dentharg> OK. Ale wynika z tego, że krążek rozproszenia zależy tylko od wielkości matrycy? I jak się go wylicza?
dentharg> OK. Ale wynika z tego, że krążek rozproszenia zależy tylko od wielkości matrycy? I jak się go wylicza?
Znalazłem coś takiego.
Jest tam niezły graf pokazujący gdzie tak naprawdę jest ten krążek rozproszenia.
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
A i jeszcze ta strona.
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Dzięki.
No nic, przyjmuje że jest 0,019 i jużA także, że tak z grubsza zależy to od wielkość fizycznej matrycy...
We wszystkich tutaj obliczeniach i założeniach trzeba wziąć pod uwagę, że:
1) rozdzielczość w liniach jest podawana nie w liniach tylko w parach linii na mm.
2) rozdzielczość matrycy też jest umowna (a właściwie marketingowa), gdyż te 8 mln pixeli to jest 8 mln światłoczułych elementów, z czego około 2 mln jest czuła na niebieskie, 2 mln na czerwone i 4 mln na zielone (lub podobnie, ale zielonych jest najwięcej).
Finalnie kolor pixela jest interpolacją z sąsiadami.
Dziękuję za wyjaśnienia.
Hehe, ja chcę sobie taki napisać ale ostatnio nie bardzo mam czas na bawienie się we własne programiki. To akurat jest prościzna, tyle że na komórki jeszcze nigdy nie pisałem i muszę się nauczyć. Póki jest pogoda to wolne weekendy spędzam na jesiennych plenerach.Zamieszczone przez Ramirez
Może w listopadzie - na 31.10 mam deadline na pewien projekt![]()
Ja znalazłem na razie kilka midletów, ale wszystkie są do 35mm a nie do cropaZamieszczone przez piast9
Np. taki: http://www.jibble.org/dofcalc/
Ramirez, to może mi ciut pomóc, ale to jest już "skompilowana" java - przeróbka tego o ile jest możliwa to również wymaga ode mnie naukiNo ale mam przynajmniej nagłupek klasy midletowej do telefonu. W listopadzie zrobię swoje
![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Krążek rozproszenia związany jest zdolnością rozróżniania szczegółów przez ludzie oko. Dla różnych rozmiarów matrycy, negatywu, oraz wielkości odbitki otrzymamy różne krążki rozproszenia.
W praktyce oznacza "średnicę punktów" ( krążków rozproszenia) z jakich zbudowany jest obraz który w naszym mniemaniu jest ostry.
Dla małego obrazka przyjmuje się, że średnica krążka rozproszenia nie przekracza 1/1500 standardowej ogniskowej.
Czyli wg mnie (50mm/(crop1.6)/)1500 = 0.02 ~0.019
odwrotność to rozdzielczość czyli ok 48l/mm
więcej informacji na stronie
http://www.luminous-landscape.com/tu...ries/dof.shtml
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe