Strona 69 z 71 PierwszyPierwszy ... 19596768697071 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 704

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A do czego Ci ta zintegrowana grafika? Do gier to się za bardzo nie nadaje, odszumianie SI podejrzewam, że będzie masakrycznie dłużej niż dedykowana karta graficzna - niestety brakuje takich testów.
    Choć do odszumiania SI w Lr spokojnie wystarczy coś pokroju RTX 4060 co można kupić za ok. 1300 PLN.

https://www.canon-board.info/threads...=1#post1456957
    Ale ma Macach nie masz karty graficznej też. Nie odszumiam zdjęć. W gry też mało gram. Chodzi mi tylko o wydajność C1 i PS. Taki i9 to nie i5 jednak. Czy to ma sens właśnie pod Win bez grafiki.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Ale ma Macach nie masz karty graficznej też. Nie odszumiam zdjęć. W gry też mało gram. Chodzi mi tylko o wydajność C1 i PS. Taki i9 to nie i5 jednak. Czy to ma sens właśnie pod Win bez grafiki.
    Piszę w kontekście PS, bo C1 nie używam - IMHO bez używania narządzi SI, które lokalnie angażują kartę graficzną oczywiście ma to sens. Odpalam czasami PS na dość starym laptopie i też działa dość sprawnie, ale zaryzykowałbym stwierdzenie (w oparciu o moje doświadczenia), że dużo więcej daje duża ilość RAM i dysk SSD M2 niż jakiś super wypaśny procesor. i9 to bym brał już chyba pod kątem obróbki wideo, streamingu i jakiegoś ekstremalnego grania. Wg mnie spokojnie i5/i7 wystarczą - i5 14600KF mam od pewnego czasu i jest super.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Nie ma to sensu, zresztą pierwszy raz się spotykam o pomyśle z i9 i zintegrowaną grafiką. Wszystko co będziesz robił w tych programach dostanie mega kopa z dedykowaną grafiką.
    Pod win ciagle ni ma tak dobrego ARM jak na Makach i to taka jest różnica.
    Aktualnie Mac Studio M4 Max jest jedynie ok 20% procent wydajniejszy niż mój i7-12700kf z 3060ti i to mnie trochę blokuje przed przesiadką, oczekiwałem większego wzrostu.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Nie ma to sensu, zresztą pierwszy raz się spotykam o pomyśle z i9 i zintegrowaną grafiką. Wszystko co będziesz robił w tych programach dostanie mega kopa z dedykowaną grafiką.
    Pod win ciagle ni ma tak dobrego ARM jak na Makach i to taka jest różnica.
    Aktualnie Mac Studio M4 Max jest jedynie ok 20% procent wydajniejszy niż mój i7-12700kf z 3060ti i to mnie trochę blokuje przed przesiadką, oczekiwałem większego wzrostu.
    Czyli Win potrzebuje przeciętnego procka i dobrej grafy a Macu wystarczy sam procek z zintegrowaną grafą tak? Myślałem że do obróbki/exportu zdjęć liczy się najbardziej procek właśnie.

Miasto
    Warszawa

Tak pi razy drzwi tak jest - gdy Apple uruchomił ARM ze swoim pierwszym M1 w 2020r. to była rewolucja - w szybkości, w energooszczędności. Teraz mamy M4 i jak widać nadążają za nim dopiero grafiki nvidii 40xx. Pod Win nie ma jeszcze tak dobrze zintegrowanej architektury ARM. Były jakieś próby, coś tam Qualcom miał robić, na razie cisza, a przy obecnych niskich cenach nowych Maców z M4 właściwie nie mają konkurencji. Intel/Amd/M$ po prostu przespały ten czas.

Wszelkie operacje graficzne na Win dostają mocnego kopa w podłączeniu z dedykowaną grafiką. Procek sam też oczywiście to obsłuży, ale - zajmie to wiecej czasu, jest to dla niego mocno obciążające i energochłonne. Wiatrak będzie Ci pracował non stop. W grafice chodzi o to, by odciążyć procek od tych zadań i zrzucić całość na kartę grafiki, a procek niech sobie robi wszystko inne.
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 28-05-2025 o 12:36
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Piszę w kontekście PS, bo C1 nie używam - IMHO bez używania narządzi SI, które lokalnie angażują kartę graficzną oczywiście ma to sens. Odpalam czasami PS na dość starym laptopie i też działa dość sprawnie, ale zaryzykowałbym stwierdzenie (w oparciu o moje doświadczenia), że dużo więcej daje duża ilość RAM i dysk SSD M2 niż jakiś super wypaśny procesor. i9 to bym brał już chyba pod kątem obróbki wideo, streamingu i jakiegoś ekstremalnego grania. Wg mnie spokojnie i5/i7 wystarczą - i5 14600KF mam od pewnego czasu i jest super.
    Podpisuję się pod tym!
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Wszelkie operacje graficzne na Win dostają mocnego kopa w podłączeniu z dedykowaną grafiką
    Ciągle rozważam jednak mini pc na Win, który moznaby porównać z M1...... Asus wypuścił mały, wręcz przenośny ROG NUC 970 z Nvidia RTX 4070 -niezła opcja chyba.... chociaż droga

https://www.amazon.com/Discrete-Grap...21&sr=8-3&th=1
    Ostatnio edytowane przez Max13 ; 28-05-2025 o 13:41

Miasto
    Warszawa

Wyglada fajnie, pytanie jak z chlodzeniem i glosnoscia podczas obciazen.
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Tak pi razy drzwi tak jest - gdy Apple uruchomił ARM ze swoim pierwszym M1 w 2020r. to była rewolucja - w szybkości, w energooszczędności. Teraz mamy M4 i jak widać nadążają za nim dopiero grafiki nvidii 40xx. Pod Win nie ma jeszcze tak dobrze zintegrowanej architektury ARM. Były jakieś próby, coś tam Qualcom miał robić, na razie cisza, a przy obecnych niskich cenach nowych Maców z M4 właściwie nie mają konkurencji. Intel/Amd/M$ po prostu przespały ten czas.

Wszelkie operacje graficzne na Win dostają mocnego kopa w podłączeniu z dedykowaną grafiką. Procek sam też oczywiście to obsłuży, ale - zajmie to wiecej czasu, jest to dla niego mocno obciążające i energochłonne. Wiatrak będzie Ci pracował non stop. W grafice chodzi o to, by odciążyć procek od tych zadań i zrzucić całość na kartę grafiki, a procek niech sobie robi wszystko inne.
    Dzięki stary za tą odpowiedź!!!

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A propos wydajności CPU i GPU to mi się teraz skojarzyło

https://www.youtube.com/shorts/2AD1yV7jtZ0

Strona 69 z 71 PierwszyPierwszy ... 19596768697071 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów