Mnie powiedzieli, że nie ma serwisu olejowego, bo tam nie ma, hamulców się prawie nie używa bo hamuje rekuperacją. Najszybciej to zawieszenie bo tu to samo. A baterie jak szlak trafi to nie ma co ...lepiej kupić następny. A tak zwana naprawa jakiejkolwiek elektryki czy elektroniki to wymiana modułów. Mechanika napędu też inna, zależy od modelu elektryka chyba.kable są gdzieś schowane, nigdzie nic nie widać,zadnego silnika, pewnie są gdzieś przy kołach.
Ogólnie to tylko ładować i jeździć, prąd idzie ze słonca, nadwyzka albo w bank energii albo w elektryka gdy podłączy się podczas słońca. Więc wychodzi w słoneczne dni za free, nie licząc kosztów fotowoltaiki. Więc takie trochę perpetum mobile jakby. Elektryk mały, morris, tylko do miasta i po okolicy. Naprawdę to działa i to całkiem nieźle.
--- Kolejny post ---
Jak poczytałem sobie, nie za dużo bo nie chce się doktoryzowac, to te nowe tesle Y co w Berlinie mają robić, cała płyta podłogowa zintegrowana z baterią i silnikami, wszystko schowane bez dostępu. Pewnie rozbieralne jest. Taka podłoga to cały samochód ze wszystkim, do tego budę nakładają i cały samochód. Tam za bardzo nie da się chyba grzebać bo i koszt ewentualnych napraw mija się z celem. Takie to będą samochody. A Tesla za rok dwa wymiecie z połowę rynku samochodów osobowych w EU. Chińczyki już podobno wymiatają elektrykami u siebie. Baterie do Tesli Y z Berlina mają być od chińskiego BYD, od razu zintegrowane przyjeżdżać ale nie doczytałem czy zintegrowane w odlewie podłogowym czy jakoś inaczej. No więc to tak będzie.
--- Kolejny post ---
Toyota rozebrała tesle bo chcą się nauczyć jak robić elektryki i planują od nowa zaprojektować po tym co zobaczyli u Tesli. Podobnie rozebrał Renault i też będą robić projekt elektryka od nowa. Tesla jak piszą, tak to zrobiła, że inni będą się na tym uczyć i kopiować rozwiązania, bo sami nie są w stanie po prostu dorównać w tych rozwiązaniach,latwiej rozebrać i skopiować. Więc takie buty.
--- Kolejny post ---
Jeśli mówimy o chinach, mają 70% produkcji światowej baterii (banki energii, do elektryków, itp) druga jest Polska z 7mioma procentami. To pokazuje w jakiej d jest Europa i reszta świata w tej działce. USA też mają koło 7% tuż za nami.