Ja tam się nie znam bo nie miałem ale znajomi którzy mieli D750 i D850 bardzo chwalili. D750 to taki ślubny wół roboczy a D850 dalej dużo zadowolonych ludzi używa. Co do serwisu to nie korzystałem z Nikona ale z tego co słyszę o Canonie i Żytniej to jest niewiele lepiej. Różnica jest taka, że jak już poważna awaria to znajomi do Berlina jadą z Canonem a Nikon jak słyszę już wysyła sam za granicę. Zresztą daleko szukać wysłałem tydzień temu w ramach "CPS Priority Support" email odnośnie jednego z obiektywów, zero odpowiedzi dzisiaj próbowałem się dodzwonić do opiekuna "CPS Priority Support" w tej sprawie i "null" z tego priorytetowego wsparcia
.
Więc jak widać jak mówi staropolskiego porzekadło "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma".
A co do szklarni to taki Nikkor 200-500 5.6 w cenie 5700 zł by się przydał Canonowi w ofercie bo nie ma taniego w miarę jasnego zooma - tylko troszkę szybszy silnik AF by mogli już dać.
ps. Jeśli chodzi o piękności Canona to dla mnie iście kretyński pomysł z "białymi" obiektywami (tak wiem mniej się nagrzewają itp. szczególnie jak trzeba kamuflaż założyć) - bardzo chętnie kupiłbym czarną wersję a nie od razu z daleka widać ten "ziomal" ma coś drogiego w ręku no i do tego te leśne barwy.