Nawet gdybym miał to bym nie zrobił ;-) Za to możesz o to śmiało poprosić Trola on ma ten aparacik =]
Nawet gdybym miał to bym nie zrobił ;-) Za to możesz o to śmiało poprosić Trola on ma ten aparacik =]
ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p
Może Mac sie bawi w astronoma ;-)
ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p
Np dla mnie mają wartość![]()
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
chyba sentymentalną ;-)
na kompletnie czarnym foto widac wszelkie szumy. Kazdy to wiedziec powinien. Mozna to zrobic np. z zalozonym deklem![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Racja wiec po co ten czas 2-5 minut? =)
Mnie jednak najbardziej interesuje jak sobie radzi dany aparat w normalnych warunkach oswietleniowych dlatego preferuje zdjęcia na których coś jednak widać![]()
Rozumiem ze "dekielizm" to nowy nurt w fotografii i polega na fotografowaniu dekielkow?Zdaje sie, ze laczy sie z innym dosc popularnym ostatnio i rowniez wspomnianym nurtem zwanym - "szumizmem"
Ale ja tam wole to nazywac "szumofobią".
Zapytam bez zlosliwosci - ile zdjec wykonujesz w takich warunkach aby go tak testowac? Ile zdjec robisz na skrajnych wartosciach czulosci? I najwazniejsze - ile zdjec robisz z..... zakrytym dekielkiem???
..litosci!!
Przypomina to troche pytanie klientow, ktorzy w pierwszej kolejnosci chca wiedziec czy aparat robi zdjecia... nocneNa pytanie, ile zdjec nocnych wykonuja w ciagu roku odpowiadaja ze "pare" lub w ogole ich nie robia.. ale aparat i tak musi miec taka funkcje
Tak samo te szumy - co za roznica czy szumi o 10% wiecej niz 350D przy ISO1600 - jak duzo zdjec bedziesz wykonywal na takim ISO ze to takie wazne? A nawet jesli duzo to i tak szumy sa nieporownywalnie nizsze niz te z negatywu o takiej samej czulosci.
Pomyslec, ze kiedys to ludziom nie przeszkadzalo... bo w fotografii zwykle chodzi o samo zdjecie, a nie o szumy, winiete czy aberracje czy walory techniczne.
Nic to, pomarudzilem.. ide dalej odpowadac na pytania o tryb zdjec nocnych![]()
Chyba się przerzucę na zdjęcia z zakrytym dekielkiem, to jest dopiero prawdziwa fotografia.![]()
Czacha, szkoda Twojego wysiłku. Dekielizm i Szumizm to nie są nowe style w fotografii, to nieuleczalne choroby... Objawiają się niewyjaśnioną niechęcią do robienia prawdziwych zdjęć. W zamian fotografujący we dnie i w nocy szuka szumu lub hotów. Porównuje je, mnoży, dzieli, spać po nocach biedaczyna nie może... Nigdy w życiu nie zrobi zwykłego zdjęcia, nie mówiąc o fotografii w nocy, ale to nie ma już dla niego żadnego znaczenia![]()