Strona 263 z 296 PierwszyPierwszy ... 163213253261262263264265273 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 621 do 2 630 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    aparat a smartfon, ergonomia

Ergonomię podzielić można na 3 poziomy, aparat, robienia zdjęcia i koegzystencja

1. aparat
    Czyli np. jak wygodnie trzyma się w ręku, ile waży, jak zmienia się ustawienia, wyzwala "migawkę" itd.
    Tutaj lepszy jest smartfon. Teraz już wygodnie (i bezpiecznie) trzymam go w ręku, łatwo zmieniam ustawienia

jp
    Serio, w telefonie łatwo zmieniasz przysłonę i czas??? Ja w aparacie robię to w ułamku sekundy, kręcąc jednym z kółek. Pomijam przy tym kwestię, że na palcach dwóch rąk można policzyć smartfony posiadające przysłonę.

Janie. Posłuchaj. Smartfony jako aparaty mają sporo zalet. Nadają się do wielu rzeczy. Natomiast NIKT nie robi tyle złego dla smartfonów jak Ty. Nie wiem czy jesteś tego świadomy. Chyba nie. Usiłujesz udowodnić, że smartfony nadają się do tego, do czego sie nie nadają. Z żałosnymi skutkami. Udowadnianie że dają detal, że można cropować itd może by przeszło, ale w przedszkolu, a nie na portalu zrzeszających ludzi fotografujących czasami od dziesiątek lat. Nie łykaj wszystkiego co przeczytasz w necie. Z dotychczasowych Twoich wpisów mozna wywnioskować, że nie potrafisz na te teksty patrzec krytycznie. Przestań to przytaczać, bo jedynie się pogrążasz, a co gorsza robisz niedźwiedzią przysługę fajnym instrumentom, jakimi są smartfony.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

a ja czekam na jakiś przełom w smartfonach, bo od 5-6 lat ciągle to samo z małymi różniczkami, a największą różnicą jest wzrost ceny rok do roku

nie wiem czy już doszliśmy do ściany, czy może nowy Steve Jobs jeszcze się nie ujawnił, a kompanie małym nakładem środków na R&D wyciskają ile się da z małych upgradów tego co już znamy tyle lat

spójrzcie:
    - rok 90 vs 2000 - przepaść
    - rok 2000 vs 2010 - przepaść
    - rok 2010 vs 2020 - jakiś tam krok do przodu..
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 18-06-2023 o 22:35
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

No nie. Mam smartfon - średniak, Samsung A50 z 2019. W stosunku do tego co potrafią dzisiejsze flagowce a nawet średniaki to przepaść. Głównie w pracy w słabym świetle oraz DR. Iphone 14 robi świetne zdjęcia scenom o ogromnym kontraście (pod światło) i to bez włączonego HDR, wszystko robione z ręki. Te zdjęcia robi pani doktor, nie ogarniająca technikalii robienia zdjęć lustrzanką, https://www.instagram.com/ajfonowa_bydgoszcz/
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

mówię o technologii/informatyce/elektronice jako takiej - 2010 zaczęliśmy ze smartfonami w rękach, 2020 mamy to samo tylko większe i szybsze
    co do fot, to iphone X vs iphone 14 aż tak bardzo się nie różni (nie licząc większej liczby obiektywów)

no dobra, prócz smartfotografii rozwinęły się znacznie jeszcze 2 inne gałęzie - kamerki sportowe i drony

ale to wciąż nie zakrawa w moim rankingu na "przepaść", tak jak 1990 - nie było internetu i komórek - 2000 jest net i komórki, 2000 nie było mediów społecznościowych, fotografii cyfrowej, smartfonów - 2010 - już są i to już zadomowione
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Serio, w telefonie łatwo zmieniasz przysłonę i czas??? Ja w aparacie robię to w ułamku sekundy, kręcąc jednym z kółek. Pomijam przy tym kwestię, że na palcach dwóch rąk można policzyć smartfony posiadające przysłonę.

Janie. Posłuchaj. Smartfony jako aparaty mają sporo zalet. Nadają się do wielu rzeczy. Natomiast NIKT nie robi tyle złego dla smartfonów jak Ty. Nie wiem czy jesteś tego świadomy. Chyba nie. Usiłujesz udowodnić, że smartfony nadają się do tego, do czego sie nie nadają. Z żałosnymi skutkami. Udowadnianie że dają detal, że można cropować itd może by przeszło, ale w przedszkolu, a nie na portalu zrzeszających ludzi fotografujących czasami od dziesiątek lat. Nie łykaj wszystkiego co przeczytasz w necie. Z dotychczasowych Twoich wpisów mozna wywnioskować, że nie potrafisz na te teksty patrzec krytycznie. Przestań to przytaczać, bo jedynie się pogrążasz, a co gorsza robisz niedźwiedzią przysługę fajnym instrumentom, jakimi są smartfony.
    Wygodnie trzymam w lewej ręce smartfon i jeśli potrzebuję to prawą ręką szybko i wygodnie zmieniam np. na jeden z kilku zaplanowanych wcześniej zestawień ustawień "ręcznych" dotykając odpowiednią "ikonkę" na ekranie albo np. zmieniam w ten sposób tylko czas albo np. zmieniam ustawiena wskazując na ekranie punkty AF i AE a wyzwalam migawkę albo wypowiadając "hasło" albo kciukiem lewym lub prawym trzymając smartfon oburącz który to smartfon waży (około) 300g

Uważamt to za znacznie lepsze rozwiązanie niż z aparatem.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-06-2023 o 07:17
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

@Jacek_Z Zwykle nie zgadzam się z żadnym dobrym słowem na temat smartfonów, ale tu MUSZĘ przyznać Ci rację. Miałem już o tym napisać i nie pomylę się chyba, sądząc, że wielu użytkowników dokładnie tak myśli.

Telefonem DA się robić zdjęcia i SĄ liczne przykłady, że można nawet to narzędzie wykorzystać kreatywnie. Podobnie jak aparat Smiena. Ale to, co zrobił Jan P w niniejszym wątku, dla smartfonów, to jest taka przysługa, że ja właściwie powinienem być mu wdzięczny, a szef Samsunga powinien go... Udusić gołymi rękami. Nikt, nigdy w historii, nie narobił chyba tyle ZŁA telefonom, co Jan P. Dowodząc, że nie umie wykorzystać aparatu, nie umie wykorzystać telefonu i nie umie nawet dyskutować z ludźmi. Jedyne co umie i co się rzuca w oczy, to ignorowanie wszelkich merytorycznych argumentów i uparte cytowanie materiałów marketingowych. Nawe nie umie wyrazić SWOJEJ opinii. Czy w ogóle jakąś ma?
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

Jacku - podpisuję się pod wszystkim co napisałeś powyżej i niestety wiem, że do Jana P. nic z tego nie dotrze bo to osoba z zabetonowanym światopoglądem uważająca, że nikt inny poza nim nie ma racji. osobiście używam Samsunga J-510 z 2016r w dokładnie tych samych opisanych wyżej celach dokumentacyjnych.

Obrzydliwe jest to, że Jan Pawlak nie posiadając jakiejkolwiek wiedzy w zakresie obsługi sprzętu fotograficznego równocześnie z antyreklamą Samsunga deprecjonuje możliwości profesjonalnego sprzętu fotograficznego z najwyższej półki jak Sony A7R3 z profesjonalną optyką G Master będącą szczytem dokonań technicznych projektantów optyki Sony. Tu nie ma znaczenia marka aparatu, bo jestem w 100% pewien ,że @jan pawlak posiadając canona R3 z obiektywami RF o jasności 1.2 z najwyższej profesjonalnej półki wykonałby takie same miernej jakości zdjęcia przy ISO 51.200 udowadniając jak to smartfony przewyższają jakością zdjęć aparaty fotograficzne.

ps. @jan pawlak - tu masz oferty pracy jako Doradca handlowy/Przedstawiciel Handlowy Samsunga
    Ostatnio edytowane przez candar ; 19-06-2023 o 09:43
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

aparat a smartfon, Podsumowanie 06.2023 z pozycji aparatu
    czyli to co może aparat a jak to może smartfon 2023
    Część pierwsza Wstęp

1.
    Data jest istotna bo oprogramowanie w smartfonie jest jednym z kluczowych elementów.
    A nowe wersje są praktycznie co miesiąc i niektóre z nich istotnie wpływają np. na jakość techniczną zdjęć
    2.
    Smartfon w wielu obszarach zastosowań fotografii jest lepszym rozwiązaniem niż aparat a jakość zdjęć dla "średniego" użytkownika w pełni wystarczająca. Wystarczająca również w pewnym zakresie dla hobisty/zawodowca
    3.
    W pewnych sytuacjach zdjęciowych i w pewnych wymaganiach jakościowych smartfon 2023 nie jest w stanie zastąpić aparatu, jak to wygląda w S23U na podstawie mojej wiedzy/doświadczeń w części drugiej.

Porównie matryc i obiektywów aparatów i smartfonów nie ma sensu. Fotografia obliczniowa powstała właśnie poto by z gorszych matryc i gorszych obiektywów uzyskiwać zdjęcia tej klasy co z aparatów.
    Podkładnie znaczeń do pojęć które znamy w fotografii optycznej do fotografii obliczeniowej też jest bez sensu, prowadzi do błędnych wniosków.
    Pliki wynikowe (zdjęcia) powstają inaczej niż w aparacie, inne znacznie ma pojęcie matryca, ogniskowa czy czas ekspozycji.
    Przykłady :
    a.
    w smartfonie ustawiłem obiektyw 70mm, na ekranie obraz i zasłaniam ten obiektyw, ekran przygasa i za chwilę pojawia się ten sam obraz mimo że obiektyw nadal załonięty
    b.
    matryca ma 10Mpix ale plik zdjęciowy z tej matrycy ma 12Mpix
    c.
    plik wynikowy (jedno zdjęcie) bywa że powstaje przy udziale 3 różnych matryc i 3 o różnej ogniskowej obiektywów, przy stosowaniu stackingu (wykonywanie i jednoczesna obróbka wstępna wielu o bardzo krótkich czasach i różnych ustawieniach zdjęć i łączenie w jedno wynikowe) skoplikowane algorytmy obliczeniowe i przy dużym współudziale AI.
    d.
    Jakieś pół roku temu byłem pewien że nigdy ze smartfona nie uzyskam super ostrego zdjecia (takie mam "zboczenie")
    Teraz nie jestem tego pewien
    S23U 23mm (crop po wysokości)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20230530_075515.jpg
Wyświetleń:	6
Rozmiar:	2,90 MB
ID:	13507
    230mm

Nazwa:	20230530_075119 (1).jpg
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	7,12 MB
ID:	13508
    2300 mm (zoom z 230mm)

Nazwa:	20230530_075303.jpg
Wyświetleń:	4
Rozmiar:	3,38 MB
ID:	13509

Czyli z malutkiej matrycy i "zabawkowego" obiektywu 230mm zoom do 2300mm, z ręki takie zdjęcie.
    A to tylko dlatego że AI wykryła że to tekst i "umiała" z tym postępować i włączyła tryb superzoom.

jp

PS
    zdjęcia porównawcze S23U a A7R3 : #1330, #1334, #1341, #1362, #1417, długie ogniskowe #1433, 50Mpx
    i 200 Mpix #1584
    fotografia optyczna a fotografia obliczeniwa #1212, zdjęcia słabe światło : #1153, #1169
    rozwój S22U->S23U : #1350, sprzęt #1856, oprogramowanie fotografujące #1856, oprogramowanie postprocesu #1868
    zdjęcia S22U, wyjazd testowy Stambuł, [mobile foto]Pokaż zdjęcie które lubisz] : #49, #100, #103, #119
    zdjęcia S23U : 230mm 460mm #1343, 23mm, 230mm, 2300mm #2247
    zdjęcia postproces LR ustawienia wstępne : #2277, #2303
    aparat a smartfon, ergonomia : #2589
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-06-2023 o 10:08
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Chwila oddechu, porozmawiajmy o prawdziwych wizjonerach. Stanisław Lem to wielki wizjoner i twórca fantasy. Był wielkim miłośnikiem nauki i nowych technologii. To on przewidział sieć internetową, czytniki e-booków czy wirtualną rzeczywistość. Jako wielki futurolog potrafił opisywać zjawiska, które jeszcze nie istniały na dany moment.

Nazwa:	Ca-nbuuWcAEueqd.jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	50,5 KB
ID:	13510
    Ostatnio edytowane przez candar ; 19-06-2023 o 09:59
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

W kwestii łatwosci zmiany parametrów ekspozycji w smartfonie Jasiu ma całkowitą rację. Przecież chwyta ten smartfon i jak żona na wycieczce jest blisko, to naciska jedno drzewko. Jak żona jest daleko, albo Jasio chce zrobić jedno ze swych wybitnych zdjęć architektury albo krajobrazu to naciska trzy drzewka. I to wszystko. Nie ma tej masy potłuczonych cyferek, które w aparacie są dla Jasia magią.

Strona 263 z 296 PierwszyPierwszy ... 163213253261262263264265273 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów