Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Lampa studyjna czy błyskowa

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    OK

Jaki da się zrobić zakres regulacji mocy? W jakim zakresie napięć IFK200 pali? Nie masz kłopotów ze zmieniającą się temperaturą barwową światła w zależności od napięcia?
    IFK-120 działaja od ok 150 do nominalnie 300V.Ja zrobiłem regulację w czterech zakresach od 1/4 mocy. Palnik może być dowolny, tylko odpowiedniej mocy. Zmiany temperatury są niewidoczne.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymwal Zobacz posta
    IFK-120 działaja od ok 150 do nominalnie 300V.Ja zrobiłem regulację w czterech zakresach od 1/4 mocy. Palnik może być dowolny, tylko odpowiedniej mocy. Zmiany temperatury są niewidoczne.
    Dzięki za informacje. Pytam, bo w dataszitach do palników dostępnych w TME zakres napięć jest znacznie węższy.

A regulacja napięciem podsunęła mi pomysł na płynną zmianę mocy w większym zakresie bez IGBT. Tyle co się da redukować płynnie napięciem a zgrubnie zmieniając liczbę równolegle połączonych kondensatorów zasilających palnik.

Tak sobie zbieram informacje na zajęcie w zimowe wieczory...

A kondensator skąd masz? Jakiś specjalny dedykowany do foto? Widzę, że tego typu pojemności na allegro występują w cenach znośnych...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta

A regulacja napięciem podsunęła mi pomysł na płynną zmianę mocy w większym zakresie bez IGBT. Tyle co się da redukować płynnie napięciem a zgrubnie zmieniając liczbę równolegle połączonych kondensatorów zasilających palnik...
    Płynnie nie ma problemu zamiast przełączników, potencjometr/kłopot z liniowym zakresem zmian/.Z łączeniem kondensatorów, nie polecam, diody separujące muszą mieć prądy impulsowe ok 1000A.Kondensatory miałem z czasów PRL, specjalne do lamp błyskowych robione w kraju na japońskiej licenncji.Na bazie tego opracowania wykonałem na zamówienie wersję do studia foto o mocy 20000Ws, 10000Ws oświetlenia wypełniającego oraz 10lamp po1000Ws jako swiatła efetowe.W tym projekcje napięcie na palniku było 600V max.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To ze palnik ma waskie zakresy napiecia zaplonu nie jest takie problematyczne. Kwestia dorzucic rownolegle maly kondensator (kilka mikro) podtrzymujacy napiecie odseparowany diodami od tego duzego. Glowny mozna ladowac wtedy nawet na napiecia bliskie napieciu wygaszenia, czyli ok. 50V.

Oczywiscie znacznie lepszym sposobem jest dopinanie kolejnych kondensatorow, gdyz roznica w temperaturze wzgledem mocy jest znacznie mniejsza i ma sie lampe "color consistent", ale caly uklad wtedy troche sie komplikuje.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Chyba muszę pomierzyć sobie te prądy wyładowania... 1000A przy 120Ws? No i też dioda przewodziłaby prąd z jednego kondensatora. A już jakieś diody 300-500A w impulsie nie są trudne do dostania.

Chyba odświeżę ten wątek gdy okaże się, że stary Canon EZ okaże się niewystarczający w moim "studio"
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaqi Zobacz posta
    a u ciebie Tomku jak jest???
    Avatara nie widac? Oczywiscie ze wyglad/lans

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta

czyli nie efekt zdjęciowy
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta

to co sie czepiasz
    matka
    ((((()))))

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów