Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: 20mm obiektywowa dziura Canona ?

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zenitar to fish i chyba nie o to chodzi, niemniej jakość jak za coś tak taniego potrafi zaskoczyć. Bardzo zniekształci ziemię, ale sam mam zamiar pofocić nim z powietrza na 5D. Jak mi się coś uda to najwyżej podeślę.
    FOTOINKWIZYTOR

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frikmen Zobacz posta
    no to nie jestes z "tym" sam od dłuzszej chwili szukam jakiegos szkła na zastepstwo Canona
    http://www.16-9.net/lens_tests/1740.html
    i
    http://www.16-9.net/lens_tests/best19_21.html
    Troche mnie dziwi, ze w podanym zestawieniu nie ma Tokiny ATX Pro 17/3.5 AF. W sumie zbiera dobre opinie (ale sam nie moge potwierdzic, bo nie posiadam) i tym bardziej nie rozumiem czemu nie ma jej na liscie skoro jest np. Tamron SP 17-35.
    W systemie Canona dobre jest to, ze mozesz wybierac obiektywy z kazdego innego systemu (prawie ) i podlaczac do korpusu z mocowaniem EF. Jest to szczegolnie przydatne w przypadku manualnych obiektywow, w ktorych mamy pierscienie nastawiania ostrosci z dlugim skokiem od MIN do INF (w obiektywach z AF musisz oczywiscie przejsc w tryb manulanego ostrzenia <niekompatybilnosc AF miedzy systemami> ale ze wzgledu na bardzo maly skok pierscienia ostrzenie reczne jest niezwykle trudne). Wystarczy spojrzec na ta tabelke:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_lens_mounts

i znalezc mocowania o Flange focal distance wiekszym niz 44.0mm (bo to jest flange focal distance dla mocowania EF). Flange focal distance (FFD) to odleglosc miedzy kolnierzem mocowania obiektywu, a elementem swiatloczulym (matryca, film), przy jakiej obiektyw prawidlowo ostrzy na nieskonczonosc (INF) i na minimalnym dystansie (MIN). Jesli FFD jest wieksze niz dla mocowania EF, to (prawie) zawsze da sie stworzyc przejsciowke, ktora swoja gruboscia doda te brakujace milimetry. W praktyce mozna kupic przejsciowki pomiedzy najwazniejszymi systemami mocowan, a systemem EF! I to jest super. Mozesz wybierac w ogromnym arsenale obiektywow (szczegolnie tych starych).

Pzdr

Jacek
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Zenitar to fish i chyba nie o to chodzi, niemniej jakość jak za coś tak taniego potrafi zaskoczyć. Bardzo zniekształci ziemię, ale sam mam zamiar pofocić nim z powietrza na 5D. Jak mi się coś uda to najwyżej podeślę.
    Ooo jesli Ci sie tylko uda cos nim pstryknac to posze Cie daj mi znac.
    Rowniez rozgladam sie za tym szklem wlasnie pod kontem zdjec z powietrza.
    Aczkolwiek chcialbym cos szerokiego bardzo ostrego i raczej bez znieksztalcen.

Roger
    Marcin "Roger" Pojałowski
    GG: 27797

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogeros Zobacz posta
    Ooo jesli Ci sie tylko uda cos nim pstryknac to posze Cie daj mi znac.
    Rowniez rozgladam sie za tym szklem wlasnie pod kontem zdjec z powietrza.
    Aczkolwiek chcialbym cos szerokiego bardzo ostrego i raczej bez znieksztalcen.

Roger
    Zdjęcia z powietrza to chyba robi się pod innym KĄTEM :wink:

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

20mm F2.8 ponoc tragedia
    Moze zalezy kto i gdzie go podlacza. Wiem po sobie ze byly jakies walniete egzemplarze.
    Wg Castleman'a to swietne szklo:

Tutaj jego test:
    http://www.wlcastleman.com/equip/rev...7-40/index.htm

Tutaj watek na jego temat:
    http://photo.net/bboard/q-and-a-fetc...id=00FJco&tag=
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 24-10-2006 o 12:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rob Zobacz posta
    Zdjęcia z powietrza to chyba robi się pod innym KĄTEM :wink:
    no sorry zawsze konty myla mi sie z katami
    ale i tak chwilke mi zajelo zrozumienie co do mnie piszesz

Roger

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Moze zalezy kto i gdzie go podlacza. Wiem po sobie ze byly jakies walniete egzemplarze.
    Wg Castleman'a to swietne szklo:

Tutaj jego test:
    http://www.wlcastleman.com/equip/rev...7-40/index.htm

Tutaj watek na jego temat:
    http://photo.net/bboard/q-and-a-fetc...id=00FJco&tag=
    Nie wierze za bardzo w wykresy ani testy dopoki sam ich nie zrobie. Wierze w to co widzialem i w to co ludzie mowia, Ci co uzyli tego szkla.
    Niestety slyne z patrzenia na swoje zdjecia z pozycji cropa na ekranie i tam analizuje jak to wyglada. Niestety jesli pewne foty w planach maja byc na duze wydruki to okazuje sie nagle ze to co do tej pory bylo OK nagle przestaje byc przyzwoite. Dlatego szukam bardzo dobrej stalki oczywiscie w zakresie cenowym nie przekraczajacym tych 1000 - 1100 $

Roger
    Ostatnio edytowane przez Rogeros ; 24-10-2006 o 15:54

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

no sorry zawsze konty myla mi sie z katami
    Jak się czepiamy, to na całego: więc chyba KONTA z kątami :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar Arek_O

Domyślnie

W centrum, co takze pokazuje wykres powyzej, 2.8/20 jest bardzo ostry. Problem z brzegami, ktore są takiej samej jakości jak np. w Tamronie 17-50 f/2.8 ustawionym na 20 mm. A przecież 2.8/20 to stałka i to projektowana pod FF, w teorii powinna więc nokautować zoomy projektowane pod APS-C/DX.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Nie wierze za bardzo w wykresy ani testy dopoki sam ich nie zrobie. Wierze w to co widzialem i w to co ludzie mowia, Ci co uzyli tego szkla.
    cd.
    ...Jestem człowiekiem z miasta, mam zajebiście silną psychikę, zawsze patrzę w oczy, kiedy z kimś rozmawiam, nigdy nie wykonuję niepotrzebnych ruchów. Wystarczy mi pierwszych dziesięć słów, pięć pierwszych gestów jakiegokolwiek koleszki i już wiem... ;-)

Sorki ale jakos skojarzyla mi sie twoja odpowiedz z pewnym dialogiem z chlopaki nie placza.

A na powaznie chyba podeslalem ci linka do forum gdzie wypowiadaja sie uzytkownicy tego szkla i to nawet rownolegle z 17-40. Wiec nie rozumiem o co chodzi z ta wiara. Sam po kilku latach wrocilem do 20/2.8 tyle ze sie nie wypowiadalem od siebie bo robie na kliszy.

Ale skoro wiesz lepiej to po co pytasz? :-)
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 25-10-2006 o 10:53

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów