Zobacz wyniki ankiety: skaldak czy firmowy ?

Głosujących
98. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 85

Wątek: komp: skladak czy firmowy ?

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Wiesz ja coś takiego mam za 4999 PLN, nówka sztuka nie smigana.

.
    ejop ejo a to ciekawe ?..... z tej strony przy podobnej konfiguracji wynika że ok 15000 PLN taki kosztuje :

http://commerce.euro.dell.com/dellst...cn&co=&b=70432

(no vga jestquadro to -1000 PLN , ale za to kompletnie nie wiadomo co siedzi w środku jakie dyski jaki DVDRW itp ... aha i liczyłem także bez monitora )
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 26-09-2006 o 07:17

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Po co sie bawic w jakies HaPe czy tez dele skoro za 11k netto mozna miec Mac Pro w konfiguracji:

Dwa procesory Dual-Core Intel Xeon "Woodcrest" 3,00GHz 4 MB współdzielonej pamięci podręcznej L2 na procesor
    Dwie niezależne magistrale typu frontside 1,33 GHz 1 GB pamięci (2X512MB 667 MHz DDR2 całkowicie buforowana DIMM ECC)
    Karta graficzna NVIDIA GeForce 7300 GT z 256 MB pamięci
    Dysk twardy 250 GB Serial ATA 3 Gb/s 7200 obr./min.
    Napęd SuperDrive 16x - dwuwarstwowy (DVD+R DL/DVD RW/CD-RW)
    OS X

Co do blaszaka. Mam takowego. Skladak wylacznie na markowych bebechach. Renderowal przez dzisiejsza noc wytrwala animke. Dal rade Sprobowalby sie zawiesic

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    ejop ejo a to ciekawe ?..... z tej strony przy podobnej konfiguracji wynika że ok 15000 PLN taki kosztuje :

http://commerce.euro.dell.com/dellst...cn&co=&b=70432

(no vga jestquadro to -1000 PLN , ale za to kompletnie nie wiadomo co siedzi w środku jakie dyski jaki DVDRW itp ... aha i liczyłem także bez monitora )
    Wiadomo, wiadomo kiedy zapyta się człowieka z Dell Polska, nie miałem ostatnio tych komputerów ale dyski są Samsunga albo Sygeta (nie pamiętam) a napędy najczęściej są Samsunga. Sprawdzę co jest w GX620, który stoi w biurze dla kolejnego fana składaków, któremu się haczy soft.
    Naprawdę nie warto tak demonizować sprawy i twierdzić, że to chłam. Myślę, że gdybyś sprawdził jak pracuje taki firmowy składak, byłbyś bardzo zadowolony.
    Pozdrawiam i miłego dnia.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Domyślnie

dominiqe - no to rozumiem i mogę sobie wyobrazić że wywalanie 10K pln ma jakiś cel i sens ....... ale dla markowych PC wywalanie 15000 za coś co równie dobrze może kosztować 5000 i być równie dobre a nawet lepsze to mnie nikt nie przekona ....

nie jestem bankiem ani inną korporacją dla której liczyą się przyymioty Della czy HP.

I zdanie że markowe stacje są świetne a składaki be, uważam za KOMPLETNIE nieprawdziwe z 3 powodów finansowego, "szybkościowego w porównaniu do kosztów" i jakości również (kolega Mac zapomina albo jego wiedza na temat podzespołów jest stara ... jakieś 5-7 lat temu awaryjność podzespołów była na stosunkowo wysokim poziomie , natomiast teraz praktycznie nie zdaża się i jest tak mała że marginalna i śmiało mogę założyć że nie większa niż elementów w stacjach roboczych) . Inna sprawa że przez nieumiejętne obchodzenie się niewprawionych amatorów powiększa się znacznie ..

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Wiadomo, wiadomo kiedy zapyta się człowieka z Dell Polska, nie miałem ostatnio tych komputerów ale dyski są Samsunga albo Sygeta (nie pamiętam) a napędy najczęściej są Samsunga. Sprawdzę co jest w GX620, który stoi w biurze dla kolejnego fana składaków, któremu się haczy soft.
    Naprawdę nie warto tak demonizować sprawy i twierdzić, że to chłam. Myślę, że gdybyś sprawdził jak pracuje taki firmowy składak, byłbyś bardzo zadowolony.
    Pozdrawiam i miłego dnia.
    no jak wkładacie lub krtoś wkłada chłam byle taniej to tak jest osobiście nie wierzę w wieszające się składaki na przynajmiej trochę dobranych markowych podzespołach ..... (szczególnie płyta i pamięci i OBUDOWA (zasilacz)

Z mojej wiedzy 90% przyczyn zwisów PC to RAM ( ram może być "trochę sprawny" czyli działa ale ma uszkodzone komórki)
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 26-09-2006 o 08:55

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

dominiqe - no to rozumiem i mogę sobie wyobrazić że wywalanie 10K pln ma jakiś cel i sens ....... ale dla markowych PC wywalanie 15000 za coś co równie dobrze może kosztować 5000 i być równie dobre a nawet lepsze to mnie nikt nie przekona ....
    Nie boj sie, mnie tez Jesli chodzi o pecety to zawsze skladalem na markowych czesciach (ktore sa moze troszke drozsze niz jakies tam tajwanskie noname, ale warto) i nie mailem nigdy zadnych problemow - ani razu. A uzytkuje sprzet dosc intensywnie.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

nie jestem bankiem ani inną korporacją dla której liczyą się przyymioty Della czy HP.

I zdanie że markowe stacje są świetne a składaki be, uważam za KOMPLETNIE nieprawdziwe z 3 powodów finansowego, "szybkościowego w porównaniu do kosztów" i jakości również (kolega Mac zapomina albo jego wiedza na temat podzespołów jest stara ... jakieś 5-7 lat temu awaryjność podzespołów była na stosunkowo wysokim poziomie , natomiast teraz praktycznie nie zdaża się i jest tak mała że marginalna i śmiało mogę założyć że nie większa niż elementów w stacjach roboczych) . Inna sprawa że przez nieumiejętne obchodzenie się niewprawionych amatorów powiększa się znacznie ..
    Masz prawo do swojego zdania i mogę zrozumieć Twoje spojrzenie na sprawę składak vs. firmówka. Zdanie zmieniłbyś w momencie, w którym potrzebowałbyś pewności działania oraz powtarzalności i łatwości zarządzania wieloma kompami. Wtedy szukasz możliwości odciążenia siebie kosztem dostawcy.
    Poraz kolejny powtarzam, szybkość procka czy pamięci to nie wszystko, liczy się jakość działania całosci. Spójrz na fakt, że jednak 20% producentów dostarcza 80% kompów na świecie - firmowych składaków, dlaczego?? Czy 80% użytkowników to nieuki? Czy wybierający się mylą i są bankowcami, które przepłacają? Poza tym najlepiej pieniądze liczą bankowcy i to z dokładnością do ułamka procenta.
    Jakość produkcji elektronicznej napewno się poprawiła ale nie przesadzałbym. Nadal producencji wypuszczają elementy, które mają różne błędy, widac to po tym jak szybko pewne elementy znikają z rynku.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Domyślnie

Twoje argumenty skierowane są do KORPORACYJNEGO usera sprzętu . a rozmowa jest na temat domowego/półprofesjonalnego !!! Klient korporacyjny chętnie zapłaci aby nawet pozornie oddalić sprawę usterek , przestojów itp i ja to rozumiem. Ale twierdzenie ogólne że firmowy tak a składak nie bo jest awaryjny jest NIEPRAWDZIWE obiektywnie .....

Cały świat (ten bogatszy oczywiście) kupuje je dlatego bo ma 4X więcej forsy od nas !!! i im wsjorawno

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    Cały świat (ten bogatszy oczywiście) kupuje je dlatego bo ma 4X więcej forsy od nas !!! i im wsjorawno
    Hmm... tak sobie z ciekawości spojrzałem na strony szwajcarskiego Della. Wziąłem z czapki pierwszy od prawej, Dell Dimension C521 Gold, wyklikałem następującą konfigurację: Athlon 3200+, 2x512 DualChannel, 19" LCD, HDD 320GB, jakieś tam GeForce 61xx, DVD-RW itp. itd. No po prostu w miarę standardowa maszynka do domu, nie najtańsza, nie supersprzęt dla gracza itp. Wyszło mi 1280CHF ze wszystkimi podatkami, dostawą itp. - po prostu to, co trzeba zapłacić za dwa ładne kartonowe pudełka dostarczone pod drzwi. Gwarancja 1 rok u producenta (trzeba wysyłać), ale za 85CHF można dokupić 1 rok u klienta, za 140CHF 2 lata, za 190 - 3 itp.

Następnie polazłem na stronę lokalnego discountu (http://www.prodimex.ch) i spróbowałem wyklikać to samo z kawałków, zachowując mniej więcej proporcje. Czyli:
    - płyta główna nie z tych najgorszych, ale też nie Asus SLI Deluxe
    - ten sam CPU
    - pamięć z gatunku "matched pair" - nie po prostu dwie najtańsze kostki po 512MB
    - obudowa microATX
    - LCD 19", tak powiedzmy kilkanaście % droższy od najtańszych
    - jakaś tam tania nvidia, dysk, DVD itp.

Wyszło mi... praktycznie identycznie, kilkanaście franków różnicy, i to zresztą na korzyść Della

Domyślnie

Tak ale rozmowa była o stacjach roboczych ...... a nie o kompach low cost .....

ja mam athlona 3200+ venice i w polsce kosztuje on w tej chwili ok 300 PLN BOX ... !!!
    (

poprosu macie drogo skladaki ..... taki komp bez monitora kosztował by mnie ok 1600 PLN + 1200 za przyzwoitego samsunga 19" co daje jakieś 500-600 pln różnicy
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 26-09-2006 o 10:23

Domyślnie

Ale ciagle mowimy o skladakach zlozonych przez samego siebie. Jesli uzywany przeze mnie komputer sluzy do zarabiania pieniedzy i nie mam umiejetnosci w skladaniu i konfigurowaniu sprzetu, to co mam zrobic? Pojsc do przyslowiowej firmy krzak i zaufac im ze zloza mi swietny komputer i wyjdzie mi taniej o powiedzmy 3 tys zlotych. Czy pojsc do HP i miec pewnosc ze jak cos sie zepsuje to nastepnego dnia, a jak doplace do gwarancji to tego samego dnia, mi zreperuja sprzet.
    Nie jestem klientem korporacyjnym, po prostu potrzebuje kupic szybki komputer na najblizsze 3 lata.
    W Apple powiedzieli ze jak sie zepsuje to naprawa moze trwac do 30 dni
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów