Piszę w kontekście PS, bo C1 nie używam - IMHO bez używania narządzi SI, które lokalnie angażują kartę graficzną oczywiście ma to sens. Odpalam czasami PS na dość starym laptopie i też działa dość sprawnie, ale zaryzykowałbym stwierdzenie (w oparciu o moje doświadczenia), że dużo więcej daje duża ilość RAM i dysk SSD M2 niż jakiś super wypaśny procesor. i9 to bym brał już chyba pod kątem obróbki wideo, streamingu i jakiegoś ekstremalnego grania. Wg mnie spokojnie i5/i7 wystarczą - i5 14600KF mam od pewnego czasu i jest super.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
C1 nie ma odszumiania AI mają w planach od kilku latale ciągle nie ma więc do odszumiania karta z natury się nie przyda - może kiedyś
C1 wykorzystuje kartę do maskowania AI jest już druga iteracja narzędzi (ta druga jest bardziej portretowa znaczy do maskowania na ludziach) - daje się tego używać tzn. jest szybciej niż ręką ale ja i tak zawsze coś ręcznie poprawiam - ale może się nie znam
C1 wykorzystuje kartę przy wywoływaniu - jeśli wołasz duże ilości zdjęć hurtowo to karta się przyda - różnica może być spora, jeśli wołasz pojedynczo to też się przyda
C1 w konfiguracji i7-12700kf + 2070 + 64GB RAM pracuje się bezproblemowo ale ja nie robię nigdy hurtowo - można se kilkanaście warstw z maskami AI (lub nie AI oczywiście bo filnalnie to tylko maska) (i na każdej różne ustawienia) założyć na zdjęcie i nic nie zwalnia tzn. nie widzę różnicy
czyli jeśli chodzi o C1 to kartę bym jednak kupował
Zaskakująco mała różnica jak na taką reklamę w internetach, chociaż pewnie ktoś powie że 20% to go zaorał, ale po tych wszystkich opowieściach o zintegrowanej pamięci o ogromnej przepustowości zoptymalizowanych programach co to na 640kb zmieszczą każdy program i każdy nawet największy obrazek, a czekaj pomyliło mi się - to miała być na 16GB i śmigają szybciej niż pecety z czterokrotnie wiekszą pamięcia itd itd ....
EOS 3, 5D, R5