Canon 5d mk1 w 2018

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • elduce
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 19

Canon 5d mk1 w 2018

Wiem, że podobne watki już były, ale mam rok 2018 i w związku z tym pytanie. Czy warto jeszcze kupić canona 5 mark I? Przeznaczenie, raczej bardziej backupowy niż główny aparat do "poniewierania" we wszelakich podróżach. Na stałe miałby przypiętą 50 stm, może czasem 35ISf2. Mój główny uliczny aparat podróżniczy to fuji x100, a wiec technologicznie też nic wysokich lotów. I to właśnie z x100 za zwyczaj bym się szwędał po mieście, a 5d leżał zazwyczaj spokojnie na kwaterze. Jak wygląda sprawa ewentualnych serwisów pierwszej piątki. Podejrzewam, że jak coś to niezależny serwis i części z demobilu. Mam też nadzieję że w razie czego wychodzi taniej niż serwis fujików z serii x...
    Szkieł do systemu mam od groma, bo w pracy używam 6d, ale nie chciałbym go zabierać w podróż z różnych względów (nie lubię uważać, martwić się o sprzęt).
    Brałem pod uwagę nowsze x100, a nawet a7, ale to są już duże koszty plusem takim, że malutki, lekkie, niepozorne przy 5d, za to 5d w jest backupem na robocie do 6d... Mam tylko nadzieję że się nie rozpadnie, a nawet jak to da się go we w miarę przyzwoitych pieniądzach naprawić.
    Ostatnio edytowany przez elduce; 42526.
  • fret
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1503

Odp: Canon 5d mk1 w 2018

Ja osobiście wolałbym dopłacić do 5DII. Różnica w cenie niewielka, a zawsze więcej pikseli do ewentualnego kadrowania, mikroregulacja i dużo lepszy ekranik. Z filmowania nie korzystam, ale to też może być zaletą.

Komentarz

• zanussi
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1696

5d classic to cudowny aparat, żaden potem nie miał takiego pięknego naturalnego obrazka.
      Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• dyrta
        Coś już napisał
        • 2014
        • 54

W tym, przyszłym i następnym roku uważam że warto. Problem tylko w znalezieniu uszanowanej sztuki. Pierwsza piątka posiada wszystko żeby robić nią udane zdjęcia.

Komentarz

• elduce
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 19

Ilość pixeli mi wystarczy, filmowania nie potrzebuję, chodzi o ciecie kosztów, obawiam się tylko o awaryjność, boję się że to co kupie będzie po prostu trupem... a kolejnym minusem jest wielkość i ciężar, reszta mi w 5d pasuje. Pamiętam, że jak tylko wyszła pierwsza piątka, to byłem pod mega wrażeniem, tego co wypluwa...

Komentarz

• fret
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1503

Zamieszczone przez elduce
            ... jak tylko wyszła pierwsza piątka, to byłem pod mega wrażeniem, tego co wypluwa...
            Wszyscy byli i z tego powodu podtrzymuję swoje zdanie, że łatwiej trafić II w dobrym stanie Jeśli trafisz na egzemplarz od fotografa, który będzie płakał jak będzie sprzedawał, bo on z tym aparatem tylko raz w tygodniu do kościoła, to obrazek nadal jest ok

Wróć, ten numer z kościołem sprawdza się tylko w przypadku Volkswagenów. W przypadku aparatów już nie brzmi tak zachęcająco

Komentarz

• elduce
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 19

Tylko idąc tym tokiem rozumowania to mogę sobie od razu druga używaną szóstkę kupić. No i jest różnica pomiędzy sprzętem używanym przez amatora który na niego chucha i dmucha, bardziej niż na dzieci i żonę razem wzięte, a sprzętem po fotoreporterze, ślubniaku...

Komentarz

• fret
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1503

Twój wybór i decyzja, ja tylko przedstawiłem swoje bardzo subiektywne zdanie

Komentarz

• janpur
                  Bywalec
                  • 2015
                  • 141

Korzystam z tego modelu i traktuje go jak kompakt z Tokina 2.8/28-70.
                  Zdjecia z jpg.Piekne.
                  M50; 1.4/32mm

Komentarz

• elduce
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 19

Chyba spróbuję upolować jakiś w miarę nie zajechany egzemplarz. Sprzęt używany, jak nie podpasuje to w razie czego dużo nie stracę. Też nie popadajmy w paranoje, masę fotoreporterów robiło tym sprzętem niesamowite fotki, wygrywało największe konkursy dalej używają.

Komentarz

• wojo985
                      • 2018
                      • 1

Sam, mam 5D w torbie mimo, iż jest tylko zapasem na wszelki wypadek. Mam do niego ogromny sentyment i bardzo go lubię. Choć zaczynam rozważać sprzedaż aby zrobić miejsca na nowości

Komentarz

• igor58
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1872

ponoć 6D to też już classic

Komentarz

• Przemasl1985
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 93

pamietaj ze 5d nie ma wsparcia serwisowego. W razie jakiejkolwiek awarii ciężka sprawa. Niezajechany egzemplarz jak najbardziej mozna znaleźć.

Komentarz

• elduce
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 19

Wiem, że nie ma już w sparcia, ele w razie czego obstawiałbym chyba i tak jakiś serwis niezależny. Wiem, że w 5d mark I, brakowało by mi autoiso i może czasem czułości 6400. I mam jeszcze pytanie czy tak stary aparat obsłuży kartę SanDuisk CF 16MB Extreme (czarna)?

Komentarz

• jaś
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 2601

Zamieszczone przez elduce
                              Wiem, że nie ma już w sparcia, ele w razie czego obstawiałbym chyba i tak jakiś serwis niezależny. Wiem, że w 5d mark I, brakowało by mi autoiso i może czasem czułości 6400. I mam jeszcze pytanie czy tak stary aparat obsłuży kartę SanDuisk CF 16MB Extreme (czarna)?
                              z tego co wiem w zależności o wersji firmware obsługuje nawet 128GB (albo coś podobnie wielkiego jeśli źle zapamietałem) 16GB (bo te MB to chyba pomyłka) nie powinno być problemem z najnowszym firmware

używam 5D I - kupiłem rok temu na forum - używam do dziwnych fotek bo mam jeszcze 6D classic do tych bardziej normalnych

co do megapiksel to powiem tak 12 pix w fullfrajmie to mało jak piszą internety ale 16 mpix w wiadomym cropie APSC to pro rozdzielczość
                              podsumowując o megapiksele bym się nie martwił

kupić z podklejonym lustrem! akcja serwisowa i w miarę nie zajechany - i używać
                              Jestem szumofobem
                              S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                              Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

Pracuję...