Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Krążek rozproszenia w cyfrze?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Krążek rozproszenia jest jak najbardziej fizyczną wielkością. Obiektyw obrazuje punkt obiektu w postaci mniejszego lub większego krążka. Przyjęło się mówić o krążku rozproszenia przy mówieniu o DOF jako o maksymalnej jego wielkości poniżej której uznajemy, że jest ostro.

I piszę jeszcze raz: według mnie z matrycy wyjdą różne obrazy np. planszy testowej ustawionej raz na ostro a raz z lekkim rozostrzeniem, przy którym krążek rozproszenia będzie większy ale nadal subpixelowy. Oczywiście pod warunkiem użycia porządnego obiektywu, który na ostro daje mniejsze krążki rozproszenia niż 0,019mm.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Przyjęło się mówić o krążku rozproszenia przy mówieniu o DOF jako o maksymalnej jego wielkości poniżej której uznajemy, że jest ostro.
    Więc jaki jest sens mówienia o krążku rozproszenia w cyfrze, której rozdzielczość jest ponad 2 razy mniejsza niż ten teoretycznie wyznaczony krążek dla matrycy z cropem 1,6, tj. 0,019 mm?

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Więc jaki jest sens mówienia o krążku rozproszenia w cyfrze, której rozdzielczość jest ponad 2 razy mniejsza niż ten teoretycznie wyznaczony krążek dla matrycy z cropem 1,6, tj. 0,019 mm?
    W którymś momencie się mijamy i już nie wiem jak mam to tłumaczyć aby przekazać mój punkt widzenia.

COC do wyliczana DOF brany jest ze średniej odbitki średnio oglądanej, przeskalowanej do wielkości klatki filmu / matrycy. Kropka, koniec filozofii.

Martyca inaczej pokaże obraz rzutowany na nią z rozdzielczością odpowiadającą pół pixela a inaczej ten z rozdzielczością ćwierć pixela. Tycio ale zawsze. W sumie to, że matryca ma pixel większy od COC tylko świadczy o tym, że spadek ostrości obiektów na końcach DOF będzie faktycznie niemal niezauważalny.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

COC do wyliczana DOF brany jest ze średniej odbitki średnio oglądanej, przeskalowanej do wielkości klatki filmu / matrycy. Kropka, koniec filozofii.
    O tym pisałem już na samym początku trochę innymy słowami (modne ostatnio staje się wyrażenie koniec, kropka ;-) )

Być może gdzieś się mijamy, ale napisze jeszcze raz...

Wyliczenia teoretycznego krążka rozproszenia nie jest specjalnie trudne i odnosi się do wielkości fizycznej matryc, kliszy, odbitki itp. Z tym, że jest to wartość, w której przyjmuje się graniczną wartość rozdzielczości kątowej 1 minuty oka ludzkiego. Dla matrycy o wymiarach 22,2 na 14,8 wychodzi że jest około 0,019 mm. Aby można było zastosować tą wartość krążka rozproszenia do wszelkich wzorów, w krążku tym powinien znaleźć się przynajmniej jeden ostry piksel w całości. Marketing megapikselowy trochę namieszał, bo na wielu forach i grupach dyskusyjnych pokazuje się, że w krążku rozproszenia mamy kilka pikseli, no bo, jakby wziąć ilość pikseli, którą podają katalogi z dłuższego boku matrycy i wyznaczyć rozdzielczość wyjdzie, że krążek rozdzielczość będzie wynosić ok. 0,006 mm czyli w krążku rozproszenia będziemy mięli ok. 3 krązki rozdzielczości. Jednak tak nie jest tak kolorowo, bo jeden ostry piksel (krążek rozdzielczości) będzie większy ponad 2 razy od krążka rozproszenia.

A czy spadek ostrości na końcach DOF spowodowany tą różnicą będzie zauważalny, trochę zauważalny (BTW: "chwila" czasem trwa wieczność, "trochę" może też czasem różny wymiar ;-) ) przekonamy się, gdy matryce naszych aparatów będą miały 50Mpx jak nie więcej. Koniec, kropka ;-)
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 19-09-2006 o 08:53

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Dla matrycy o wymiarach 22,2 na 14,8 wychodzi że jest około 0,019 mm. Aby można było zastosować tą wartość krążka rozproszenia do wszelkich wzorów, w krążku tym powinien znaleźć się przynajmniej jeden ostry piksel w całości.
    1) Moim zdaniem nie musi.

2) Teraz mnie oświeciło: 0,019mm to 19um. Matryce mają pixel pitch kilka um.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

2) Teraz mnie oświeciło: 0,019mm to 19um. Matryce mają pixel pitch kilka um.
    Nie bardzo rozumiem...

Co do Twojego 1 pkt wg mnie jak najbardziej musi.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

TU: zwróć uwagę, że obraz nie zawsze idealnie trafi w siatkę matrycy. Stąd jeśli chcesz wyliczyć rozdzielczość układu złożonego (w tym przypadku - DOF i struktura matrycy) to trzeba dodawać odwrotności rozdzielczości. Czyli, tak jak pisze Piast, subpixelowa zmiana obrazu, zmieni to, co powstanie na matrycy.

Trudno jednak mi powiedzieć, czy ta różnica jest istotna i wystarcza do mówienia, że coś jest nieostre jak COC jest subpixelowy. Podejrzewam nawet, że moze się zdarzyć, ze obraz lekko nieostry lepiej się zarejestruje na matrycy niż wyostrzony w punkt.

Najlepiej to posprawdzać i tyle. Zrób zdjęcie, odbitkę i zobacz, jaka jest DOF a następnie porównaj z obliczeniami .
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Ja to rozumiem, ale spójrzmy trochę inaczej.
    Matryca Bayerowska składa się z regularnej siatki sensorów RGB ułożonych w taki sposób:

RGRGRGRGRGRG
    GBGBGBGBGBGB
    RGRGRGRGRGRG
    GBGBGBGBGBGB
    RGRGRGRGRGRG
    GBGBGBGBGBGB

Można założyć, że jeden nieinterpolowany piksel będzie składał się z kwadratu 2x2 czyli z 4 sensorów, czyli będzie wyglądał:

RG
    GB

Żeby było łatwiej prześledzić to wszystko weźmy fragment jendego wiersza:

RG|RG|RG|RG|RG|RG
    GB|GB|GB|GB|GB|GB

Mamy 6 pikseli nieinterpolowanych. Wspominacie o subpikselach, ale w interpolacji nie ma miejsca na subpiksele bo interpolując otrzymujemy taki układ:

R|GR|GR|GR|GR|GR|G
    G|BG|BG|BG|BG|BG|B

czyli znów otrzymujemy w przybliżeniu 6 pikseli. Dodajmy 6+6 otrzymamy 12 pikseli interpolowanych, gdzie już nie ma miejsca na subpiksele, bo zostały one uwzględnione w interpoloacji. To co podają katalogi to są to piksele zinterpolowane, gdzie już w samej interpolacji zostało uwzględnione pojęcie subpiksela (jeśli można to tak nazwać).

Zauważmy, ża każdy pojedyńczy sensor ma wpływ na 4 piksele.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 19-09-2006 o 10:34

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie jest prawdą, że w 4 pikselach matrycy siedzi tyle samo informacji co w jednym kolorowym. W większości przypadków detale są widoczne w każdym kanale i algorytmy demozajkujące potrafią sobie z tym radzić. Inaczej wywoływacze rawów sklejałyby tylko piksele i upsamplowały.

Popatrz na różne algorytmy demozajkowania: dają różną jakość i różną ostrość.

Edit: Iczek, Dominique: nie piszcie w każdym wątku, który was nie interesuje, że jest nudny To podchodzi pod trollowanie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Tak, ja tylko podałem bardzo ogólny przepis na pixele. To że algorytmy demozajkujące dają różna jakość nie ulega to wątpliwości, jednak to tylko softowe upiększenie, bo IMHO ostrości/rozdzielczości się w ten sposób nie wyczaruje.

EDYCJA:
    Proszę zobaczyć jakiej rozdzielczości zdjęcia wychodzą z 3Mpx matrycy Faveon.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 19-09-2006 o 16:09

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów