Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: kalibracja AF, 350D, Żytnia. co robić?

Dopiero zaczyna Awatar Pawełek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie kalibracja AF, 350D, Żytnia. co robić?

Witam wszystkich!
    Jest to mój pierwszy post na tym forum.
    Niestety tak już mam, że fora na których się wypowiadam traktuje jako grupy wsparcia. Często jest to jedyna możliwość nawiązania kontaktu z ludźmi którzy borykali się z tymi samymi problemami. Jestem w kropce. Po przerobieniu wszystkich wątków z AF w 350D, jestem przerażony perspektywą naprawy aparatu w autoryzowanym serwisie. Nie wiem czy słusznie. Naiwnie wierzę, że moje doświadczenia będą inne od tych którzy mieli problemy.

Chciałbym żebyście doradzili i pomogli zrozumieć pewne zagadnienia. Jak się okazuje nie jestem wystarczająco bystry, by zrozumieć wszystko czego dowiedziałem się na ul. Żytniej. Jeżeli przeoczyłem jakiś wątek, który podsumowuje jak rozmawiać w serwisie, aby efekt końcowy był zadowalający to proszę o wskazanie linka.

Problemy z brakiem ostrości miałem od zakupu aparatu. Jednak od momentu zdobycia obiektywu umożliwiającego pracę przy słabym świetle/operującego małą GO okazało się, że 90% zdjęć jest ostrych lecz nie tam gdzie mierzyłem (głównie centralnym punktem).

Testy które wykonałem na tablicy wykazały, jak to określił znajomy, iż mam '"fakerskiego front focusa".

Jak pisałem wyżej postanowiłem zaufać i całkowicie oddać się profesjonalizmowi serwisu z założeniem, że będe się martwić później. Po zastanowieniu chciałbym jednak przygotować się na ewentulne problemy.

Wczoraj, tj. 14.09.2006 oddałem body do kalibracji. Zrobiłem to osobiście mimo że mam kawałek, jestem z Łodzi.
    Można powiedzieć, że niczym się nie rozczrowałem. Wszystko przebiegło szybko i sprawnie w kulturalnej atmosferze z zaznaczeniem, iż pan który mnie obsługiwał był powiedzmy zakręcony i chyba zmęczony, bo nie starał się zrozumieć o czym mówie. Fakt, że nie operowałem językiem fotograficznym i starałem się wszystko opisywać tak jakbym tłumaczył laikowi.
    Dowiedziałem się więc kilka bardzo ciekawych rzeczy m.in. że obiektywy Sigmy są słabe i nie mają serwisu w Polsce.

Posiadam Sigme 24-60mm F2.8 EX DG, dowiedziałem się również, że serwis Canon może skalibrować to szkło z body tak, aby ostrzyło tylko przy wybranej przeze mnie ogniskowej.
    Standardowo poinformowano mnie, że kalibaracja odbywa się na stałce Canona 85mm/1.8.
    Zdecydowałem się na tę opcję, czyli na strojenie ze szkłem wzorcowym serwisu. Chciałem, przede wszystkim aby body działało prawidłowo z kitem. Ma on być strojony do body (lub na odwrót, byłem już zdezorientowany, a pan mało precyzyjnie się wyrażał).
    Potem już tylko wydruk i informacja by dowiadywać się już następnego dnia co z aparatem.

Moja wrodzona uczciwość nakazała mi zapytać czy aparat będzie serwisowany na gwarancji. Puszka sprowadzona z Berlina więc EU gwarancja. Pan zrobił "aaaa", bo zapomniał spojrzeć w papierki i stwierdził, że będzie musiał to poprawić, ponieważ zlecenie naprawy było już wydrukowane i w takiej sytuacji mam się dowiadywać za 4 dni "co z aparatem".

Poobserwowałem przez chwilkę jak moje body 350D wraz z kitem ląduje w foliowej torebce, ogołocone z dodatków, m.in. z dekielka obiektywu (niby żadna strata - rysa na soczewce kita, ale uniemożliwi ewentualną sprzedaż).
    Pan zapytał jeszcze kąśliwie czy byłem na plaży, bo znalazł ziarenko piasku pod gumową zaślepką. Zostałem pouczony o konieczności utrzymywania czystości w torbie fotograficznej. Obiecałem, że będe to robić, upewniłem się 2 razy czy to wszystko i... wróciłem do Łodzi.

Byłem spokojny. Teraz zwracam się do was.
    Jak widzicie dalszy rozwój sytuacji? Może zrobiłem coś źle, może jednak powinienem stroić do jednej ogniskowej Sigmy? (co wydaje mi się ewidentną bzdurą)

Powiem szczerze, że jeśli body z kitem zacznie stroić to rozważam poważnie chęć sprzedaży aparatu, skoro tak wygląda system dSLR. Skoro do każdego szkła trzeba dostrajać puchę mija się to dla mnie kompletnie z celem. Jestem rozczarowany. Zaczekam, aż to dopracują i odzyskam trochę kasy puki to jest jeszcze coś warte.

Przepraszam, przybrało to postać małego wypracowania, przysięgam - niezamierzenie.
    Ostatnio edytowane przez Pawełek ; 15-09-2006 o 17:15

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawełek Zobacz posta
    Powiem szczerze, że jeśli body z kitem zacznie stroić to rozważam poważnie chęć sprzedaży aparatu, skoro tak wygląda system dSLR. Skoro do każdego szkła trzeba dostrajać puchę mija się to dla mnie kompletnie z celem. Jestem rozczarowany. Zaczekam, aż to dpracują i odzyskam trochę kasy puki to jest jeszcze coś warte.
    Szczerze mówiąc nie rozmumiem twojego rozczarowania. Powinieneś mieć żal do SIGMY, że nie potrafi wyprodukować taniego szkła, które nie ma problemów z FF lub BF. Z drugiej strony KIT 18-55 też ma problemy. Mój mydlił losowo i po naprawie jest bardzo dobrze! Wymienili przysłonę.

Dodatkowo twój obiektyw sigmy ma bardzo marne recenzje, więc można było się spodziewać problemów z AF.

Może serwisowi na Żytniej uda się skalibrować tą sigmę, a może nie. Wtedy pozostanie ci sprzedaż OBIEKTYWU i zakup czegoś lepszego, choćby supersławnego tamrona 28-75 f2.8. Ideałem na 2.8 nie jest szczególnie przy 28 mm, ale za 1200 zł jest naprawdę dobry.
    Możesz jeszcze rozpatrzyć sigmę 24-70 f2.8 - ale na nią też narzekają użytkownicy. BF lub FF na 24 mm i mydło na 2.8.

Niestety coś za coś. Jak chcesz szybko, dokładnie i ostro to zacznij zbierać na 24-70 lub jeśli pracujesz "studyjnie" to 24-105IS f4.0. Odpowiednio 4500 lub 4000 zł.

Jest jeszcze zupełnie inna opcja: zakup 400D tam masz AF z 9 pkt prosto z modelu 30D. System AF w 400D, w przeciwieństwie do 350D, wykorzystuje jasność obiektywu 2.8 i po prostu lepiej łapie ostrość.

Tak czy siak musisz wyłożyć trochę kasy

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Erneście! Zaraz, zaraz. Dlaczego żal do Sigmy? Jak na razie body nie stroi. Nic nie pisałem o kalibracji obiektywu. Działa poprawnie z 20D.

Sigma 24-70/2.8 - miałem oddałem, bo nie wiedziałem jeszcze, że problem dotyczył body. Trudno powiedzieć czy lepsza od tego co mam. Po zdjęciach nie widzę. Drogie, duże filtry 82mm i ten manual z odciąganiem pierścienia.

Jeśli piszesz o teście z optyczne.pl... Przetestowali jeden egzemplarz 24-60. Naprawdę dobrze, że ktoś to robi, ale wszyscy dobrze wiemy, że pojedyncze egzemplarze moga się różnić od siebie. Może testowany przez nich był faktycznie słaby, chciałbym żeby kiedyś byli w stanie sprawdzić np. 10 jednocześnie. Z drugiej strony co z tego, jak dostaliby do testu 10 z lepszej serii
    Innych testów nie znam/nie bylo jak kupowałem.

L-ki. Tak, świtne szkła, lecz nie wszystkie. Też się czasem czyta, słyszy różne rzeczy.

Przypomina mi to wszystko gonienie króliczka. I tak zawsze bedziesz chciał wymienić na lepsze, ostrzejsze, jaśniejsze, szybsze...

A co do kupowania 400D pogadamy jak okrzepnie na rynku. Chciałbym wierzyć że będzie to idealne amatorsie dSLR.
    Ostatnio edytowane przez Pawełek ; 15-09-2006 o 17:13

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1. Serwis na Żytniej nie zrobi kalibracji obiektywu Sigmy bo nie ma serwisowego softu od Sigm.
    2. Kalibracja aparatu nie jest wymienna z kalibracją obiektywu tzn. jak ustawisz aparat na FF a obiektyw na BF to wcale nie będzie dobrze.
    3. AF w 20D jest inny/lepszy niż w 350D więc nic dziwnego że działa inaczej niż u ciebie.
    4. Jak mnie "ustawili" AF do referencyjnego to potem przez dwa miesiące jeździłem i wreszcie za ósmym razem na tyle poprawili że da się używać aparatu.
    5. Tracisz czas i pieniądze wożąc tam sprzęt. Jeśli nie robią naprawy od ręki to nie warto. Wysyłaj na ich koszt.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 15-09-2006 o 17:18

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    1. Serwis na Żytniej nie zrobi kalibracji obiektywu Sigmy bo nie ma serwisowego softu od Sigm.
    2. Kalibracja aparatu nie jest wymienna z kalibracją obiektywu tzn. jak ustawisz aparat na FF a obiektyw na BF to wcale nie będzie dobrze.
    3. AF w 20D jest inny/lepszy niż w 350D więc nic dziwnego że działa inaczej niż u ciebie.
    1.wiesz na 100%? czy to jedyny sposób?
    2.wiem
    3.wiem, dowodzi to że szkło jest dobre.
    4. ustawiali ci w 30D? mnie interesuje na dzień dzisiejszy czy kalibracja 350D do ich wzorcowego = poprawna praca Kita
    Ostatnio edytowane przez Pawełek ; 15-09-2006 o 17:22

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1.wiesz na 100%? czy to jedyny sposób?
    Tak mi w serwisie powiedzieli. Jak chcesz kalibrować Sigmę to idź do serwisu Sigmy. Obiektywu nie reguluje się "dokręcając" śrubki, ale tylko przez soft.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Tak mi w serwisie powiedzieli. Jak chcesz kalibrować Sigmę to idź do serwisu Sigmy. Obiektywu nie reguluje się "dokręcając" śrubki, ale tylko przez soft.
    Serwis Canona?
    Nie doczytałeś mojej kobyły ;-)
    Dowiedziałem się więc kilka bardzo ciekawych rzeczy m.in. że obiektywy Sigmy są słabe i nie mają serwisu w Polsce.

Posiadam Sigme 24-60mm F2.8 EX DG, dowiedziałem się również, że serwis Canon może skalibrować to szkło z body tak, aby ostrzyło tylko przy wybranej przeze mnie ogniskowej.
    Zresztą MMM* Nie rozumiem po co to piszesz, ja tylko objawiam forumowiczom jakich informacji udziela serwis Canona na ul.Żytniej.
    Jak widać po naszych wypowiedziach - są to informacje sprzeczne.
    Za chwilę przyjmę, że to norma
    Ostatnio edytowane przez Pawełek ; 15-09-2006 o 17:52

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Serwis Canona?
    Nie doczytałeś mojej kobyły ;-)
    Powiedzieli ci że mogą skalibrować tylko na jednej ogniskowej, a to oznacza że kalibrować będą aparat do twojego obietywu ustawionego na tą jedną ogniskową. Efekt może być taki że z każdym Canonem będzie ci źle ostrzyć.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

mnie interesuje na dzień dzisiejszy czy kalibracja 350D do ich wzorcowego = poprawna praca Kita
    Nie.
    .
    .
    .
    (spoiler, bo mi engine forum nie pozwala wysłać tak krótkiego posta ;-))

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

4. ustawiali ci w 30D? mnie interesuje na dzień dzisiejszy czy kalibracja 350D do ich wzorcowego = poprawna praca Kita
    kalibracja 350D do ich wzorcowego ~ poprawna praca Kita
    ~ rozumiane jako "być może, ale niekoniecznie"

EDIT: I jeszcze jedno. Jak byś osobiście odbierał to przyjedź rano i sprawdź sobie gdzieś aparat czy już dobrze ostrzy, bo być może będzie do poprawki i niepotrzebnie wrócisz z nim do Łodzi. Jak już pisałem, ja jeździłem/wysyłałem w sumie 8 razy
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 15-09-2006 o 18:00

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów