Strona 5 z 48 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 477

Wątek: AI i fotografia zawodowa

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie Odp: AI i fotografia zawodowa

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    [
    No i właśnie dzięki takim wypowiedziom jak Twoja "Mnie to zwisa, nie żyję z fotografii, a rozwój tej technologii i tak mi nie wyrwie amatorskich puszek i szkieł z ręki, które używam do zabawy" utrzymanie rodziny wyłącznie z fotografii staje mało wykonalne
    Nie widzę związku między moją wypowiedzią a utrzymywaniem rodzin przez zawodowych fotografów. Ja rynku nie psuję. Za amatorskie zdjęcia nie wziąłem nigdy ani grosza. Nie wbijam też na komercyjne imprezy kotletowe, nawet rodzinne, z hasłem, że "jak cię nie stać na fotografa, to ja to zrobię za darmo". Owszem, zdażyło mi się popstrykać jakieś wesele czy komunię, ale zawsze hobbistycznie wiedząc, że zawodowy fotograf na imprezie będzie. I nigdy nie wbijałem się przed niego żeby mu psuć kadry czy w inny sposób utrudniać pracę. Jeszcze jakieś uwagi do mojej wypowiedzi? Tak samo jak hobby mojej żony związane z robieniem rzeczy na drutach nie zachwiało rynkiem rękodzieła w Polsce, tak moje zdjęcia i powyższa uwaga nie zrujnowały nikomu życia.
    Ostatnio edytowane przez Eberloth ; 12-05-2023 o 08:16
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta

Jeszcze bardziej rozwalają mnie kierowane do mnie zapytania, czy pracuję za darmo. Ludziom się w głowach poprzewracało i moda na smartfony
    Bo dziunia ze smarftonem myśli, że kopnął Ciebie zaszczyt, że do Ciebie napisała, no wybrała z dziesiątek innych fotografów, wiesz, bo ma takie zaj..te selfiki na insta i tyyyyle folowersów ......
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Bo dziunia ze smarftonem myśli, że kopnął Ciebie zaszczyt, że do Ciebie napisała, no wybrała z dziesiątek innych fotografów, wiesz, bo ma takie zaj..te selfiki na insta i tyyyyle folowersów ......
    Na insta w Business Suite mam założone szablony na takie zapytania, bo naprawdę szkoda mi czasu na tłumaczenie że umiejętności oraz posiadany sprzęt foto wraz z umiejętnością jego obsługi mają znaczenie. Al taki mamy klimat!
    xD
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Generalnie co do AI mam takie zdanie, że pewnie przywykniemy. Człowiek to takie stworzenie, które potrafi przywyknąć do wszystkiego. Łatwe przykłady: bogaty/biedny - każdy jakoś żyje. Jak bogaty straci kasę, to zamiast szynki szwarcwaldzkiej zje mortadelę. Samochód za drogi? przerzucam się na MPK/rower. Trudny przykład: wojna. Człowiek zawsze znajdzie wodę, jedzenie, schronienie, ucieczkę itd. Nawet jakby miał w lesie koczować to przeżyje. Dlatego uważam, że do AI przywykniemy.

Co do zawodów, które AI zniszczy to na pewno takie będą, ale najfajniejsze jest to, że zawody manualne (mechanik, hydraulik, czy nawet magazynier) przetrwają i będą miały się mocno. Dlaczego takiego zawody przetrwają? Bo mechanik samochodowy to nie tylko dokręcenie/odkręcenie śrubki, ale jak urobi się gwint na tej śrubie, to on będzie umiał to dostrzec i wymienić. Tu nie ma algorytmów. Praca na magazynie to nie tylko przynieś, wydaj, przyjmij itd, ale jest mnóstwo pracy biurowej: reklamacje, zwroty. Generalnie tematy gdzie ktoś musi np część wyciągnąć z pudełka, obejrzeć, czy też położyć na odpowiedniej półce, a jak nie ma już miejsca na tej półce, to np zalokalizować resztę na półce osobnej. Itd itp.

Tak czy owak - przywykniemy, ludzie. Przywykniemy. Świat nie przekształci się w moment, tylko to będzie trwało dziesiątki lat.

Tam ktoś pisał, że życie będzie prostsze, bo sobie zażyczysz mercedesa i dostaniesz. Dobre sobie . Wcale tak nie będzie. Nigdy tak nie było. Bo żeby wyprodukować mercedesa, czy choćby 20 gram szynki, którą kupuje się w mięsnym, to potrzeba... MATERIAŁU. Materiał na mercedesa to żelazo, stal, aluminium, tworzywa itd. Materiał na szynkę to mięso, ogień do obróbki itd itp. Życie to nie będzie bajka podczas AI. Myślę, że w zasadzie dużo się nie zmieni, tj bogaty będzie jeszcze bogatszy, a biedny jeszcze biedniejszy. Tak było, jest i będzie.

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

AI czy też samo uczące się algorytmy na podstawie bazy wiedzy, zbieranie kolejnych doświadczeń i uczenie się na działaniach AI, to będzie postęp geometryczny, z czasem. Na ile to będzie miało wpływ na twarde zawody, typu mechanik, na pewno bedą miały ale to tak jak z serwisami firmowymi, pracują często tam wcale nie jacyś super mechanicy, tylko diagnozę robi algorytm. Myślę że AI, jeśli tak mamy to nazywać, będzie wchodzić w kolejne obszary, szybciej lub wolniej ale będzie.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	345440818_1237542436880046_7114825751277600356_n.jpg
Wyświetleń:	57
Rozmiar:	58,7 KB
ID:	12660

Znalezione w internecie

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

#Cybulski - ale postęp w diagnozowaniu usterek w samochodach i innych maszynach przyśpieszył znacznie jakoś po 2004 roku i jest w ciągłym rozwoju, więc tutaj plusik, że w końcu się to da, a nie jak np w moim starym Volvo V40 - musiałem dochodzić samemu co jest nie tak podmieniając osprzęt silnika. Natomiast diagnostyka nadal nie będzie nigdy idealna i trafna, bo np wyjdzie Ci, że załóżmy turbo nie dmucha tyle ile powinno, ale to nie znaczy, że to turbo jest do regeneracji/wymiany, bo może się okazać, że to przewód od intercoolera, albo sam intercooler, a może jakiś przedmuch na jakimś oringu itd itp. Dopóki człowiek będzie używał wszelkich łączeń w układach mechanicznych (śruby, uszczelki, nakrętki, opaski itd itp), a będzie ich używał, bo jeden producent produkuje przewód gumowy, inny produkuje wirniki do turbo, a jeszcze inny muszle do tychże, to diagnostyka komputerowa nie będzie nigdy trafna. Tymsamym AI może possać - mówiąc dogłębnie

Generalizując już - co nas uchroni przed kompletną kontrolą AI nad nami? Ludzkie błędy, ludzkie niedoskonałości

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Co do zawodów, które AI zniszczy to na pewno takie będą, ale najfajniejsze jest to, że zawody manualne (mechanik, hydraulik, czy nawet magazynier) przetrwają i będą miały się mocno. Dlaczego takiego zawody przetrwają? Bo mechanik samochodowy to nie tylko dokręcenie/odkręcenie śrubki, ale jak urobi się gwint na tej śrubie, to on będzie umiał to dostrzec i wymienić. Tu nie ma algorytmów. Praca na magazynie to nie tylko przynieś, wydaj, przyjmij itd, ale jest mnóstwo pracy biurowej: reklamacje, zwroty. Generalnie tematy gdzie ktoś musi np część wyciągnąć z pudełka, obejrzeć, czy też położyć na odpowiedniej półce, a jak nie ma już miejsca na tej półce, to np zalokalizować resztę na półce osobnej. Itd itp.
    Hmmm... połączenie AI z maszyną - robotem o bardzo dużych zdolnościach manualnych może i tę barierę pokonać. Także nie byłbym taki pewien czy rzeczywiście te zawody są takie niezastąpione....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Na co komu będzie mechanik samochodowy w samochodach na baterie?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Na co komu będzie mechanik samochodowy w samochodach na baterie?
    Na to samo co w zwykłych ....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 5 z 48 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów