Właśnie. Faktycznie sprzeczacie się przeważnie o duperele. Co jest zaletą, jaki typ kart itd to naprawdę indywidualne preferencje. Ja mam jeszcze inne i co mi zrobicie?. Lubię dwa różne sloty. Mam szybkie XQD 256GB ale ... na nim nie pracuję. Po prostu sobie jest ta karta w body, gdybym zapomniał wyjąć SD z czytnika w lapku
Albo gdy chcę robić szybkie serie. A tak pracuje na SD 128 GB. Nie stosuje zapisu równoległego. Laptop wybierałem m.in ze względu na czytnik dużego SD.
Różnica 1/3 EV w deklarowanych ISO, no litości. Albo kto produkuje matryce? Wg mnie mogą je robić w Pernambuko. Ważne czy sa dobre.
Plastik? Plastik plastikowy nierówny. Bardzo nierówny. Polietylen bardzo się różni od PVC, od PMM, od kevlaru itd.
Co tam jeszcze było? Wydajności baterii. Każdy z nas wie, że to zalezy jak kto używa body. Musiałem popatrzeć w tej chwili co podają dla mojego body. Podają 360. Problemw tym, że ja potrafię zrobić na nim 800 zdjęć, czyli nieco więcej niż na lustrzance, której podawano że robi 900, a ja robiłem tam tylko 600. Czyli w bezlustrze niedoszacowano jak dla mnie ponad dwa razy, a w lustrzance przesadzono o 30%.
1/32000 dla mnie bez znaczenia, nie robię portretów w tak ostrym świetle. Kiedyś przydarzyło mi się uzyć 1/8000s. Ale mam filtr ND8x, gdyby co, choć stosuje go do czego innego.
Dla mnie istotny jest czas synchronizacji i tu Nikon równa w dół. Kiedyś normą już od body semiprofi była 1/250, teraz zeszli do 1/200 w Z7, w Z9 łaskawie dali 1/250. Jak widać to na co zwróciłem uwagę ja to prawie nikogo z Was nie interesuje. I tak po kolei jest ze wszystkimi parametrami. Czy i jak odchylany monitor itd. No i rozmiar
To mnie wkurza, że wielu robi zarzut z tego, że nie przystoi, że bezlustro musi byc małe. Nie musi, niektórzy lubią duże. Np ja. kupiłem grip, bo małego bezlustra nie da sie wygodnie trzymać.
Uznanie parametru za istotny jest bardzo subiektywne. Niektórzy robią analogami, z ręcznym naciągiem rzędu 1 fpsbez AF i sie da!
Do osób krytykujących za to czy owo Z8 radzę sie zastanowić ile lepszych od niego modeli w ofercie ma jego firma? Jak ktoś jeszcze napisze, że Nikon mógł to body dać 2 lata temu, to tym samym stwierdza, że Nikon jest mocno z przodu.
Teraz sprzęt nie przeszkadza. Tradycyjnie chyba największe znaczenie ma AF i fps (a i to też tylko dla niektórych). AF w Z9 jest rewelacyjny, z Z8 pewnie też.
Każda firma robi tylko kilka modeli body. Musimy brać co dają, taka prawda. To nie jest jak z konfigurowaniem luksusowego samochodu gdzie mozna wybrać pojemność silnika, kolor nadwozia, opcje wyposażenia.
Ja i tak wybieram body z gripem, czyli wolę Z9, choc go nie mam i nie wiem czy kiedykolwiek będę miał. Po prostu Z7 II z gripem mi wystarcza, nie ogranicza mnie. Jak mam wydać kasę to wolę wydac na szkło. Np na Nikkora 1.2