Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Lampa studyjna czy błyskowa

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

O, o tych bolingach i innych chińsczyznach tu mowa. Było o nich nie dawno w innym wątku, ale tu się podłączę.
    Dziś byłem u sprzedawcy innej chińszyzny, znanej już nieco bardziej, w funsports.
    I pytałem o te bolingi. Powiedzieli, że tak, widzieli że takie coś jest, ale to niemożliwe, żeby takie ceny jakie dają były realne, że gdzieś musi być jakiś chaczyk.
    I druga rzecz, opowiadał mi gość że juz dwie osoby do nich dzwoniły czy by takiej lampy nie naprawili. Nie naprawili by.

Domyślnie

w Elfo jest 3 lata gwarancji ...u mnie po miesiacu jedna lampa trafiła do serwisu na jakies 5 dni.
    jezeli to "studio" ma być w weekend w pokoju
    http://www.g-st.ch/privat/foto/doku/tstudio.html
    to nie ma sensu zakup lamp studyjnych
    ale jezeli sie tym ma zarabiac i trzeba pojechac ze sprzetem w "swiat"

Domyślnie

do niedawna mialam ten sam problem
    co wybrac, budzet ograniczony, zero pojecia, w sklepach doradzano zestawy za 3-4 tysiace...

kupilam:
    2 zarowki JH6800 - 109,00zl sztuka,
    2 statywy W-803 - 95,00 zl sztuka,
    2 oprawki lampy SA02 - 35,00 zl sztuka,
    namiot bezcieniowy 75*75 cm - 199,00 zl
    i zyje i jestem zadowolona i zdjecia robie
    dokupujesz 2 parasolki, nie pamietam ceny niestety i masz mozliwosc fotografowania ludzia

to by bylo na tyle jesli chodzi niski budzet i swiecenie
    matka
    ((((()))))

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

może trochę z innej beczki ale kiedyś na podobne pytanie na forum nikona dostałem w odpowiedzi link - http://www.pbase.com/saschagast/studio_and_gear
    łudzę się i ja że za pomocą czegoś takiego uzyskam efekt w studio z pomiarem systemowym i synchro bezprzewodowo,w dodatku mobilność (np plener ślubny), jakoś do lamp studyjnych na razie nie mam przekonania,...system to system, nie trzeba też flashmiarki, a cena - jedną mocną (?) lampę (580 np) ma prawie każdy (reportaż), kolejna choćby 430 to ok 900 pln, zrobiłem kabel z camera shoe cord o długości 5m, (jest o tym na naszym forum) więc lampę sterującą odsuwam dalej od aparatu, druga na przeciw i można robić próby - dotychczas nie miałem okazji testować tego przy ślubnej w studio, ale robiłem grupówki pierwszakom w szkole - było ok, portrety ok.. do lamp małe softy lub blendy i trochę prób - masz całe dobrodziejstwo ettl do dyspozycji.
    zdaję sobie sprawę że nie jest to super pro zestaw studyjny, ale ma wiele zalet - efekty można obejżeć w dodanym wcześniej linku
    pozdrawiam
    CANON...

Domyślnie

zwróc uwage ze ten zestaw nie ma kompletnie mozliwosci modyfikowania swiatła... jedna trzecia blysku odbija sie od blendy i leci w sufit. poniewza to pomieszczenie ze zdjecia jest bardzo male to w praktyce mozna to porównac do siedzenia w wielkim softboxie .... wszystko wymieszane równo

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    (...) jakoś do lamp studyjnych na razie nie mam przekonania,...system to system, nie trzeba też flashmiarki
    Rozumowanie dobre przy reporterce, ale nie w studiu (nawet zaimprowizowanym w dowolnym lokalu gdzie przytaszczysz sprzęt). Wtedy zawsze jest nieco czasu. Światłomierza nie potrzeba do cyfry, zdjęcia próbne i histogram na prawdę się spisują wystarczająco dobrze.
    Ów ,,system'' ma tą wadę, że wystarczy że cos się w kadrze przestawi, postawisz na tle inaczej ubranych modeli i ,,system'' oświetli wzsytko z inną, wylosowaną przez siebie mocą, podczas gdy powinien z tą samą.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja się dołączę z pytaniem o stare, tyrystorowe lampy. Czy jeśli mają one (wynika to z obrazka) ustawienie "M", to czy to jest manualna regulacja siły błysku?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To bedzie raczej manualne wymuszenie pelnej mocy. Do regulacji powinno byc jeszcze ustawienie "1/1, 1/2, 1/4" czy inne podobne ulamki. Sunpaki maja bardzo czesto manual od 1/1 do 1/16 czy 1/32
    ...

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

mam ying-yangi z funsportu i nie moga sie rownac z bowlingami.
    ja je stawiam przy elfo chodz jak bym mial kupic 600 czy 800Ws to ceny sie zrownuja.
    ja nie zaluje. szybko sie laduja maja pelna kontrole i stala temerature blysku.

z lamami studyjnymi jest inny problem musisz do tego kupic parasolki softboxy strumienice plastry miodu itd itd. ale daje to duzo frajdy i uzyskanie takich efektow z lampami np 580ex zajmie ci duzo wiecej czasu lub bedzie nie osiagalne
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Domyślnie

"...stare, tyrystorowe lampy" ...tak jak pisałem wyzej preferuje metza 45
    ale ta lampaka tez potrafi sporo zdziałac, i w automatyce przez tyrystor jak i w manualu z parasolka lub softboxem..http://www.allegro.pl/item136643690_...000_leica.html
    a dedykacja do leiki ...ani niczego nie dodaje ani w niczym nie przeszkadza canonierom

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów