Pokaż wyniki od 391 do 400 z 515

Wątek: Canon EOS R6 Mark II

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon EOS R6 Mark II

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    No i na tym polega cały dowcip, że ja im wysłałem trzy rzeczy: R7, EF 100-400L II i Tamrona, i trzy razy monitowałem, aby po tych swoich regulacjach sprawdzili korpus z tym obiektywem, skoro jedno i drugie mają u siebie, a wyszło, jak wyszło.

Już wcześniej udzielili mi odpowiedzi na pytanie, czy jakaś kalibracja obiektywu pod inny korpus nie wchodzi w kolizję z R7, ale podobno taka kalibracja działa tylko z konkretnym numerem seryjnym korpusu, a z żadnym innym nie. Tak, czy owak, mieli jedno, drugie, i trzecie, u siebie.

Najsampierw stwierdzili, że obiektyw jest OK (Canon) i nie mogą go skalibrować pod R7, bo to jest niemożliwe, ale mogą mi wymienić pierścień z wyłącznikami, które ciężko chodzą, za 1300 PLN. Nosz kuźwa! Dwa lata temu oni sami wstawili mi tego bubla za 700 PLN! Cenią się ci chłopcy i dziewczęta, no nie? Zrezygnowałem z tej "usługi".

Przez ponad miesiąc nie miałem sprzętu, bo się pierniczyli z Tamronem, i dostałem przy zwrocie ćwierć obiektywu w kawałkach. Ja raportowałem, że w obiektywie nie działa IS oraz przesłona, a oni stwierdzili, że IS działa, ale mogą go wymienić. No to wymienili, ale- jak się okazuje- to jest kilkusoczewkowy układ optyczny, i po jego wymianie mam mieszane uczucia, czy obiektyw ma te same parametry optyczne, które miał, a miał znakomite.
    moim skromnym zdaniem zdaniem to oni kalibrują w kółko do wzorca znaczy obiektyw do wzorcowego korpusu który został skalibrowany innym wzorcowym obiektywem który został skalibrowany wzorcowym korpusem w centrali na europę wschodnią, a wzorcowy korpus centrali na europę wschodnią został skalibrowany wzorcowym obiektywm na centralę europejską który z kolei został skalibrowany wzorcowym korpusem z japonii - wszystkie te czynności mogą być oczywiście softwarowe - moje doswiadczenie mówi że serwis w przypadku realnych problemów z obiektywem "nic nie może" - może jedynie dokonac kalibracji na odległość 40 ogniskowych bo taką ma procedurę, a jak obietyw na 20 ogniskowych ma BF a na 60 FF to zwykle nic to nie da i niestety "nic nie mogą" - przypomina mi to stwierdzenie "nie mam wiedzy" które ktoś wypowiada żeby mądrzej brzmiało zamiast powiedzieć "nie wiem" bo to prawie jak powiedzieć "g.....o wiem" - zawsze mnie ciekawiło czy mają jakieś możliwości wykonania pomiaru niezależnego od tych "wzorców" może mają, a może nie mają

brzmi to wszystko absurdalnie, serwis powinien nareperować obiektyw wymieniając uszkodzone lub zużyte elementy i przeprowadzając kalibrację opatą na niezależnym pomiarze.

sprzet ma działać, obiektyw również, lubiłem (inaczej) cropy lustrzankowe canona bo one miały tendencję do ustawiania ostrości wszędzie czyli nigdzie po drugim moim drugim cropowym korpusie (oczywiście lustrzankowym) odmawiam brania czegoś takiego do ręki, po co wydawać kasę na podróże i tracić czas na zdjęcia czy ukręcanie bata z g.....a w postprocesie jeśli można mieć aparat nawet naszej ulubionej firmy i obiektywy które po prostu robią zdjęcia
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 02-10-2024 o 21:59
    EOS 3, 5D, R5

Uprawnienia umieszczania postów