Strona 243 z 296 PierwszyPierwszy ... 143193233241242243244245253293 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 421 do 2 430 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jest jeszcze jedne aspekt tej układanki. Fotoamator nie musi kupować sprzętu foto ale dla wielu robienie zdjęć wiąże się też z użytkowaniem właśnie zaawansowanych aparatów i topowych szkieł. To właśnie fotoamator może kupować sprzęt który "nie jest mu potrzebny, bo przecież to samo da się zrobić telefonem" kosztujący majątek. i nie musi tego uzasadniać. Kupuje bo tak, bo mu sprawia przyjemność użytkowanie takich szkieł jak np. 200/2.0 i korpusu R3 - to nie profi który jednak w którymś momencie jest zmuszony kalkulować te wybory.
    Zgoda, są różne "główne" powody dlaczego uprawiamy to hobby.
    Ja ocenam że w około 70% dlatego że chcę mieć na monitorze/wydruku najbliżej tego co spowodowało dlaczego zrobiłem to konkretne zdjęcie, które mi przypomina te emocje które tam/wtedy miałem.
    U innych może ważniejsze być przygotowywania, posiadanie fajnego sprzętu, sprzętu z czerwoną kropką, lub obsługa sprzętu, albo postproces itd.
    To pewno zawsze mieszanina tych składników.

Definicja, pojęcie zdjęcie było niedookreślone a wejście w ten obszar AI jeszcze bardziej rozmyło.
    Najprawdopodobniej nie da się zdefiniować prostego, jednoznaczego kryterium, takiej brzytwy Ockhama, kryterium co jest zdjęciem a co zdjęciem nie jest.
    I próba jednoznacznego "oznaczania" co zrobiła AI (w odróżnieniu od człowieka) chyba jest skazana na porażkę

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 07-06-2023 o 07:31
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    A ja dodam poraz kolejny.
    Amator w moim rozumieniu to osoba wykonująca coś dla własnej przyjemności, niezawodowo.
    Bycie amatorem nie wyklucza bycia profesjonalistą.
    Ty Janie w moim rozumieniu nie jesteś fotoamatorem, ponieważ dla Ciebie fotografia to tylko rejestrator miejsc, utrwalacz pamięci.
    Dla większości z nas to źródło czerpania przyjemności z tworzenia czegoś, w tym przypadku obrazów.
    Dostrzeganie i kontemplacja formy, faktury, kompozycji, koloru, podteksów, kontekstów i ukazywanie rzeczy, których przeciętny "Kowalski" nie dostrzega.
    Przepraszam, ale zaczynasz dyskutować sam ze sobą.
    Na jakiej podstawie twierdzisz że nie sprawia mi to przyjemności.
    Uważasz że przez te kilkadziesiąt lat targam na plecach aparaty, obiektywy i statyw z obowiazku albo na jakieś polecenie/rozkaz ?

Owszem, nie ma na na moich zdjęciach wizji artystycznych, czegoś co wymyśliłem, zaaranżowałem i utrwaliłem, na moich zdjęciach/wydrukach jest tylko to co tam/wtedy było i "co widziały moje oczy" bliżej lub trochę dalej od tego jak widziały i to co chciałem/zaplanowałem by utrwalić lub tam/wtedy emocje spowodowały że utrwaliłem

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 07-06-2023 o 08:23
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

No nie wiem. Jeżeli na pokazywanych zdjęciach są rozmyte, nierozpoznawalne twarze, obraz sklada się z niespotykanych w rzeczywistości kolorów, to bliżej temu zdjątku do wizji artystycznej, niż do "tego, co wtedy tam było", bo przecież wtedy tego tam nie było. Nie było różowych tygrysów, kangura na łące i reszty bohomazów.
    Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 07-06-2023 o 08:24

Początek lawiny ?
    https://www.sonyalpharumors.com/aust...r-otus-lenses/
    Australijski dystrybutor potwierdza, że Zeiss opuszcza branżę fotograficzną: Nigdy więcej obiektywów Batis, Loxia, Milvus czy Otus!

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 07-06-2023 o 08:43

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Czego się dziwisz? Sam tak udoskonaliłeś swoje umiejetnosci fotograficzne, że zamieniłeś Batisy na plastki w smartfonie. Zabiłeś Zeissa.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Przepraszam, ale zaczynasz dyskutować sam ze sobą.
    Na jakiej podstawie twierdzisz że nie sprawia mi to przyjemności.
    Uważasz że przez te kilkadziesiąt lat targam na plecach aparaty, obiektywy i statyw z obowiazku albo na jakieś polecenie/rozkaz ?

Owszem, nie ma na na moich zdjęciach wizji artystycznych, czegoś co sam wymyśliłem, zaaranżowałem i utrwaliłem, na moich zdjęciach/wydrukach jest tylko to co tam wtedy było i "co widziały moje oczy" bliżej lub trochę dalej od tego jak widziały i co chciałem utrwalić.

jp
    Dotarliśmy do sedna tego, kim jest fotoamator: jest to osoba, której robienie zdjęć nie tylko sprawia przyjemność i daje satysfakcję, ale staje się stałym zajęciem i celem samym w sobie bez żadnego przymusu. Jest to po prostu hobby, a używany sprzęt nie ma żadnego znaczenia, albowiem służy on tylko realizacji celu, a tym celem nie jest samo używanie tego sprzętu.

Jednakże to hobby przeważnie sprawia, że gust fotoamatora się kształtuje, rozwija, i sprawia, że rośnie jego zapotrzebowanie na wysoką jakość otrzymywanych obrazów, co doprowadza do konkluzji, że tę może zapewnić tylko normalny sprzęt fotograficzny, a wszelkie ułatwienia w wykonywaniu zdjęć są oczekiwane od tego sprzętu, a nie od jego namiastki, jaką jest smartfon. Trud i koszt używania normalnego sprzętu opłaca się ze względu na jakość obrazów, a także jego niezastępowalność przez smartfon w wielu sytuacjach.

Wplatanie wątku o AI ma się nijak do dyskusji nt. aparat vs. smartfon, albowiem AI ma- lub będzie miała- zastosowanie na obu tych platformach, natomiast generowanie obrazów przez AI od podstaw fotografią nie jest i i nigdy nie będzie, albowiem można te obrazy rozpatrywać jedynie jako fotorealistyczne grafiki, które nie przedstawiają rzeczywistych przedmiotów i sytuacji w funkcji czasu, gdy tymczasem fotografia polega na rejestrowaniu rzeczywistego obrazu w konkretnym momencie i ze wszystkimi tego konsekwencjami, wśród których naturalnym efektem często jest niedoskonałość zdjęcia.

Fotografowanie jest wyzwaniem, aby tworzyć obrazy doskonałe już w momencie ich rejestracji, a postproces jedynie je udoskonala.

Nawiasem mówiąc, AI opiera się na złodziejstwie, albowiem została wyszkolona na ukradzionych miliardach prawdziwych fotografii, aby naśladować nie tylko styl obrazów, który jest inspiracją dla fotoamatora, ale przede wszystkim sam rzeczywisty wygląd rzeczy.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

JP, Zaczynasz mnie (i wszystkich) irytować swoją beznadziejną tępotą i brakiem szacunku do całej społeczności forum. Cały czas pieprzysz o fotografii, pomimo że o fotografii w ogóle nie mówisz ani słowa. Definicja "Fotoamatora" był tu omawiana wielokrotnie, do bólu, ale to bez sensu.

Tobie NIE CHODZI o ustalenie, co jest fotografią, a co nie, ani o ustalenie, kto to jest fotoamator, i jaka jest jego definicja. Ty po prostu UPRAWIASZ SWÓJ TROLLING i desperacko próbujesz podtrzymać tą beznadziejną dyskusję, co do tej pory świetnie Ci się udaje. Za wszelką cenę musisz reklamować ten telefon i nic innego się nie liczy.

Gdyby rzeczywiście chodziło Ci o ustalenie pewnych rzeczy, a nie o posłuszne wypełnianie poleceń twojego "pana", to REAGOWAŁBYŚ na wszystkie rzeczowe argumenty, które wysuwamy. Ale Ty NIE REAGUJESZ, bo po prostu nie masz ŻADNYCH swoich argumentów.

Trolling właśnie na tym polega. Na ignorowaniu rzeczowej dyskusji, na podtrzymywaniu jej za cenę nawet najgłupszych wypowiedzi, na cytowaniu ulotek marketingowych (jak się już nie ma co powiedzieć) i na konsekwentnym oskarżaniu wszystkich, którzy nie łykają tego g.... o hejt.

Mówiłem to już ze sto razy, ale powtórzę. Twoje zachowanie, twój trolling i to, że traktujesz użytkowników forum, jak głupków (co niejednokrotnie, literalnie wyrażałeś), jest tak naganne, że WSZYSCY powinni się od Ciebie odwrócić. Już to zrobili!

Tyle, że Tobie to wisi. Twoje pierwsze przykazanie, od "boga" szefa samsunga, czy innej korporacji, to "ścierać ślinę z twarzy i spokojnie dalej cytować ich propagandę".

Do wszystkich Kolegów (nie wiem, czy mamy Koleżanki) mam apel. Skończmy z tym, bo JEDYNE, co nam przynosi ten wątek, to kłótnie i rozdrażnienie wszystkich. I gubimy w tym to, co jest najważniejsze. To, po co tu jesteśmy. I w ogóle uważam, że dawno należało ten wątek zamknąć. Nie powoływałbym się na "wolność wypowiedzi", bo trolle używają tego argumentu, jako perfidnej broni. Kierowałbym się raczej dobrem atmosfery na forum, która, od kiedy istnieje ów wątek, znacznie się pogorszyła...
    Ostatnio edytowane przez Heldbaum ; 07-06-2023 o 09:03
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Jak dobrze, że swego czasu kupiłem obiektywy Zeissa, bo mogłem ich nie mieć przez tę smartfonową mafię. Uff... otarłem pot z czoła.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

Ale ta "smartfonowa mafia" ma się dobrze, właśnie dzięki takim sprzedajnym trollom i przez to, że pozwalamy się temu chwastowi plenić, bez żadnej kontroli.
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Rano przez chwilę był wątek o orgazmie albo powiększaniu penisa. Tu administracja szybko się z nim uporała. Czemu tak długo nic nie robią z niniejszym?
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Strona 243 z 296 PierwszyPierwszy ... 143193233241242243244245253293 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów