Zachłysnięcie się viltroxem było jakiś czas temu w systemie Fuji gdy wyszły ich szkła 1.4 tanie jak barszcz w porównaniu ze szklami Fuji. FSZYSCY raptem rzucili się na kupowanie viltroxów a więc na grupie fb było wywalanie szkieł Fuji. Hmm mimo że nie planowałem to kupiłem coś tam, kupiłem nawet Fuji 56/1.2 apd od wywalacza tanio jak barszcz wtedy. Pobawiłem się tym i sprzedałem tysiaka drożej.
Gdzieś po pół roku gdy emocje viltroxem opadły, pojawiało się coraz więcej viltroxow na sprzedaż. Okazało się że ostro na 1.4 nie wystarczy, czegoś w tym obrazku chyba brakowało. Nie wiem czego, nie miałem nigdy Viltroxa, ani sigmy, ani tamrona. Miałem za to 2 samyangi z afem 1.4 do Sony 35 i 85. 35tka była udana obrazkowo, 85 niezbyt. Tylko że ta 35 raz na jakiś czas zawieszala body... aptejd po jakimś czasie to niby poprawił ale co mi krwi to napsulo to pamiętam do dziś.
Analogicznie teraz też można zauważyć taniejące sigmy (na EF, F nie sledze) , wywalane na siłę. Może w końcu kupię pierwszą sigme EF w życiu do Canona skoro jest przecena.