Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 144

Wątek: Dylemat - D80 czy 400D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czykier Zobacz posta
    Mowimy o postepie w technologi czy zdolnosciach ludzkich ?
    Akurat w fotografi technologia juz zrobila co miala zrobic juz jakis czas temu a ze kogos na nia nie stac to juz inna sprawa.
    Znowu musze sie nie zgodzic. Wedlug mnie fotografia cyfrowa dobiero raczkuje. Co gorsza poza kilkoma wyjatkami nie widze zeby ktos kwapil sie do odejscia od tej archaicznej i smiesznej Bayerowskiej zgadywanki. To co w tej chwili sie dzieje to coraz wiekszy stopien przetworzenia kosztem jakosci. Nowym sensorom (za wyjatkami oczywiscie) brakuje po prostu smaku, tak jak sztucznie nawozonej zywnosci. Przypomnijcie sobie co sie dzieje w najnowszych aparatach - zamiast poprawic technologie, pakuja coraz nowe "ulepszacze" "poprawiacze" obrazu (smaku), by ukryc wady technologii. Obraz po przejsciu tych wszystkich "mieszaczy" ma niewiele wspolnego z tym co widzial obiektyw i dlatego wazne jest ciagle wybor odbiowiedniego sprzetu, ktory uzywa malo lub dobrej jakosci "mieszaczy".

Aha wszystkim fanom DSLR-ow proponuje wyciagnac z szafy np. EOSa 30 i troche sie pobawic, stanie sie wtedy oczywiste ze firmy robiace aparaty jeszcze (tnac koszty) nie potrafia (lub nie chca) nawet zrobic jego cyfrowego odpowiednika, a jak juz jest to jest zdecydowanie wiekszy i kosztuje tyle ze szok (aha nie rozsmieszajcie mnie ze 30D jest odpowiednikiem 30-tki )

PS. Ciagle czekam az Canon wypusci aparat wielkosci EOS 30 z pelna matryca, normalnym wizjerem i DEP-em. Wtedy bedzie moj
    Ostatnio edytowane przez arra ; 19-09-2006 o 12:03

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    (...) Co do szybkosci ostrzenia to chwilowo jeszcze DSLR sa szybsze, niestety kosztem dokladnosci. Ja wole wolno i dokladnie Jak zrobia szybsze procki analizujace kontrast na matrycy, to sytuacja sie moze nagle zmienic (juz i tak jest calkiem niezle w tej kwestii).
    A możesz podać jakieś konkrety, bo bardzo generalizujesz. Jakoś wcale nie spotkałem się z głosami (i w mojej praktyce) żeby AF np. w 1D był niedokładny. Zresztą w 30D też nie narzekam. Co do rozwiązań AF-a tak jak np. w R1 to używałem - dla mnie zupełna porażka - i to nie chodzi o szybkość ale ilość zdjęć które miałem nieostre. Główny problem dla mnie w tym rozwiązaniu to nie szybkość obróbki procesora tylko kwestia na co jest nastawiona ostrość.

Co do dalszych Twoich wywodów to szczerze mówiąc nie rozumiem czego chcesz dowieść, bo to że cyfra (film też) nie odwzorowuje wiernie rzeczywistości to przecież truizm. Podejrzewam że niezależnie od rozwoju tej technologii tak będzie zawsze.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Prawda jest taka ze w R1 mam 10 na 10 fotek ostrych tam gdzie chcialem. W 10D i 350D 5/10. W D70 8/10. Wnioski juz sobie wyciagnalem na temat ostrzenia w DSLR-ach. Moze w D1 jest lepiej, ja sie o tym nie przekonam.
    Co do ostrzenia w 20D/30D tez sie nasluchalem (zreszta na tym forum tez) ciekawych historyjek (z Zytnia w puencie), tak ze nie bede ryzykowal, tak jak to zrobilem w przypadku 350D. Zycie jest za krotkie, zeby sie denerwowac jakas kalibracja (nie rozumiem jak mozna wypuscic obiektyw lub aparat nieskalibrowany!!). Dzieki juz wole poczekac na AF lub ostrzyc recznie.

Co do dalszych wywodow chcialem powiedziec ze technologia cyfrowa schodzi na psy zamiast sie rozwijac. Podobnie jak jedzenie. Tyle.
    Ostatnio edytowane przez arra ; 19-09-2006 o 15:43

Dopiero zaczyna Awatar Rafb
    Miasto
    Wwa - Kat

Domyślnie

Ja zaproponowalbym 400d + Grip (w ktorym w standardzie masz spust migawki do pionowych kadrow; w nikonie mozesz miec tylko battery packa (jak do tad)) i wowczas ergonowmia wzrsata w zastraszajacym tempie ,) a masz juz 2 szkla canonowskie, wiec jestes do przodu. a generalnie stara prawda (o nowoczesnych technologiach) mowi, iż cyfry canona zawsze sa krok do przodu przed nikonami, po drugie odbitki z canona sa rowniez lepsze jakosciowo. w swiecie analogow byly mniejsze roznice, moja pierwsza lustrzanka byl starusienki nikon i byl super, ale czasy sie zmieniaja ps. canon ma najwiecej obiektywow na swiecie i szybko sie to chyba nie zmieni...

to sa oczywiscie tylko moje dewagacje....do niczego cie nie namawim
    pozdrawaim!

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafb Zobacz posta
    Ja zaproponowalbym 400d + Grip (w ktorym w standardzie masz spust migawki do pionowych kadrow; w nikonie mozesz miec tylko battery packa
    Ciebie chyba puknął samochód na przejściu dla pieszych widziałeś chociaż gripa do D80? przyjrzyj mu się dokładnie zanim zaczniesz pisać takie bzdury!!!!
    Pełnoprawny grip!!!

acha, a tu masz foto z D80 i z gripem, jak chcesz sobie zobaczyć jak wygląda grip z tyłu ( że ma drugie kółko i kilka przycisków) to pooglądaj sobie w necie!
    Ostatnio edytowane przez mkwiek ; 25-09-2006 o 21:16

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    .... Wedlug mnie fotografia cyfrowa dobiero raczkuje. ....

... Obraz po przejsciu tych wszystkich "mieszaczy" ma niewiele wspolnego z tym co widzial obiektyw....
    Musisz być zwolennikiem polaroida to jedyny "system" w którym wpływ fotografisty na zdjęcie kończy sie w momencie pstryknięcia.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Musisz być zwolennikiem polaroida to jedyny "system" w którym wpływ fotografisty na zdjęcie kończy sie w momencie pstryknięcia.
    Nawet w polaroidzie różne papiry były.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Zgadzam sie w 100% ze snowboarderem, ze wybiera sie system.

Od jakosci body duzo wieksze znaczenie ma szklo, i mysle ze sporo osob wybierajacych teraz taniego kita i tele za jakis czas kupi sobie odjazdowe szklo, chocby 85/1.8 albo i 35/1.4. Dlatego oferta obietkywow N i C jest wazna, nawet jezeli teraz wydaje sie, ze mowa o abstrakcyjnych pieniadzach.

W Nikonie waznijsze od ergonomii wydaje mi sie lepsza praca z fleshem, chyba do kazdego ukladu guzikow mozna sie przyzwyczaic.

FF u Canona na pewno bedzie jeszcze tanszy. Czy jestescie pewni ze Nikon zrobi FF do obecnego systemu?
    1D i obiektywy Canona

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KKE Zobacz posta
    (...)W Nikonie waznijsze od ergonomii wydaje mi sie lepsza praca z fleshem, chyba do kazdego ukladu guzikow mozna sie przyzwyczaic.(...)
    To już trochę mit. Od czasu wprowadzenia E-TTL-a II mocno się to zmieniło. Na prawdę jest nieźle i to nawet w tak prostej puszce jak 350D.
    Kapitan Wagner

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alton Zobacz posta
    Sluchaj, prawda jest taka ze dla zwyklego pstrykania zdjec jakie wiekszosc z nas robi nie ma najmniejszego znaczenia jakim to robisz aparatem. Te wszystkie opisy i udowadniania o wyzszosci jednej firmy nad druga maja znaczenie tylko i wylacznie dla tzw "onanistow sprzetowych" dla ktorych pozywka sa takie pytania.

Co natomiast naprawde powinienes zrobic to pojsc do sklepu i potrzeymac obydwa aparaty w reku, przymierzyc sie i zobaczyc co sprawia ci wieksza przyjemnosc. I to wszystko. Gwarantuje ci ze zdjecia bedziesz robil praktycznie identyczne.
    Może wtrącę swoje 3 grosze jako posiadacz Nikona Jestem amatorem, zdjęcia robię ponad 20 lat. Wszystkie te dyskusje na temat drogich szkieł, pixeli, temperatur, trendów, kosmicznych cen uważam za mało ważne. Porównywałem te szumy, matryce, rozdzielczości, itp. i doszedłem do jedynego sensownego dla mnie wniosku że niewiele z tego wynika. Na kosmicznie drogie szkła mnie nie stać, szumów na papierze nie widać. Z punktu widzenia amatora te aparaty są identyczne, bo i jakie mogą być przy tej samej cenie? W tych firmach nie pracują idioci, wiedzą co robią. Obiektyw kitowy sprzedałem, kupiłem Sigmę 18-50 2.8, zapłaciłem 4x mniej niż za odpowiednik Nikona. Gdyby nawet było mnie stać wydać 6kpln na szkło Nikona to i tak bym nie kupił, bo z mojego punktu widzenia amatora nie ma to logicznego uzasadnienia. Nikona D50 kupiłem, bo pasuje mi wielkością, ma dobry pomiar światła. Brakuje mi w nim ISO100, a nawet ISO50, co jest moim zdaniem bardzo przydatne w pewnych momentach. Brakuje mi też przycisku zewnętrznego do zmiany sposobu pomiaru światła i podnoszonego lustra. Zastanawiałem się nad Canonem 350D. To napewno dobry aparat, ale niestety co dla mnie bardzo ważne nie ma spota. Niestety dla mnie jest też zbyt mały. Zaletą systemu Canona jest mozliwość stosowania szkieł M42, niestety w Nikonie takiej możliwości praktycznie nie ma, to bardzo duża wada. Wszystko wskazuje na to że niezależnie od tego który system bym posiadał to rozsądek i możliwości finansowe kierują mnie w stronę szkieł producentów niezależnych. Oferują bardzo dobre produkty w cenach w miarę rozsądnych. Nie stać mnie na eL-ki Canona, ani VR-y Nikona, a nawet gdyby stał się finansowy cud w moim portfelu to jaki to ma sens dla amatora? Dodam jeszcze, że bardzo podoba mi się D80, jego ergonomia mi bardzo pasuje i na obudowie ma to czego brakuje mi w D50.

Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów