Pokaż wyniki od 1 do 10 z 721

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A do czego Ci ta zintegrowana grafika? Do gier to się za bardzo nie nadaje, odszumianie SI podejrzewam, że będzie masakrycznie dłużej niż dedykowana karta graficzna - niestety brakuje takich testów.
    Choć do odszumiania SI w Lr spokojnie wystarczy coś pokroju RTX 4060 co można kupić za ok. 1300 PLN.

https://www.canon-board.info/threads...=1#post1456957
    Ale ma Macach nie masz karty graficznej też. Nie odszumiam zdjęć. W gry też mało gram. Chodzi mi tylko o wydajność C1 i PS. Taki i9 to nie i5 jednak. Czy to ma sens właśnie pod Win bez grafiki.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Ale ma Macach nie masz karty graficznej też. Nie odszumiam zdjęć. W gry też mało gram. Chodzi mi tylko o wydajność C1 i PS. Taki i9 to nie i5 jednak. Czy to ma sens właśnie pod Win bez grafiki.
    Piszę w kontekście PS, bo C1 nie używam - IMHO bez używania narządzi SI, które lokalnie angażują kartę graficzną oczywiście ma to sens. Odpalam czasami PS na dość starym laptopie i też działa dość sprawnie, ale zaryzykowałbym stwierdzenie (w oparciu o moje doświadczenia), że dużo więcej daje duża ilość RAM i dysk SSD M2 niż jakiś super wypaśny procesor. i9 to bym brał już chyba pod kątem obróbki wideo, streamingu i jakiegoś ekstremalnego grania. Wg mnie spokojnie i5/i7 wystarczą - i5 14600KF mam od pewnego czasu i jest super.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Piszę w kontekście PS, bo C1 nie używam - IMHO bez używania narządzi SI, które lokalnie angażują kartę graficzną oczywiście ma to sens. Odpalam czasami PS na dość starym laptopie i też działa dość sprawnie, ale zaryzykowałbym stwierdzenie (w oparciu o moje doświadczenia), że dużo więcej daje duża ilość RAM i dysk SSD M2 niż jakiś super wypaśny procesor. i9 to bym brał już chyba pod kątem obróbki wideo, streamingu i jakiegoś ekstremalnego grania. Wg mnie spokojnie i5/i7 wystarczą - i5 14600KF mam od pewnego czasu i jest super.
    Podpisuję się pod tym!
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Nie ma to sensu, zresztą pierwszy raz się spotykam o pomyśle z i9 i zintegrowaną grafiką. Wszystko co będziesz robił w tych programach dostanie mega kopa z dedykowaną grafiką.
    Pod win ciagle ni ma tak dobrego ARM jak na Makach i to taka jest różnica.
    Aktualnie Mac Studio M4 Max jest jedynie ok 20% procent wydajniejszy niż mój i7-12700kf z 3060ti i to mnie trochę blokuje przed przesiadką, oczekiwałem większego wzrostu.
    C1 nie ma odszumiania AI mają w planach od kilku lat ale ciągle nie ma więc do odszumiania karta z natury się nie przyda - może kiedyś
    C1 wykorzystuje kartę do maskowania AI jest już druga iteracja narzędzi (ta druga jest bardziej portretowa znaczy do maskowania na ludziach ) - daje się tego używać tzn. jest szybciej niż ręką ale ja i tak zawsze coś ręcznie poprawiam - ale może się nie znam
    C1 wykorzystuje kartę przy wywoływaniu - jeśli wołasz duże ilości zdjęć hurtowo to karta się przyda - różnica może być spora, jeśli wołasz pojedynczo to też się przyda
    C1 w konfiguracji i7-12700kf + 2070 + 64GB RAM pracuje się bezproblemowo ale ja nie robię nigdy hurtowo - można se kilkanaście warstw z maskami AI (lub nie AI oczywiście bo filnalnie to tylko maska) (i na każdej różne ustawienia) założyć na zdjęcie i nic nie zwalnia tzn. nie widzę różnicy

czyli jeśli chodzi o C1 to kartę bym jednak kupował

Zaskakująco mała różnica jak na taką reklamę w internetach, chociaż pewnie ktoś powie że 20% to go zaorał, ale po tych wszystkich opowieściach o zintegrowanej pamięci o ogromnej przepustowości zoptymalizowanych programach co to na 640kb zmieszczą każdy program i każdy nawet największy obrazek, a czekaj pomyliło mi się - to miała być na 16GB i śmigają szybciej niż pecety z czterokrotnie wiekszą pamięcia itd itd ....
    EOS 3, 5D, R5

Uprawnienia umieszczania postów