Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 144

Wątek: Dylemat - D80 czy 400D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez acidjazz Zobacz posta
    Trudno kupować system i liczyć na to, ze w przyszlosci bede mial 6 w totka i bedzie mnie stać na golden three - 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2 - w sumie w polskich warunkach ok 20k PLN

Pytanie, które zadałem na początku dotyczyło określonego zestawu - body + 2 szkła, a nie dywagacji czy będzie mnie stać poźniej na wybitne szkła.
    Tak i nie. Pamietaj, ze jak juz wejdziesz w system, to pozniej
    naprawde trudno go zmienic. Niby mozna sprzedac wszystko itd.
    ale nie jest to oczywiste.
    Mi chodzilo o lepszy system, ktory ci daje wiecej mozliwosci.
    Choc teraz myslisz tylko o body i dwoch prostych szklach, to
    powiedzmy za rok zakochasz sie w zdjeciach zwierzat.
    Tu Canon ma 300 f4L IS - super lekkie tele ze stabilizacja za
    znowu nie takie wielkie pieniadze. Nikon ma 300 f4 bez
    stabilizacji za tyle samo.

Ale jesli jestes pewnien, ze ten prosty zestaw to wszystko co
    kiedykolwiek bedziesz chcial - wez co ci lepiej lezy w reku...

Cytat Zamieszczone przez acidjazz Zobacz posta
    Jednakże pytając o wybór pomiędzy 400D a D80 w zestawie z 2 szkłami oczekiwał bym odpwiedzi odnoszącej się do tych 2 zestawów a nie peanów pochwalnych na cześć super L'ek. Gdybym chciał kupić na dzien obecny 85L czy 35L to bym się o nie zapytał.

Jeszcze raz - mi chodzilo o system. A przyklad z trawa byl
    dla tego kogos, kto pekal ze smiechu, bo system Canana jest lepszy...

Ty wez pod rozwage Pentaxa i Sony i wszystko inne...

alton
    Guest

Domyślnie

Sluchaj, prawda jest taka ze dla zwyklego pstrykania zdjec jakie wiekszosc z nas robi nie ma najmniejszego znaczenia jakim to robisz aparatem. Te wszystkie opisy i udowadniania o wyzszosci jednej firmy nad druga maja znaczenie tylko i wylacznie dla tzw "onanistow sprzetowych" dla ktorych pozywka sa takie pytania.

Co natomiast naprawde powinienes zrobic to pojsc do sklepu i potrzeymac obydwa aparaty w reku, przymierzyc sie i zobaczyc co sprawia ci wieksza przyjemnosc. I to wszystko. Gwarantuje ci ze zdjecia bedziesz robil praktycznie identyczne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alton Zobacz posta
    Gwarantuje ci ze zdjecia bedziesz robil praktycznie identyczne.
    Nie zgadzam się. Różnice będą wynikały chociażby z różnego rodzaju montowanych matryc N-CCD, C-CMOS, co jednak dla Canona przemawia to na plus.
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

alton
    Guest

Domyślnie

Watpie. A na pewno nie na tym poziomie i na pewno nie uzywajac zwyklych, dostepnych dla normalnego zjadacza chleba szkiel.
    Nie oszukujmy sie, dla 99% z nas nie ma najmniejszego znaczenia czy sie robi zdjecia a tylko jest wazne to ze jak widzisz Canon, Nikon, Sony czy Olympus na swoim aparacie to geba sama sie smieje.
    Gwarantuje wam i mam 110% pewnosci ze 99% ludzi na tym czy innym forum nie rozpozna czy robione bylo zdjecie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Zwłaszcza, że się przegrzewa
    E...tam za dużo byś chciał. Jak biedak musi trząść tą matrycą......

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    (...)Co do ergonomii 400D to sądząc po zdjęciach nie ma szans na poprawę, a poprzednia jakość była koszmarna.
    No właśnie niektóre testy pokazują, że jest lepiej niż w 350D. Dla mnie zresztą grip w 350-tce wcale nie jest koszmarem.

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    (...)Gdybym miał wybierać to dalej wybrałbym Nikona. Ten D80 plus dość dobre szkło 18-70 został legalnie nabyty przez kolegę za 4300. Moim zdaniem ten zestaw wart jest tych pieniedzy.
    No właśnie problem polega na tym, że dla wielu nie bardzo głównie jeśli weźmiemy pod uwagę cenę puszki.

Cytat Zamieszczone przez alien Zobacz posta
    A co do uchwytu - mimo ,że jest wiekszy niz w canonie , jest równie niewygodny,szczególnie dla osób o mniejszych dłoniach...
    Mam stosunkowo małe ręce i mnie pasuje nawet lepiej niż D50. Gorzej jeśli chodzi o te kółka to dla mnie porażka.

Cytat Zamieszczone przez alton Zobacz posta
    Watpie. A na pewno nie na tym poziomie i na pewno nie uzywajac zwyklych, dostepnych dla normalnego zjadacza chleba szkiel.
    Nie oszukujmy sie, dla 99% z nas nie ma najmniejszego znaczenia czy sie robi zdjecia a tylko jest wazne to ze jak widzisz Canon, Nikon, Sony czy Olympus na swoim aparacie to geba sama sie smieje.
    Gwarantuje wam i mam 110% pewnosci ze 99% ludzi na tym czy innym forum nie rozpozna czy robione bylo zdjecie.
    Myślę że wartałoby kiedyś zrobić taki ślepy test i ciekawe ile osób by prawidłowo odszyfrowało jakim aparatem dane zdjęcie było robione. Stawiam że byłby to bardzo niewielki odsetek jeśliby w ogóle ktoś trafił.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

No chyba ,że zdjecia byłyby robione na iso 400 w górę =)
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Albo jeszcze lepiej na 800 .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

vg1
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Myślę że wartałoby kiedyś zrobić taki ślepy test i ciekawe ile osób by prawidłowo odszyfrowało jakim aparatem dane zdjęcie było robione. Stawiam że byłby to bardzo niewielki odsetek jeśliby w ogóle ktoś trafił.
    w totka też ludzie trafiają ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

http://www.digitalreview.ca/cams/A100vsD80vsXTi.shtml
    Bardzo ciekawy test ,który na pewno pomoże tym mniej zdecydowanym podjąć decyzje...czy kupić 400d czy też nikona d80 , a moze sony alpha??
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

vg1
    Guest

Domyślnie

zastanawia mnie jedno skąd oni wzieli wielkości matryc
    "Sensor Size A100 -->23.7 x 15.6mm D80 -->23.6 x 15.8mm"
    przecież to są te same matryce w obu sprzętach

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów