Pokaż wyniki od 1 do 10 z 172

Wątek: Canon R7 ptasi test

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon R7 ptasi test

Ostatnio trochę pogadałem z ludźmi z "branży" wildlife, i nie jesteś pierwszy z problemami z R7.
    a dziś takie coś wpadło:
    https://www.youtube.com/watch?v=hsmY4f1J0t8
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Ostatnio trochę pogadałem z ludźmi z "branży" wildlife, i nie jesteś pierwszy z problemami z R7.
    a dziś takie coś wpadło:
    Jak dla mnie konkluzja tego filmu jest jedna - chcesz mieć leszy AF, kup odpowiednio droższe body...

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Jak dla mnie konkluzja tego filmu jest jedna - chcesz mieć leszy AF, kup odpowiednio droższe body...
    Mam podobne przemyślenia.

Zresztą to w swoich testach pokazał serwis https://mirrorlesscomparison.com/bes...rds-in-flight/ który prowadzi ranking aparatów do ptaków w locie i R7 jest tam na tle innych apsc niezły ale absolutnie nie jest nawet w pierwszej piątce tego rankingu, myśle zatem, że sporo narzekania w internecie jest poprzez niedopasowanie oczekiwań i wymagań do rzeczywistości.

Inna sprawa, i tu jestem zaskoczony bo znam ludzi u których ten aparat z natywnym szkłami RF (czasami takimi z których tu się wszyscy śmieją i twierdzą, że to zdjęć nie robi) robi na ich użytek bardzo dobrą robotę. Przynoszą masę niezłych zdjęć i o żadnych dramatycznych ilościach nieostrych zdjęć nie ma mowy czyli no właśnie da się mieć z tego aparatu wyniki.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez robcio Zobacz posta
    Mam podobne przemyślenia.

Zresztą to w swoich testach pokazał serwis https://mirrorlesscomparison.com/bes...rds-in-flight/ który prowadzi ranking aparatów do ptaków w locie i R7 jest tam na tle innych apsc niezły ale absolutnie nie jest nawet w pierwszej piątce tego rankingu, myśle zatem, że sporo narzekania w internecie jest poprzez niedopasowanie oczekiwań i wymagań do rzeczywistości.

Inna sprawa, i tu jestem zaskoczony bo znam ludzi u których ten aparat z natywnym szkłami RF (czasami takimi z których tu się wszyscy śmieją i twierdzą, że to zdjęć nie robi) robi na ich użytek bardzo dobrą robotę. Przynoszą masę niezłych zdjęć i o żadnych dramatycznych ilościach nieostrych zdjęć nie ma mowy czyli no właśnie da się mieć z tego aparatu wyniki.
    A jakież to mamy natywne obiektywy do tego R7? 100-400 f/8 i 100-500 f/7,1, albo 18-45 f/6,3?

Wszystkie są ciemne, a w związku z tym dają większą GO, która gubi niedokładności AF.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    a dziś takie coś wpadło:
    Już troszkę wcześniej na to trafiłem, ale dzięki!

Konkluzja jest prosta- R7 ma niedopracowany AF zwłaszcza przy śledzeniu, przy servo, przy niskim kontraście, przy słabym oświetleniu, i przy maksymalnej prędkości zdjęć seryjnych, czyli właściwie zawsze

Wszelkie bajki o niezawodności tego AF i że "nigdy się nie myli" to bajki, albo celowy trolling marketingowy. Aparat potrafi dać ciała w tzw. stuprocentowych sytuacjach, gdy żadnego błędu AF być nie powinno, więc trzeba napieprzać zdjęcia tysiącami, to się może jakieś ostre i we właściwym momencie trafi, ale niekoniecznie. Prędkość 30 fps jest praktycznie bezużyteczna i będzie owocowała dramatycznie wielką ilością nieostrych zdjęć, a ja jej nawet jeszcze nie użyłem, a i tak ilość nieostrych zdjęć w- zdawało by się- bezproblemowych sytuacjach, i przy 8 fps jest powalająca.

Mój R7 na razie jeszcze siedzi w serwisie Canona, a ja wcale za nim nie tęsknię.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Konkluzja tego filmu jest taka: nie kupuj APS-C ML Canona. Inny film Duade Patona o Olympusie OM-1 pokazuje, że AF może działać tak, jak się tego oczekuje.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uprawnienia umieszczania postów