Pokaż wyniki od 1 do 10 z 219

Wątek: Canon 5d mk1 w 2018

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: Canon 5d mk1 w 2018

Mam go od roku więc darujcie sobie te pseudo-mądrości. Ostrość to jedno a głębia ostrości to drugie. Głębię zwiększam odchodząc od obiektu a ostrość jest ta sama. W przypadku innych obiektywów zgoda tak jest, mam ich trochę to wiem, ale zdjęcia z 85/1,4 L is to inna bajka. Nie ukrywam że chciałbym wyczaić tą granicę gdzie zwiększanie przymykanie ma wpływ na ostrość ale do tego trzeba pewnie z 50Mp

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 5d mk1 w 2018

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Mam go od roku więc darujcie sobie te pseudo-mądrości. Ostrość to jedno a głębia ostrości to drugie. Głębię zwiększam odchodząc od obiektu a ostrość jest ta sama.
    Nie .
    jestes w bledzie i sie mylisz.
    mowiac o ostrosci masz na mysli rozdzielczosc.
    zwiekszajac odleglosc , proporcjonalnie zmniejsza sie rozdzielczosc obrazowania , czyli szczegolowosc jak zostanie odwzorowany obiekt.
    zwiekszajac odleglosc np 2 razy spadnie rozdzielczosc obrazowania mierzona liniowo 2 razy , powierzchniowo 4 razy , mimo tej samej rozdzielczosci optyki.

ostrosc i rozdzielczosc to nie to samo. ostrosc mozna poprawic przez obrobke , rozdzielczosci nie da sie.
    z 85/1,2 dostaniesz obraz mniej rozdzielczy , miekki , ale ostrosc moze byc taka sama jak z 85/1,4

ostrosc to rozmycie na konturze a je mozna zmniejszyc lub zwiekszyc w PS

W przypadku innych obiektywów zgoda tak jest, mam ich trochę to wiem, ale zdjęcia z 85/1,4 L is to inna bajka. Nie ukrywam że chciałbym wyczaić tą granicę gdzie zwiększanie przymykanie ma wpływ na ostrość ale do tego trzeba pewnie z 50Mp
    no przeciez roznice widac natychmiast .
    porownaj:

https://pliki.optyczne.pl/can85IS/5D3/can85_fot04.JPG

https://pliki.optyczne.pl/can85IS/5D3/can85_fot05.JPG

roznica w skali 100% jest latwo zauwazalna np widac ja doskonale na wiezy.

Uprawnienia umieszczania postów