Pokaż wyniki od 1 do 10 z 236

Wątek: Canon PIXMA IP 4200

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

ja sie tez podlacze do watku, bo interesuje mnie zakup tej drukarki. trzy pytania (moze bardziej dotycza kwestii druku, zalezy mi na odpowiedzi praktykow, niekoniecznie tego modelu):
    1. jakosc - czy wydruk z drukarki fotograficznej jest zauwazalnie lepszy jakosciowo niz odbitka z labu (przy zalozeniu, ze uzyje przsetrzeni AdobeRGB i rozdzielczosci 600dpi)?
    2. robie odbitki tylko w 2 formatach - A4 i 13x18. o ile z markowymi papierami A4 nie ma problemu, to 13x18 sa tylko mniej znanych firm? to chyba oznacza, ze trzeba bedzie nabyc gilotyne... a moze sie myle i w przyrodzie wystepuja dobre papiery 13x18?
    3. czy ktos moze pokusil sie o analize kosztow odbitka z labu VS druk domowy (chodzi o format 13x18 )? jesli jakosc jest lepsza, a cena taka sama, to sie skusze na ta drukarke..

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber Zobacz posta
    j....
    1. jakosc - czy wydruk z drukarki fotograficznej jest zauwazalnie lepszy jakosciowo niz odbitka z labu (przy zalozeniu, ze uzyje przsetrzeni AdobeRGB i rozdzielczosci 600dpi)?
    O przestrzeniach. Odbitka na papierze z labu to "zwykłe" RGB - nawet nie sRGB zwykle nawet mniej niż RGB. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520 masz przykładowe przestrzenie - w tym drukarki PIXMA i5000. Dlatego bardzo ważny staje się rendering czyli konwersja z przestrzeni roboczej w PS do finalnej labu/drukarki bo tu mozna dużo popsuć. Oj bardzo dużo ...

Cytat Zamieszczone przez beachcomber Zobacz posta
    2. robie odbitki tylko w 2 formatach - A4 i 13x18. o ile z markowymi papierami A4 nie ma problemu, to 13x18 sa tylko mniej znanych firm? to chyba oznacza, ze trzeba bedzie nabyc gilotyne... a moze sie myle i w przyrodzie wystepuja dobre papiery 13x18?
    ....
    Z papierami to jest też cała teoria. Trzeba się przywiązać do jednej marki, porobić dla niej profile i "jazda". Od jakiegoś czasu używam tylko Ilforda Smooth Pearl i Smooth Glossy. Kupuje A4 i gilotynka do roboty.

Koszty. Lab wychodzi chyba ciut taniej i szybciej dla masówki ale... w domu mam wydruk natychmiast.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów