Piszę w kontekście PS, bo C1 nie używam - IMHO bez używania narządzi SI, które lokalnie angażują kartę graficzną oczywiście ma to sens. Odpalam czasami PS na dość starym laptopie i też działa dość sprawnie, ale zaryzykowałbym stwierdzenie (w oparciu o moje doświadczenia), że dużo więcej daje duża ilość RAM i dysk SSD M2 niż jakiś super wypaśny procesor. i9 to bym brał już chyba pod kątem obróbki wideo, streamingu i jakiegoś ekstremalnego grania. Wg mnie spokojnie i5/i7 wystarczą - i5 14600KF mam od pewnego czasu i jest super.
Nie ma to sensu, zresztą pierwszy raz się spotykam o pomyśle z i9 i zintegrowaną grafiką. Wszystko co będziesz robił w tych programach dostanie mega kopa z dedykowaną grafiką.
Pod win ciagle ni ma tak dobrego ARM jak na Makach i to taka jest różnica.
Aktualnie Mac Studio M4 Max jest jedynie ok 20% procent wydajniejszy niż mój i7-12700kf z 3060ti i to mnie trochę blokuje przed przesiadką, oczekiwałem większego wzrostu.
Tak pi razy drzwi tak jest - gdy Apple uruchomił ARM ze swoim pierwszym M1 w 2020r. to była rewolucja - w szybkości, w energooszczędności. Teraz mamy M4 i jak widać nadążają za nim dopiero grafiki nvidii 40xx. Pod Win nie ma jeszcze tak dobrze zintegrowanej architektury ARM. Były jakieś próby, coś tam Qualcom miał robić, na razie cisza, a przy obecnych niskich cenach nowych Maców z M4 właściwie nie mają konkurencji. Intel/Amd/M$ po prostu przespały ten czas.
Wszelkie operacje graficzne na Win dostają mocnego kopa w podłączeniu z dedykowaną grafiką. Procek sam też oczywiście to obsłuży, ale - zajmie to wiecej czasu, jest to dla niego mocno obciążające i energochłonne. Wiatrak będzie Ci pracował non stop. W grafice chodzi o to, by odciążyć procek od tych zadań i zrzucić całość na kartę grafiki, a procek niech sobie robi wszystko inne.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Ciągle rozważam jednak mini pc na Win, który moznaby porównać z M1...... Asus wypuścił mały, wręcz przenośny ROG NUC 970 z Nvidia RTX 4070 -niezła opcja chyba.... chociaż droga
https://www.amazon.com/Discrete-Grap...21&sr=8-3&th=1
Ostatnio edytowane przez Max13 ; 28-05-2025 o 13:41
A propos wydajności CPU i GPU to mi się teraz skojarzyło
https://www.youtube.com/shorts/2AD1yV7jtZ0