Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Lampa studyjna czy błyskowa

Achi
    Guest

Domyślnie Lampa studyjna czy błyskowa

Witam !

Planuje zakupić lampę do swojego niskobudżetowego studia. Przeglądając dziesiątki ofert i czytając kolejne wątki wylądowałem na rozstaju dróg.

Co jest lepsze do studia ... lampa studyjna czy lampa błyskowa montowana na aparat (tzn na statyw) ? Jak się ma Ws do liczby przewodniej ?

Z moich obserwacji wynika że zaletami
    Lampy studyjnej są:
    - niska cena w stosunko do osiąganej mocy
    - szybki czas ładowania (choć to zależy od modelu)
    - brak problemów z bateriami
    - łatwiejsza synchronizacja z pozostałymi lampami (fotocele, kabelki)
    i przyklad: http://www.allegro.pl/item134942557_...port_w_wa.html

za to tradycyjna lampa błyskowa (Canona):
    - jest mobilna (nigy nic nie wiadomo)
    - niezależna od gniazdka elektrycznego ;-)
    - nie traci automatyki byłysku
    - błyska synchronizując się w podczerwieni (mam 550 EX)
    np. http://www.allegro.pl/item132233186_...2_4985420.html

Nie wiem jak wygląda sprawa z temperaturą koloru.

Biorąc pod uwagę, że budżet mocno ograniczony i już o takim 430 EX muszę zapomnieć, a granica 660 zł jest granicą ostateczną, co szanowne grono poleca ? (Na początek będzie zabawa z namiotem bezcieniowym, potem dalsze eksperymenty).

PS. Chyba popełniłem tzw misz masz z nazewnictwem lampy studyjnej i lampy błyskowej ... bo czy lampa studyjna nie jest też lampą błyskową ?

Pozdrawiam

Achi

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jest i lampa blyskowa

Co bedziesz fotografowal?

550-580 maja teoretycznie jakies 100ws. Tyle ze zoom powoduje to nieco oszukanstwa, wiec licz raczej 50 Nie ma prostego przeliczenia WS na GN. Jedyny dostepny wiarygodny srodek to swiatlomierz. Tak sie pomiaru dokonuje tez w przypadku podawania GN dla lamp studyjnych fabrycznych. Liczyc nikt tego nie jest w stanie.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Achi Zobacz posta
    Witam !

Planuje zakupić lampę do swojego niskobudżetowego studia. Przeglądając dziesiątki ofert i czytając kolejne wątki wylądowałem na rozstaju dróg.

Co jest lepsze do studia ... lampa studyjna czy lampa błyskowa montowana na aparat (tzn na statyw) ? Jak się ma Ws do liczby przewodniej ?
    Oczywiście studyjna, zdjęcia w studio się robi między innymi po to żeby miec dowolną możliwość sterowania światłem - przestawiania lamp itp. - lampa na aparacie w studio nie ma najmniejszego sensu. Odpuść i zbieraj dalej, nawet na studyjne z Funsportsu które są generalnie najtańsze.

Poza tym automatyka lampy dedykowanej nie jest żadną przewagą - tak naprawdę nawet nie wiesz dokładnie co światłomierz aparatu zmierzy i masz małą możliwość sterowania. Przy studyjnej i światłomierzu do światła błyskowego masz nieporównywalnie większe możliwości...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Achi
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    ...lampa na aparacie w studio nie ma najmniejszego sensu. Odpuść i zbieraj dalej, nawet na studyjne z Funsportsu które są generalnie najtańsze.
    Chodziło mi raczej o lampy błyskowe używane na apracie ale w studio montowane na statywie. Natomiast wracając do tematu lamp z Funsportu ... wskazany przeze mnie Boling jest nieporównywalnie tańszy. Przeszukując forum na wiele nie trafiłem i wygląda na to, że to jakaś chińska nowość.

Pchać się w to, czy się nie pchać ...

Wracając do zdjęć to napewno namiot bezcieniowy, ale prawdopodobnie to tylko początek.

Pozdrawiam

Achi

Dopiero zaczyna Awatar Artus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wszystko zależy moim zdaniem od tego jakie przedmioty i do jakich celów będziesz fotografował. Atutem lampy studyjnej jest posiadanie przez nią fotoceli i w przyszłości dokupienia kolejnych źródeł światła, jedno zazwyczaj nie wystarcza. Ponad to możliwość precyzyjnego i szybkiego sterowania mocą błysku jest często niezbędne. Światło modelujące, również często się przydaje. Ja bym się nie zastanawiał, jak do studia to studyjne.

PS
    Nie zapomnij o statywie jeśli go nie masz, to koszt około 100 zł przynajmniej.
    Canon EOS 7D, Canon EF-S 18-135 3.5-5.6 IS, Canon EF 50 1.8, Sigma 70-300 APO DG, Speedlite 430EX

Domyślnie

2500zł_________________________
    do studia 2 lampy to minimum jak nie masz kasy to:
    ELFO microPRO (1050 zł sztuka) lampa 200 Ws, 3 lata gwarancji.
    http://www.foto-kurier.pl/SKLEP_plik.../micro_pro.htm
    lampa jest mała i wygodna w użyciu, do wnętrza 200Ws jest OK, elektronika OK, wykonanie OK, minusem lampy jest nie zdejmowany klosz i ograniczona liczba prostych nasadek. Nie jest kompatybilna z reszta sprzętu elfo.
    Sprzedawana solo lub w zestawie.( zestaw w postaci chińskich dodatków... odpuścił bym sobie)

Nie kupuj żadnej chińskiej lampy. ZADNEJ! to od razu stracona kasa

jak masz czas to Allegro:

1000zł____________________________________
    METZ 45CL4 (młotek) (ok 350zł sztuka) to mocna mobilna lampa w plener i do studia (np. pod parasolki i softboxy) w plenerze zasilana akumulatorami (6 paluchów w koszyku) a w studio dedykowanym zasilaczem z sieci. Ma trochę za mały zakres regulacji w trybie manual 1, 1/2, 1/4 i winder (chyba 1/16) dobrze by było mieć dodatkowo sensor mecamat ( wtedy od 1 do 1/64). Lampa mocna i niezawodna, z cyfra TTL jest bezużyteczny ale automatyka (wbudowany sensor) jest precyzyjna (tu tez mecamat ułatwił by życie)
    + (dodatkowo dwa chinskie statywy...., uchwyty parasolki i fotocele albo kabel synchro)
    dużo ludzi się teraz tych lamp pozbywa

600zł____________________________________________ ___________________________
    SUNPACK 383 (ok 200 zł sztuka)
    Delikatniejsza niż Vivitar ale zgrabniejsza do przenoszenia prosta lampa z automatyka i manualnym podziałem mocy od 1 do 1/16

500zł_________________________________________
    VIVITAR 285, (ok 150 zł sztuka) prosta lampa z automatyka i manualnym podziałem mocy od 1 do 1/16. cztery paluchy do koszyka duża twarda niezawodna.
    Niestety u nas nie dokupienia zasilacz z sieci wiec trzeba mieć trochę akumulatorów w zapasie.

Mam nadzieje ze coś pomogłem.
    Pozdrawiam
    Arek

Achi
    Guest

Domyślnie

Obraz nieco się rozjaśnia. Dziękuję.

Złe zdanie na temat chińczyków (w tym bolinga) to z autopsji ?

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frikmen Zobacz posta
    Nie kupuj żadnej chińskiej lampy. ZADNEJ! to od razu stracona kasa
    A poprzesz to jakimis rozsadnymi argumentami?
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Dopiero zaczyna Awatar Artus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jest takie przysłowie "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma". Wiadomo że Elfo było by lepsze, ale jest o wiele droższe. Co do Bilonga to kupiłem ostatnio taką małą lampkę BL-120SMA jako dodatkowe źródło światła. Co tu mówić, jakość nie powala. Fotocela praktycznie nie nadaje się do użycia (przynajmniej w moim egzemplażu) użyłem do sterowania kabelka który był dołączony do kompletu. Ele ze statywem i parasolką dałem 350 pln.
    Canon EOS 7D, Canon EF-S 18-135 3.5-5.6 IS, Canon EF 50 1.8, Sigma 70-300 APO DG, Speedlite 430EX

Domyślnie

o chinczykach nie mialem pojecia...
    (zwykle uzywam Hensla i dwóch micro pro) ale któregos dnia byłem w studio gdzie było sporo zachodnich swiateł (ok 8 sztuk) i ktoś dokupił 2 chinskie lampy ...(chinskie ale zabijcie mnie nie pamietam co to za modele na obudowach miały 500 Ws)

powtarzalnosc...jedna byla prawie ok, druga tak mniej wiecej z dokladnoscia do pół działki przysłony ...raz wiecej raz mniej (mierzyłem Gossenem)
    pilot swieci jak lampa naftowa
    jak sa zimne maja inna temperature jak sie rozgrzeja inna

w praktyce kupno tych lamp jako dodatkowych mija sie z celem zupełnie
    (np. mamy juz dobre lampy i potrzebujemy wypełniajacych na tło, kontry etc.
    robimy dwa trzy błyski"normalną" lampą (np.henslem, bowensem) i czekamy az sie chinczyk "zbierze w sobie".... blysk i znowu czekamy na chinczyki ....pomyłka

byłem zaskoczony lampami Elfo MicroPro to juz jest normalna lampa
    (za to nie przepadam za ich softboxami i osprzetem seri do Quant i Mobilaight)

jak sie nie ma pieniędzy to nie wolno kupowac najtanszych narzedzi bo sie nigdy z tej pentli nie wyjdzie

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów