no i jeszcze jedna rzecz... nowy model jest zawsze tanszy od poprzednika w momencie jego wejscia czyli mozemy sie spodziewac ceny wejscia nastepcy 5D na poziomie 10K...
no i jeszcze jedna rzecz... nowy model jest zawsze tanszy od poprzednika w momencie jego wejscia czyli mozemy sie spodziewac ceny wejscia nastepcy 5D na poziomie 10K...
>>Bez przerwy ktoś pisze że jak wejdzie nowy model to stary >>stanieje albo że jak konkurencja coś wypuściła to Canon >>musi stanieć etc. Tylko jakoś jeszcze w historii się to nie >>sprawdziło
Prawie masz racje - prawie, bo jednak sytuacja troche sie zmienila, mamy nowych graczy typu Sony, Panas. Poza tym cyfra to znacznie szybsze zmiany niz kiedys (widac po rynku PC czy innych urzadzen). Nawet po kompaktach widac, ze jednak Canon przyspiesza. Na pewno najmniej to dotknie rynek profi ( po co np. zmieniac 5D, skoro i tak nie ma konkurencji ), ale poziom 400D/30D na pewno tak. Na wiosne pojawi sie zapewne nowa Alfa, niewiadoma jest tez ujawniony K10D. Canon dlugo nie pojedzie na samej nazwie i serii L. Tym bardziej ze obiektywow tez od konkurencji coraz wiecej.
Szkoda tylko, ze w Polsce nie wplywa to tak szybko na spadek cen, jak np. w USA.
Zmiany które sa na rynku mają charakter ewolucyjny i nie ma co liczyć na jakiś gwałtowny spadek cen. Oczywiście że sprzęt tanieje, tyle że dzieje się to bardzo powoli i kalkulacje że coś stanieje mogą mieć sens ale mówimy o kilku marnych procentach a nie o dużych obniżkach.
W maju kupiłem 30D z kitem za 4500 i teraz widzę że kosztuje w tym samym sklepie (fotorimex) tyle samo. Gdybym liczył na obniżki cen bo konkurencja coś wypuści to dzisiaj byłbym dokładnie w tym samym miejscu. Oczywiście 30D stanieje, tylko kiedy i o ile? Powiedzmy że sensowna róznica w cenie warta czekania to 500zł, chociaż zestawiając to z ceną obiektywów to i tak śmieszna kwota. Może tyle będzie kosztował na wiosnę, czyli czekałbym rok
Po prostu, kupujemy puszkę, szkła i robimy zdjęcia, a nie czekamy na cud.
Mimo wszystko to mesydż przekazany przez Canona na tegorocznej Photokinie (póki co) brzmi:
Słuchajta Kanończycy: Macie największy wybór lustrzanek i obiektywów na rynku więc sie cieszta i nie marudźta!!! A jak sie komus nie podoba to...
To ja też coś dorzucę...
Dzisiaj rozmawiałem z pewnym TIPem nt. możliwości dostania jeszcze nowego 20D. Powiedział mi, że będzie bardzo ciężko i że jak już to 30D. To ostatnie zdanie raczej nie jest oryginalne. W dalszej części rozmowy wspomniał, że w przyszłym tyg. ma dostać kilka sztuk 40D!!! Nie wiem, co miałby zyskać cisnąć mi ściemę??? A może miał na myśli 400D, jednak upierał się przy 40D. Sam nie wiem co o tym myśleć.
BTW był to polecany przez luzdzi z CB człowiek.
Pozdrawiam
EOS 30D / EOS 33 + EF 50 + EF 70-200
D700 / F80 + 14-200
Pentacon Six + 50,80,180
Bronica SQ-Ai + 50,80,150