@Bangi ten ostatni post to na jaja czy, na poważnie?
@Bangi ten ostatni post to na jaja czy, na poważnie?
Bangi nie odpowie. Nie widział różnicy, a teraz mu wstyd. Kopie nerwowo po folderach marketingowych.
Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 17-07-2023 o 12:05
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Patrząc na zdjęcie Bangi zrobione smartfonem, większość (strzelam: 99%) zapytanych powie, że jest OK.
Ile ludzi poświęci te „dwie minuty w postprocessie”, żeby przerobić zdjęcie z R-ki?
Kilka miesięcy temu znajomy z discorda zapytał kilku fotografów co kupić dziewczynie. Ona chciała zacząć fotografowac, on wydać 800zł. Wszyscy polecili mu dobrego smatfona. Argumentując, że za 800zł to nawet obiektyw dobry ciężko kupić a potrzeba jeszcze sił i chęci na obróbkę.
AI analizuje treść zdjecia (krajobraz, zachód/wschód słońca, niebo, ulica, noc, portret itd) i go odpowiednio "dostosowywuje" tym lepiej/pełniej im nowsza wersja oprogramowania. Więcej w jpg a mniej w RAW.
AI zaczyna już "wchodzić" do aparatów, ale to dla niektórych nie jest dobra wiadomość.
Skończy się tak jak w smartfonach, w trybiach automatycznych będzie można bez wiedzy o fotografowaniu, bez doświadczenia i bez całej otoczki "mistrza" uzyskać co najmniej takie jak doświadczeni użytkownicy a naogół lepsze zdjęcia.
To nie jest dobra wiadomośc dla tych którzy "żyją" z fotografii
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 17-07-2023 o 12:58
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Dokładnie, jeśli ktoś ma aparat to robi w rawach a nie czeka na to chamskie odszumianie w tel.
Dzis LR z dodatkami AI stawia na nogi naprawde stare aparaty.
Maski tez sam nakłada wykrywając twarze. Nie widzę powodu zeby tamta fotka wyszła gorzej po obróbce niz ta z tel. A nie zapominajmy w tel takie rzeczy dzieja sie automatycznie.
Wracając do tamtego zdjecia, to pewnie bylo lekko prześwietlone. Sam wolałbym lekko nie doświetlić. A w widoku 1:1 zdjecie z tel pewnie juz tak ładnie nie bedzie wygladać gdy porównamy oba po wywołaniu.
Odszumianie RAWa w LR robi dobrą robotę.
Poniżej foto z ręki - 1/3S, ISO 1400 później ciągnięte mocno w postprocesie. Oczywiście można było zrobić trzy zdjęcia i połączyć w HDR, co pewnie by zaowocowało mniej przepalonym wnętrzem budynku. Uprzedzam - halo w jednym miejscu nad dachem nie jest efektem ciągnięcia cieni, budynek był oświetlony po drugiej stronie.
![]()
Mój post był pół żartem, pół serio
Ja ogólnie wiem jak technicznie ogarnąć takie zdjęcie aparatem, ale jak pisałem - kiedy liczy się czas, a dla większości dziś liczy się czas, to smartfon daje wystarczający efekt, nawet taki właśnie stary Samsung
Tak trochę bardziej poważanie, to mnie to jednak drażni, że taki R nie potrafi zrobić takiego "ładnego HDR-a" prosto z puchy (wiem, że ma taki tryb, czasem się tym bawię, ale efekt często jest dziwny, dla mnie).
Na marginesie dodam, że Bieszczady były miejscem, gdzie w jednym miejscu spotkałem wyjątkowo dużo osób z aparatami, naprawdę.
Tak więc koniec już tej małej prowokacji po powrocie z urlopu![]()
Bo silnik JPG to chyba najbardziej archaiczna część dzisiejszych aparatów.
Nie jestem w stanie pojąć faktu, że do dziś, te mega zaawansowane puszki potrafią pokazać histogram oparty na prostacko "wywołanym" JPG-u. Do prawdy nie rozumiem, jak można nie potrafić pokazać histogramu RAW lub czegoś przynajmniej do niego zbliżonego.
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork