Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 145

Wątek: Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    20kl/s to robi na niepełnosprawnej (w stosunku do Z8) migawce elektronicznej. Bateria jest na 320 strzałów, ale w trybie zombie - szacunek, że tak używasz R5. W EVF masz 220 strzałów, czyli po 11s ląduje UFO, a Z8 jeszcze wg Twoich obliczeń ma 3s na zrobienie 60 zdjęć, czyli od groma
    To tyle w kwestii Twojego jakże zabawnego faktu. Zatrzymajmy jednak tę karuzelę śmiechu.

Czemu nie odniosłeś się do reszty postu?
    Specyfikacja producenta ze strony:

Battery Life
    With LCD Approx. 490 shots (at 23°C)26
    With LCD Approx. 470 (at 0°C)
    With Viewfinder Approx. 320 shots (at 23°C)27
    With Viewfinder Approx. 310 (at 0°C)

czyli na zombie to jest 480 strzałow przez wizjer 320 i tej wartości użylem bo używam wizjera - siła przyzwyczajenia, warto jednak przeczytac specyfikację sprzętu o ktorym się pisze, nie zdziwiłbym się gdyby Z8 robił więcej zdjęć przy fotografowaniu przez wizjer bo tak słaby (wg specyfikacji) wizjer nie powinien brać dużo prądu ale niestety jest odwrotnie.

co do migawki to zapytam ile klatek/s Z8 robi na mechanicznej? ile konkretnie?

żeby obnizyć trochę ciśnienie postów mogę napisać że Z8 to najlepszy aparat jaki dotąd wyprodukowano, że nikon produkuje znacznie lepsze matryce niż nasza ulubiona firma, i co tam jeszcze trzeba
    EOS 3, 5D, R5

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    Specyfikacja producenta ze strony:

Battery Life
    With LCD Approx. 490 shots (at 23°C)26
    With LCD Approx. 470 (at 0°C)
    With Viewfinder Approx. 320 shots (at 23°C)27
    With Viewfinder Approx. 310 (at 0°C)

czyli na zombie to jest 480 strzałow przez wizjer 320 i tej wartości użylem bo używam wizjera - siła przyzwyczajenia, warto jednak przeczytac specyfikację sprzętu o ktorym się pisze, nie zdziwiłbym się gdyby Z8 robił więcej zdjęć przy fotografowaniu przez wizjer bo tak słaby (wg specyfikacji) wizjer nie powinien brać dużo prądu ale niestety jest odwrotnie.
    Dane Nikona bierzesz od CIPA, a Canona od producenta.
    Prosiłem, abyś zatrzymał tę karuzelę śmiechu...

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    co do migawki to zapytam ile klatek/s Z8 robi na mechanicznej? ile konkretnie?
    Czyli zamiast odpowiedzieć na tamte dwa proste pytania postanowiłeś napisać znowu jakiś mało śmieszny żart.
    Ile zrobisz zdjęć R5 z lampą na migawce elektronicznej? Ile zrobisz zdjęć na ISO 64? Ile zrobisz zdjęć z czasem 1/32000s? Ile konkretnie?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Panowie skończcie te dziecinne przepychanki. w 99% sytuacji to są przecież parametry zupełnie bez znaczenia i nie ma o co toczyć bojów.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Panowie skończcie te dziecinne przepychanki. w 99% sytuacji to są przecież parametry zupełnie bez znaczenia i nie ma o co toczyć bojów.
    Jeśli pisząc "parametry" mówisz o ilości zdjęć wg CIPA to zdecydowanie tak. Ta karuzela śmiechu z jakże zabawnym faktem nawet nie powinna ruszyć. Prosiłem również, aby ją wreszcie zatrzymać bo ani to śmieszne, ani ważne, ani miarodajne.
    Jeśli mówisz jednak o ISO64 czy 1/32000s to zdecydowanie są to parametry które mają znaczenie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Jeśli mówisz jednak o ISO64 czy 1/32000s to zdecydowanie są to parametry które mają znaczenie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta

Tak tylko mogę podsumować Twoją odpowiedź, skoro dla Ciebie nie ma znaczenia ISO64 i 1/32000s kontra ISO100 i 1/8000s w R5.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Tak tylko mogę podsumować Twoją odpowiedź, skoro dla Ciebie nie ma znaczenia ISO64 i 1/32000s kontra ISO100 i 1/8000s w R5.
    Przecież to ISO64 to jest dokładnie to samo ISO100 we wszystkich Soniakach, bo to matryca od Sony (jak wszystkie w Nikonie). Nikon od dawna po prostu stosuje inny sposób wyliczania REI (co jest dozwolone stosowną specyfikacją).

Proponuje spojrzeć na wykres Manufacturer ISO vs Measured ISO:
    https://www.dxomark.com/Cameras/Nikon/Z9---Measurements
    https://www.dxomark.com/Cameras/Sony/A1---Measurements
    https://www.dxomark.com/Cameras/Cano...--Measurements

Akurat jeżeli chodzi o najniższe ISO to R5 wychodzi najlepiej

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 12-05-2023 o 07:37
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Przecież to ISO64 to jest dokładnie to samo ISO100 we wszystkich Soniakach, bo to matryca od Sony (jak wszystkie w Nikonie). Nikon od dawna po prostu stosuje inny sposób wyliczania REI (co jest dozwolone stosowną specyfikacją).

Proponuje spojrzeć na wykres Manufacturer ISO vs Measured ISO:
    https://www.dxomark.com/Cameras/Nikon/Z9---Measurements
    https://www.dxomark.com/Cameras/Sony/A1---Measurements
    https://www.dxomark.com/Cameras/Cano...--Measurements

Akurat jeżeli chodzi o najniższe ISO to R5 wychodzi najlepiej

p,paw
    Coś gdzieś słyszałeś z tymi matrycami od Sony w Nikonie i tak powtarzasz.
    "to matryca od Sony (jak wszystkie w Nikonie)", jak można poważnie brać kogoś, kto pisze takie głupoty? Nawet nie wiesz jakie są umowy pomiędzy Nikonem a Sony przy dostarczaniu matryc np. do Z9. Jednak hasło "matryca od Sony" świetnie się niesie, co nie? Na forum Apple też mówisz, że mają matryce od Samsunga? Co to zmienia w ogóle?

Jeśli chodzi o wrzucone przez Ciebie tabelki to patrzyłeś jednak na to co jest przy ISO 50 i ISO 100 w A1 i w Z9?

Sony A1
    Manufacturer ISO 50
    Manufacturer ISO 69

Manufacturer ISO 100
    Manufacturer ISO 70

Nikon Z9
    Manufacturer ISO 50
    Manufacturer ISO 46

Manufacturer ISO 100
    Manufacturer ISO 70

Faktycznie ISO64 to jest dokładnie to samo jak ISO100 we wszystkich Soniakach, potwierdza to co powyżej

Widzisz, dla kolekcjonera te wartości są bez znaczenia, bo wrzucił aż trzy buźki lol. Dla mnie znaczenie jakieś jednak ma (zdecydowanie większe niż te nie mające żadnej wartości cyferki od CIPA), bo w słoneczny dzień na plaży nie będę musiał np zakładać ND8 na 50/1.2 czy 105/1.4E, którego uwielbiam i zabieram nawet na prywatne wakacje. Wolę mieć 1/32000s niż 1/8000s.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie

Coś gdzieś słyszałeś z tymi matrycami od Sony w Nikonie i tak powtarzasz.
    "to matryca od Sony (jak wszystkie w Nikonie)", jak można poważnie brać kogoś, kto pisze takie głupoty? Nawet nie wiesz jakie są umowy pomiędzy Nikonem a Sony przy dostarczaniu matryc np. do Z9. Jednak hasło "matryca od Sony" świetnie się niesie, co nie? Na forum Apple też mówisz, że mają matryce od Samsunga? Co to zmienia w ogóle?

Jeśli chodzi o wrzucone przez Ciebie tabelki to patrzyłeś jednak na to co jest przy ISO 50 i ISO 100 w A1 i w Z9?

Sony A1
    Manufacturer ISO 50
    Manufacturer ISO 69

Manufacturer ISO 100
    Manufacturer ISO 70

Nikon Z9
    Manufacturer ISO 50
    Manufacturer ISO 46

Manufacturer ISO 100
    Manufacturer ISO 70

Faktycznie ISO64 to jest dokładnie to samo jak ISO100 we wszystkich Soniakach, potwierdza to co powyżej

Widzisz, dla kolekcjonera te wartości są bez znaczenia, bo wrzucił aż trzy buźki lol. Dla mnie znaczenie jakieś jednak ma (zdecydowanie większe niż te nie mające żadnej wartości cyferki od CIPA), bo w słoneczny dzień na plaży nie będę musiał np zakładać ND8 na 50/1.2 czy 105/1.4E, którego uwielbiam i zabieram nawet na prywatne wakacje. Wolę mieć 1/32000s niż 1/8000s.
    Nie słyszałem, tylko Nikon oficjalnie się do tego przyznał - coś w stylu „produkuje Sony ale engineering jest nasz”.
    Nic w tym złego, w końcu Sony robi zdecydowanie najlepsze matryce na rynku.

Jak będę przy kompie to wrzucę analizę FWC tych matryc. Przy czym to ISO64 to nic złego. Chciałem tylko napisać ze korygując o 1/3 w górę ISO100 w Sony a potem odpowiednio w dół w postprocu dostanie się taki sam szum. Nikon po prostu zdecydował się na zostawianie mniejszego headroomu w światłach (bardzo z resztą słusznie). O RAW oczywiście mówimy.

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Uwielbiam te batalie na forum Sony vs Nikon vs Canon itd itp. Każdy się tak spuszcza, żeby dopiec swojemu oponentowi odnośnie statystyk aparatu, a później w efekcie każdy zachwyca się zdjęciem z starego Nikona/Sony/Canona . Bo to nie sprzęt robi zdjęcie.

Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów