Pokaż wyniki od 1 do 10 z 183

Wątek: [Bangi] Filip

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: [Bangi] Filip

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Testy nowego nabytku.

R + EF 50/1.2 L

42.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMR_4728_1920px.jpg
Wyświetleń:	26
Rozmiar:	742,2 KB
ID:	18109
    Super foty.

Technicznie rzecz biorąc waśnie dlatego unikam ogniskowej 50mm. Tło i bokeh w nieostrościach, jakie generują niektóre 50-tki na pełnym otwarciu jest dla mnie niezjadliwe i tu właśnie mamy przykład strasznie "nerwowego tła" (niektóre szkła systemu Fuji FX cechowała ta sama wada). Osobiście wolę zwykłe delikatne (niektórzy piszą "maślane") rozmycie ze szkieł np: 85mm (przykładowo moja Sigma Art 85 mm f/1.4 DG DN Art ma 11 listków przysłony). Jeśli jednak chcę bardziej "ostry" bokeh na krawędziach obiektów będących w nieostrości to wolę swojego Pentacona 50 mm f/1.8 na M42 (6 listków przysłony).

Jest to również pochodna tego, że Canon EF 50mm f/1.2L USM ma jedynie 8 listków przysłony a najnowsze konstrukcje mają ich 12 (np: Canon RF 50mm f/1.2L USM ma już 10 listków przysłony). Liczba i kształt listków przysłony wpływa tylko i aż na kształt rozproszenia każdego “punktu” będącego poza głębią ostrości. Najmocniej to widać na jasnych punkach będących na ciemnym tle. Do tego dochodzi jeszcze kwestia dyfrakcji czyli załamywania się światła na krawędziach listków.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 09-09-2024 o 09:06
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    ...11 listków przysłony....6 listków przysłony...8 listków przysłony ....
    Ja się na liściach nie znam, ale z moich skromnych przemyśleń, jasne szkła kupuje się żeby mieć małą głębię.
    Aby mieć małą głębię to pracuje się na w pełni otwartych lub minimalni przymkniętych przysłonach.
    Jakie ma znaczeni ilość listków przy otwartej przysłonie?

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Ja się na liściach nie znam, ale z moich skromnych przemyśleń, jasne szkła kupuje się żeby mieć małą głębię.
    Aby mieć małą głębię to pracuje się na w pełni otwartych lub minimalni przymkniętych przysłonach.
    Jakie ma znaczeni ilość listków przy otwartej przysłonie?

Otwór przysłony jest bardziej okrągły co przekłada się na "ładniejszy" bokeh. Z tego powodu im więcej blaszek tym lepiej.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Otwór przysłony jest bardziej okrągły co przekłada się na "ładniejszy" bokeh. Z tego powodu im więcej blaszek tym lepiej.
    Mnie chodzi o to, że przy otwartej przysłonie czy trochę domkniętej, blaszki są schowane, one nijak nie ingerują w obrazowanie.
    To zawsze jest koło. Przynajmniej ja nie po to kupują f1.2 żeby pracować na 5.6-8.
    Zresztą przy tak przymkniętych przysłonach bliki są tak małe, że dywagacje na temat 8 vs 11 blaszek dla mnie są dziwne.
    Bokeh jest uzależniony najbardziej od konstrukcji optycznej, dopiero po przymknięci o 2-3 działki widać kształt blików, ale i znacznie zmniejszoną ich wielkość.
    Takiemu Biotarowi choćbyś zwiększył dwukrotnie ilość listków nic nie pomoże w złagodzeniu "nerwowości" bokehu i nie zlikwiduje "kocich oczek".

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    To zawsze jest koło.
    G... prawda. To nigdy nie jest koło. Ale im więcej blaszek, tym mniej to przypomina np. pięciokąt. Bokeh zależy m.in. od liczby listków przysłony w obiektywie. Nie napisałem, że optyka nie ma na to wpływu.

https://m.digitalcamerapolska.pl/com...rticle&id=2908
    Ostatnio edytowane przez Eberloth ; 09-09-2024 o 14:27
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    G... prawda. To nigdy nie jest koło.
    Nie znam się na obecnych Canonach, ale wszystkie moje obiektywy (łącznie ze starymi Canonami) przy w pełni otwartej przysłonie miały i mają idealne koło.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	helios-44k-4-58mm-f-2-lens-test-2.jpg
Wyświetleń:	4
Rozmiar:	234,0 KB
ID:	18110

Uprawnienia umieszczania postów