Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Owszem, ale nie tylko w fotografii ustalono regułę na podstawie obserwacji.
    Prawo Moora - tego też sie nie da wyliczyć i pomału się ono dezaktualizuje, tak jak nasze 1/f
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Moore%E2%80%99a
    Dokładnie.
    Pomagając synowi przy nauce historii zawsze mu powtarzam, że należy mieć szersze spojrzenie i dobrze jest widzieć co z czego wynika.
    Prawda jest taka, że ludzkość ciągle się rozwija (może nie zawsze w dobrym kierunku) i to, że coś było "prawdą" X lat temu, wcale nie oznacza, że będzie za kolejnych X lat.
    A co do niektórych "reguł" fotografii, szczególnie tych wynikających z czasów analogowych, to stosując je w czasach cyfrowych, bardziej uważałbym je za wskazówki, niż do stosowania zawsze jako coś absolutnego.

Ja to szczególnie widzę fotografując samoloty, że na 400 mm rzadko kiedy czas 1/400 jest właściwy, jeśli chcę zamrozić scenę oczywiście
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 27-01-2023 o 11:41

Poruszanie sie fotografowanego obiektu a drgnięcia sprzętu to jednak dwa odrębne zagadnienia. 1/f nigdy nie dotyczyło tego jak szybko przemieszcza się obiekt.

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    ja uczulam na sytuację, kiedy trzeba stosować 1/10f. Wtedy się bierze w obroty lampę błyskową,
    ...
    Także fenomenalna ostrość i rozdzielczość obrazów uzyskanych w studio przy użyciu światła błyskowego jest konsekwencją krótszej ekspozycji błyskiem, niż światłem zastanym, bo nie rejestrują się znaczne poruszenia.
    To nie to. Jeżeli modelka podskoczy, szybko machnie ręką itp sytuacje to rozmycie będzie widoczne, o ile lampy będą ustawione na full 1/1 albo blisko tego. Niektóre silne lampy potrafią mieć naprawdę długi czas błysku, nawet 1/300 s.
    No i to inne zagadnienia, powtórze to co pisałem do Bangi: Poruszanie sie fotografowanego obiektu a drgnięcia sprzętu to jednak dwa odrębne zagadnienia. 1/f nigdy nie dotyczyło tego jak szybko przemieszcza się obiekt.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Poruszanie sie fotografowanego obiektu a drgnięcia sprzętu to jednak dwa odrębne zagadnienia. 1/f nigdy nie dotyczyło tego jak szybko przemieszcza się obiekt.

To nie to. Jeżeli modelka podskoczy, szybko machnie ręką itp sytuacje to rozmycie będzie widoczne, o ile lampy będą ustawione na full 1/1 albo blisko tego. Niektóre silne lampy potrafią mieć naprawdę długi czas błysku, nawet 1/300 s.
    No i to inne zagadnienia, powtórze to co pisałem do Bangi: Poruszanie sie fotografowanego obiektu a drgnięcia sprzętu to jednak dwa odrębne zagadnienia. 1/f nigdy nie dotyczyło tego jak szybko przemieszcza się obiekt.
    Zgadza się, ale mi bardziej chodziło o statyczne zdjęcia studyjne, natomiast przy dynamicznych lepiej jest użyć większego zespołu lamp pracujących na niepełnej mocy, aby błyski były krótsze, niż mniejszego idącego na pełnej mocy.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    .

Ja to szczególnie widzę fotografując samoloty, że na 400 mm rzadko kiedy czas 1/400 jest właściwy, jeśli chcę zamrozić scenę oczywiście
    W tym przypadku (o ile chodzi o ruch) wchodzi w grę prędkość kątowa. Obiekt, który w odległości 5 m porusza się z prędkością 5 km/h, obiekt w odległości 50 m poruszjący się z prędkością 50 km/h, i obiekt w odległości 500 m lecący z prędkością 500 km/h mają tę samą prędkość kątową względem obserwatora. Im większa prędkość, a mniejsza odległość, tym trudniej zamrozić ruch.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    W tym przypadku (o ile chodzi o ruch) wchodzi w grę prędkość kątowa. Obiekt, który w odległości 5 m porusza się z prędkością 5 km/h, obiekt w odległości 50 m poruszjący się z prędkością 50 km/h, i obiekt w odległości 500 m lecący z prędkością 500 km/h mają tę samą prędkość kątową względem obserwatora. Im większa prędkość, a mniejsza odległość, tym trudniej zamrozić ruch.
    Tak, wiem i zgadzam się z tym całkowicie.
    Jest jeszcze zależność, że inaczej "łapie się" obiekt zbliżający się a inaczej oddalający.

Uprawnienia umieszczania postów