Zobacz wyniki ankiety: skaldak czy firmowy ?

Głosujących
98. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 85

Wątek: komp: skladak czy firmowy ?

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Ja juz na ten temat kiedys pisalem. Nie bede sie powtarzal w calosci ale mam podobne zdanie do popmarta. Ta szeroko rozpowszechniona OPTYMALIZACJA w markowych komputerach to smiech na sali. Najwazniejszy w firmowych komputerach jest to o czym pisze Jac ... support. Poza tym fakt ze sa sprzedawane w duzych seriach i w obrebie serii w identycznych konfiguracjach sprzyja administrowaniu tym (pakiety sterownikow, te same standardy zabezpieczen, kart sieciowych itd itp).

Tak wiec pisanie ze sa lepsze bo bardziej zoptymalizowane i maja najlepsze podzespoly to niestety bzdura. Ale firmy te robia wszystko zeby ludzie tak mysleli bo to jedyny sposob zeby sprzedac gorszy komp za wieksza kase poslugujac sie jedynie warunkami gwarancji i logo producenta.

Prawda jednak ostatnio jest taka ze najlepsze do pracy okazuja sie notebooki
    Dokladnie. Mialem w pewnej firmie kiedys doczynienia z kilkoma typami takich "zoptymalizowanych" komputerow markowych. Zoptymalizownae to one byly wylacznie pod kieruniem kosztu produkcji. W srodku najtanszy chinski syf, plyta glowna producenta nieznanego, dysk twardy, najwolniejszy jaki jeszcze mozna dostac na rynku itd. A jaka awaryjnosc za tym szla to nie bede mowil nawet ;-) Potwierdzam tylko, ze jedyny plus to support. Jak sie kolejny sypnal, to podmiana/naprawa byla szybka i sprawna. I to tyle. Bo ani toto nie bylo szybkie, ani bezawaryjne.

Inna sprawa, ze dla typowej biurwy taki kopmuter to az natto bylo, a szybki support stanowil duzy argument za. Jesli sie chce miec jednak naprawde szybki i sprawny komputer, to albo poswieci sie na to troche czasu, ale wyda gruba kase na jakies wyzylowane wersje firmowek, bo i takie sa przeciez. Nie doktoryzowalem sie ze skladania komputerow, a w moich kilku komputerach przez ostatnie "pare lat" niebieskiego ekranu nie widzialem.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Jaworski Zobacz posta
    Ale ciagle mowimy o skladakach zlozonych przez samego siebie. Jesli uzywany przeze mnie komputer sluzy do zarabiania pieniedzy i nie mam umiejetnosci w skladaniu i konfigurowaniu sprzetu, to co mam zrobic? Pojsc do przyslowiowej firmy krzak i zaufac im ze zloza mi swietny komputer i wyjdzie mi taniej o powiedzmy 3 tys zlotych. Czy pojsc do HP i miec pewnosc ze jak cos sie zepsuje to nastepnego dnia, a jak doplace do gwarancji to tego samego dnia, mi zreperuja sprzet.
    Nie jestem klientem korporacyjnym, po prostu potrzebuje kupic szybki komputer na najblizsze 3 lata.
    W Apple powiedzieli ze jak sie zepsuje to naprawa moze trwac do 30 dni

Moim zdaniem złożyć komputer / lub zlecić osobie która się zna (nie tylko mówi) i kupić markowe podzespoły ... ASUS, KINGSTON, GIGABYTE Chieftec, czy podobne, (najlepiej w jednej znajomej firmie) Przetestować pamięć !!! po złozeniu , a zaoszczędzone forse przeznaczyć na zakup całkowicie nowego elementu w razie awarii ...

Jeśli nie masz takich możliwości to musisz płacić 3x więcej .... your choice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Rysiaczek widzę, że nie masz wogóle orientacji co to jest optymalizacja i nie wiesz, że o wadliwości dostarczonych ogniw trudno dowiedzieć się odrazu.
    Yesssss, a Ty mi na pewno na ten temat udzielisz fachowej odpowiedzi. Prosze.

Moim zdaniem wielkość i jakość firmy przejawia się tym, że mimo iż było tylko kilka przypadków zapalenia się baterii wymieniają wszystkie 4 mln potencjalnie wadliwych ogniw.
    Twoim zdaniem. Zdaniem userow, ktorzy placa za 'pewnosc', 'stabilnosc', 'dopasowanie' i podobne duperele wytlumaczenie - 'splonal panu komp, bo taka wade trudno wykryc' jest o kant **** potluc. Takie tlumaczenei moze obowiazywac przy skladaku wlasnie. Gdzie to dopasowanie, stabilnosc i przetestowany sprzet?

Nie mniej brak takiej wiedzy jest Twoim problemem.
    Prosze nie rob sobie osobistych wycieczek. Nie znamy sie na tyle dobrze.

Jeszcze jedno pytanie dla zwolenników składaków, jeśli uważacie że są one nowoczesniejsze i lepsze to dlaczego kupujecie przestarzałe body od Canona i gotowe szkła a nie składacie sami???
    Nie sa nowoczesniejsze i nowsze. Sa _dokladnie_takie_same_, tylko tansze.
    Z tymi szklami to Ty na powaznie?
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    za 5000 pln :

Asus P5B Intel P965 - 550 PLN
    Intel Core2 Duo E6400 2.13 GHz (S775) BOX - 950 PLN
    Kingston HyperX DDR2 2x 1GB 800MHz CL5 - 1400
    Radeon X1800GTO Sapphire 256MB VIVO / 2xDVI liteBox - 850
    2x Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) ok 850PLN
    Reszta : buda Chieftec, DVDRW i inne "dodatki" max: 1000

Suma ok 5500 PLN (ja mogę to mieć ok 10% taniej jeszcze)

za ile taką stacje masz za 30000 ??
    Nio masz, ale za to jest "zoptymalizowana" i dobrej jakosci :P

Marcin

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Naprawdę nie rozumię co znaczy magiczne słowo ZOPTYMALIZOWANA ??? i zaręczam ci że w tych stacjach podzespoły są GORSZEJ jakości niż wymienione ...

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Masz prawo do swojego zdania i mogę zrozumieć Twoje spojrzenie na sprawę składak vs. firmówka. Zdanie zmieniłbyś w momencie, w którym potrzebowałbyś pewności działania oraz powtarzalności i łatwości zarządzania wieloma kompami. Wtedy szukasz możliwości odciążenia siebie kosztem dostawcy.
    To juz ustalilismt, ze markowe sprzety w przypadku korporacji/firm maja sens.

Poraz kolejny powtarzam, szybkość procka czy pamięci to nie wszystko, liczy się jakość działania całosci. Spójrz na fakt, że jednak 20% producentów dostarcza 80% kompów na świecie - firmowych składaków, dlaczego?? Czy 80% użytkowników to nieuki?
    Tak. 80% uzyszkodnikow, nie wie co to RAM, co pamiec stala. Serio. pamiec to pamiec dla nich. Wyobraz sobie przecietnego amerykanca skladajacego komputer :-)))

Marcin

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Myślę, że pomieszało nam się trochę wątków. Moja teza jest taka, komputer tzw. firmowy jest systemem bardziej dopracowanym, bardziej niezawodnym i posiada lepsze elementy składowe, choć temu stara się zaprzeczyć popmart (btw jesteś fanem U2?, bo ja tak). Oczywiście wszelkie uogólnienia, które się pojawiają a są również stosowane przeze mnie są szkodliwe. Nie mozna generalizować, że wszystkie skłądaki są złe a wszystkie firmówki są dobre. Z tym bywa różnie, nie mniej co do Dell'a z którym mam spore doświadczenie, nie powiem nic złego. Testowałem również IBM'a i mam doświadczenia z Fujitsu. Niestety gorszy kontakt i doświadczenia miałem low cost Compaq'ami.
    Pójdźmy dalej, są różne źródła zaopatrzenia ale pierwszy sort produkcji podzespołów wybierają wielcy gracze czyli wielcy firmowi składacze, reszta zostaje dla mniejszych dystrybutorów a Ci mnie uczciwi często biorą elementy gorszej jakości a sprzedają jako pierwszą jakość.
    Składaki prywatne mogą i często mają nowsze podzespoły niż firmówki a wynika to z faktu, że "firmowcy" zanim coś wpuszczą do masowej produkcji testują to dokładnie, optymalizują BIOS, płytę główną etc. To zabiera sporo czasu ale za to efekt poprawności działania jest gwarantowany. W składach "home made" bywa różnie.
    Prawda jest też taka, że sporo osób nie wie co to komputer, co siedzi w środku, co to RAM/ROM, napęd etc. ale czy muszą wiedzieć? Dla nich ma to działać i to szybko i nie zawodnie. Brat pracuje w dziale IT pewnego Urzędu Miasta i mam okazje posłuchać co się dzieje w taki miejscu i co potrafi użytkownik.
    Nie mniej od czasu kiedy przeszli z składaczków z jakieś lokalnej firemki na MaxDaty i Fujistsu ilość usterek zmniejszyła się znacznie i długość funkcjonowania sprzętu wzrosła czyli jednak coś w tym jest.
    Jeszcze jedno Amerykanie jako naród mają opinię przecietną ale składają bardzo dobre kompy i poza wielkimi produkcjami typu HP czy Dell widziałem też małe firemki składające PCety.

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    Yesssss, a Ty mi na pewno na ten temat udzielisz fachowej odpowiedzi. Prosze.

Twoim zdaniem. Zdaniem userow, ktorzy placa za 'pewnosc', 'stabilnosc', 'dopasowanie' i podobne duperele wytlumaczenie - 'splonal panu komp, bo taka wade trudno wykryc' jest o kant **** potluc. Takie tlumaczenei moze obowiazywac przy skladaku wlasnie. Gdzie to dopasowanie, stabilnosc i przetestowany sprzet?

Prosze nie rob sobie osobistych wycieczek. Nie znamy sie na tyle dobrze.

Nie sa nowoczesniejsze i nowsze. Sa _dokladnie_takie_same_, tylko tansze.
    Z tymi szklami to Ty na powaznie?
    Widzisz pracuję w firmie, gdzie powstają urządzenia wyposażone w sporo elektroniki i często zawierają w sobie kilka komputerów a ponieważ mam możliwość bywania na produkcji poza Polską i znam osoby z działów konstrukcyjnych, chcąc niechąc coś o tym wiem.

Widzę, że postępowanie Dell'a jest dla Ciebie niezrozumiałe. Więc raz jeszcze. Przetestowali baterie i zamówili kilkanaście milionów sztuk u Sony'ego. Sony dał plamę i dostarczył wadliwe ogniwa, gdy tylko sprawa stała się jasna, Dell podjął stoswne działania. Czy jakiś no name dostawca podjąłby takie działanie?? Jestem wręcz pewien, że nie. Dalej proponuję abyś dowiedział się co to jest ISO 9000 i TQM.

Co do oceny Twojej osoby, napisałem coś co wynika z tego ca napisałeś poprzednio. Z Twojej wypowiedzi wynika, że nie posiadasz pewnej wiedzy ale podważasz pewne oczywiste fakty a za tmy nie przepadam. Jeśli czegoś nie wiem staram się dowiedzieć ale nie atakuję na prawo i lewo.

Ze szkłami to trochę prowokacja ale nie pozbawiona podstaw. Elementy optyczne są dostępne inne składowe pewnie również, wystarczy poszukać. Czekam na takie szkła. Najbardziej interesuje mnie optymalizacja szkła.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Spójrz na fakt, że jednak 20% producentów dostarcza 80% kompów na świecie - firmowych składaków, dlaczego??
    Bo przecietny amerykanin czy inny mu podobny mowiac "komputer" pokazuje na monitor, mowiac "dysk twardy" ma na mysli cala skrzynke i nie wie jak wyglada kosc pamieci

A problem ze skladakami i problemami z nimi tak jak pisza powyzej wynika glownie z szukania "byle taniej". Zobacz jakie w nich siedza pamieci albo jakie zasilacze i bedziesz wiedzial skad zwisy i niestabilna praca.

Ja do swojego zasilacz najlepszy w swojej klasie (choc nie nadrozszy ). Moj kumpel wsadzil by tam 3-4x tanszy wynalazek. Ja nie mialem jeszcze resetu kompa ktorego nie chcialem. U niego ciagle "ups, znowu reset". Ani abit ani dobre pamieci mu tu nie pomogly.
    ...

Domyślnie

Widzę, że postępowanie Dell'a jest dla Ciebie niezrozumiałe. Więc raz jeszcze. Przetestowali baterie i zamówili kilkanaście milionów sztuk u Sony'ego. Sony dał plamę i dostarczył wadliwe ogniwa, gdy tylko sprawa stała się jasna, Dell podjął stoswne działania. Czy jakiś no name dostawca podjąłby takie działanie?? Jestem wręcz pewien, że nie. Dalej proponuję abyś dowiedział się co to jest ISO 9000 i TQM.
    Postepowanie Dell'a jest dla mnie bardzo zrozumiale - przetestowali partie reprezentacyjna baterii i dali ciala przy testowaniu na biezaco dostarczanych dostaw. Dostarczyli _wadliwe_ urzadzenia koncowemu uzytkownikowi. I nie ma tu tlumaczenia czyje byly baterie, czyje kosci pamieci itd. Koncowy uzytkownik kupil _dell'a_, ktory to firmowal sprzedawany produkt jako _sprawdzony_ _bezpieczny_ i _sprawny_.. ahhhaa _zoptymalizowany_ (coraz bardziej lubie to slowo.. ). I tyle! To, ze wymieniaja urzadzenia wynika z umowy (dell-sony) i gwarancji (dell-uzytkownik). Producent noname chcac nie chcac dajac gwarancje (i o to sie tak naprawde cala cena rozbija), tez mialby taki obowiazek. I dalej: po co mi wiedza o ISO 9000 czy TQM (nie twierdze, ze jej nie posiadam) - ja jestem gosciem, ktory wylozyl kase i kupil komputer, ktory mu splonal. I co? Dell mi powie - zapoznaj sie z normami, to nie nasza wina? Nie, wymieni i przeprosi - i za to sie mu placi.

Co do oceny Twojej osoby, napisałem coś co wynika z tego ca napisałeś poprzednio. Z Twojej wypowiedzi wynika, że nie posiadasz pewnej wiedzy ale podważasz pewne oczywiste fakty a za tmy nie przepadam. Jeśli czegoś nie wiem staram się dowiedzieć ale nie atakuję na prawo i lewo.
    Z mojej wypowiedzi wynika jedynie, iz uwazam, ze dell nie dopilnowal dostawcy. Wiedzy mojej nie znasz, wiec moze juz jej nie komentuj. EOT w tym temacie.

Ze szkłami to trochę prowokacja ale nie pozbawiona podstaw. Elementy optyczne są dostępne inne składowe pewnie również, wystarczy poszukać. Czekam na takie szkła. Najbardziej interesuje mnie optymalizacja szkła.
    Tylko ze, malo nas tu raczej znajacych sie na optyce. Tak dobrze, jak niektorzy z nas znaja sie na komputerach. Po drugie popatrz moze na ceny elementow skladowych optyki i cene gotowego szkla... Po trzecie - co ma szklo do komputera?

Powtorze za innymi, trudno - w markowych komputerach placi sie za gwarancje, za kompetentny serwis, za helpdesk'a, ale na pewno nie za _najlepszy_ (lepszy od ogolnie dostepnego) sprzet _optymalizowany_ do siebie. Placi sie za sprzet przeznaczony dla ludzi, ktorzy nie chca/nie maja czasu/nie potrafia sami sobie go skonfigurowac, tudziez skladac/serwisowac. I tyle. Dla takich ludzi pewnie roznica w cenie warta jest dodatkowych uslug - dla mnie w zadnym razie.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Bo przecietny amerykanin czy inny mu podobny mowiac "komputer" pokazuje na monitor, mowiac "dysk twardy" ma na mysli cala skrzynke i nie wie jak wyglada kosc pamieci

Kuchatek, myślę że w tym poscie dotknąłeś sedna sprawy czyli ceny. Wszyscy albo zdecydowana większość (nie chcę uogólniać) chcą tanio, tanio i jeszcze raz tanio. Nie jest możliwy tani zakup dobrej technologii czyli tutaj dobrych podzespołów. Najczęsciej sprzedawca mówi to jest takie samo jak firmy X ale tańsze o 20%, 30% albo 50%. Co ma zrobić niezorientowany klient? tylko może uwierzyć sprzedawcy a jak kupi to nie pójdzie się wykłócać tylko przełknie żabę i nastepnym razem znów kupi tanio ale od innego super dostawcy.
    Co do kompów masz rację, dobry zasilacz i obudowa to bardzo istotny element. Mam w biurze takiego Dell kupione w 2002 roku wiosną i chodzi tak, że nie ma powodów aby go zmieniać. Nie ma padów, zwisów etc. To mnie utwierdza w przekonaniu, że warto zapłacić więcej za więcej.
    Mamy jeszcze starsze kompy tego samego producenta i też chodzą choć w sumie to już zabytki.

<połączone wyciete niepotzrebne cytaty.... idt robie to ostatni raz ;-) >

Postepowanie Dell'a jest dla mnie bardzo zrozumiale ... <ciach>
    Z Twojej wypowiedzi wynikaja dwa wnioski. Pierwszy, że nie wiesz jak wyglada produkcja, pomyłki poddostawców i koszta QC i dlatego masz taki pogląd na sprawę.
    Drugi, pracujesz dla jakieś konkurencji i jest Ci wygodnie pisać takie opinie. Z tego co wiem nikomu nie zapalił się laptop ale kiedy firma wykryła wadliwą partię ogniw przystąpiła do wymiany. Widziałem wadliwe produkty no name company i nikt nie wymieniał nic jeśli wychodziły ewidentne wady. To jest to za co warto zapłacić - święty spokój.

Tylko ze, malo nas tu raczej znajacych sie na optyce. Tak dobrze, jak niektorzy z nas znaja sie na komputerach. ...

<ciach>
    O tym można by podyskutować czy są czy nie znawców optyki, myślę, że gdyby trzeba było kupic urządzenie do kalibracji wszyscy by zrezygnowali z prób tworzenia szkieł.
    Akurat dostarczamy trochę sprzetu dla firm produkujących optykę więc wiem co jest dostępny i jak to wygląda.
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 26-09-2006 o 18:20 Powód: kolejne zdania piszemy w tym samym poscie
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów