie widać podzielenie się gatunku co może teorie ewolucji jedynie potwierdzać

Co do teorii ewolucji kontra wiara to z całym szacunkiem dla wiary wielu osób ale dowodów na interwencje boskie jakoś specjalnie nie widać.
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 26-10-2006 o 10:32
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

no to zigi albo jesteś alfą i omegą albo nie bardzo czujesz temat - dla wiary dowody na Boską interwencję nie są potrzebne, ba właściwie gdyby otrzymać takie dowody to nie była by to już wiara a wiedza wg mnie Bóg jest we wszystkim co nas otacza i we wszystkich pytaniach na które nie znamy jeszcze odpowiedzi a wierz mi że mimo postępów nauki pytań jest coraz więcej. Swoją drogą przyjmujemy, że nie jesteśmy sami we wszechświecie - a co jeśli jesteśmy sami czy to był by dowód na istnienie oskej interwencji - tylko spróbuj udowodnić że we wszechświecie nie ma życia inteligentnego poza nami

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275 Zobacz posta
    no to zigi albo jesteś alfą i omegą albo nie bardzo czujesz temat - dla wiary dowody na Boską interwencję nie są potrzebne, ba właściwie gdyby otrzymać takie dowody to nie była by to już wiara a wiedza wg mnie Bóg jest we wszystkim co nas otacza i we wszystkich pytaniach na które nie znamy jeszcze odpowiedzi a wierz mi że mimo postępów nauki pytań jest coraz więcej. Swoją drogą przyjmujemy, że nie jesteśmy sami we wszechświecie - a co jeśli jesteśmy sami czy to był by dowód na istnienie oskej interwencji - tylko spróbuj udowodnić że we wszechświecie nie ma życia inteligentnego poza nami
    Generalnie chodziło mi o to iż kilku wypowiadających się wcześniej żąda dowodów na potwierdzenie teorii ewolucji natomiast olewa zupełnie dowody na teorie stworzenia świata przez Boga. I nie bardzo odpowiada mi lansowane przez kolegę podejście "wiara" to jedno a nauka i fakty to drugie. A nie odpowiada mi ono dlatego, iż akurat w tym przypadku mimo wszystko jako gatunek istniejemy dość materialnie. A tam gdzie mamy coś namacalnego wypadało by podejść do sprawy nie tylko jak do czegoś kompletnie niemożliwego do ogarnięcia przez naukę. Innymi słowy cud życia jak najbardziej może być działaniem jakiejś siły wyższe choć wcale nie musi.
    Myślę, iż wypadałoby dokładniej zdefiniować pojęcia "wiara" i "religia".
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    Mysle, iz w tym temacie mozesz smialo zajrzec na portal wiara.pl , a szczegolnie zapoznac sie z wyszukiwarka na tamtejszym forum.

Gdyby ktos sie zastanawial skad taka propozycja z mojej strony to niech przeczyta opis dzialu Hydepark .

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Wybacz, ale obalanie teorii ewolucji smokiem wawelskim i potworem z loch ness jest chyba jeszcze gorsze jak brak super pewnych dowodow tej teorii ktora od wielu lat jest uznana za fakt, nawet przez kosciol.
    1. Nie chcesz chyba żeby było odwrotnie - żeby nauka "obalała teorie Giertycha brakiem super pewnych dowodów"? Byłoby to zrównanie się poziomem umysłowym ze śmiesznym profesorem
    2. Nie uważasz, że przy braku super pewnych dowodów uznawanie teorii za fakt jest kwestią wiary?

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    Generalnie chodziło mi o to iż kilku wypowiadających się wcześniej żąda dowodów na potwierdzenie teorii ewolucji natomiast olewa zupełnie dowody na teorie stworzenia świata przez Boga. I nie bardzo odpowiada mi lansowane przez kolegę podejście "wiara" to jedno a nauka i fakty to drugie. A nie odpowiada mi ono dlatego, iż akurat w tym przypadku mimo wszystko jako gatunek istniejemy dość materialnie. A tam gdzie mamy coś namacalnego wypadało by podejść do sprawy nie tylko jak do czegoś kompletnie niemożliwego do ogarnięcia przez naukę. Innymi słowy cud życia jak najbardziej może być działaniem jakiejś siły wyższe choć wcale nie musi.
    Poproszę o odpowiedzi na następujące pytania:
    1. Skąd pisarz księgi Rodzaju (1 Mojżeszowej) wiedział jaka była kolejność powstania świata i pojawiania się poszczególnych form życia na ziemi? Jeżeli ktoś odpowie "trafił" to niech spróbuje policzyć prawdopodobieństwo :grin:
    2. Skąd pisarz księgi Izajasza wiedział że ziemia jest okrągła?
    3. Skąd pisarz księgi Hioba (albo Joba) wiedział że "ziemia jest zawieszona na niczym"?
    Dlaczego te informacje nie przystają do ówczesnej wiedzy naukowej a tak bardzo przed nią wybiegają?

A co do wiary - wiara bez dowodów to łatwowierność. Prądu nie widać ale wierzę (wręcz WIEM) że istnieje bo mam na to dowody
    Z teoriami jest tak, że "mam głęboką nadzieję że to prawda, choć nie mam wystarczających dowodów" - i tak jest z ewolucją, nieprawdaż?
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekS Zobacz posta
    2. Skąd pisarz księgi Izajasza wiedział że ziemia jest okrągła?
    3. Skąd pisarz księgi Hioba (albo Joba) wiedział że "ziemia jest zawieszona na niczym"?
    A co to ma wspólnego z ewolucją? Wiedział, czy nie wiedział to nie ma nic do rzeczy. Można wysnuwac sobie różne teorie, a to że czasem się zgadnie to nie jest dowód na twierdzenie o prawdziwości pozostałych "pomysłów" np. kreacjonizmu.

Dlaczego te informacje nie przystają do ówczesnej wiedzy naukowej a tak bardzo przed nią wybiegają?
    A co to ma wspólnego z ewolucją? Chcesz powiedzieć że to dowód na boskie natchnienie tekstów biblii i dlatego ewolucja to bzdura?

Z teoriami jest tak, że "mam głęboką nadzieję że to prawda, choć nie mam wystarczających dowodów" - i tak jest z ewolucją, nieprawdaż?
    Nie, wcale tak nie jest. Teoria to wyjaśnienie mechanizmu jakiegoś zjawiska POPARTA DOWODAMI. Nie można powiedzieć "wierzę w ewolucję" bo tu nie ma żadnego miejsca na wiarę. Jest pewien zbiór faktów które tworzą pewną logiczną całość świadczącą o słuszności tej teorii, do nas pozostaje ocena czy te fakty są dla nas przekonywujące i tworzą spójną całość.
    Kreacjonizm NIE JEST ŻADNĄ NAUKOWĄ TEORIĄ, tylko bajkami wyssanymi z palca na których dowód wskazuje się "boskie natchnienie biblii" oraz to że... teoria ewolucji ma słabe punkty . Dlatego nie można przeciwstawiać kreacjonizmu ewolucji bo to nie są przeciwstawne teorie.

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów