Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 150

Wątek: SIGMA, pierwszy obiektyw ML

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: SIGMA, pierwszy obiektyw ML

Ja stawiam, że nie będzie ani Sigmy ani niczego innego z natywnym interfejsem RF przez parę lat, a może i wcale.

Techniki obrony przed wsteczną inżynierią teraz są dużo bardziej zaawansowane niż w momencie projektowania bagnetu i protokołu EF.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Ja stawiam, że nie będzie ani Sigmy ani niczego innego z natywnym interfejsem RF przez parę lat, a może i wcale.

Techniki obrony przed wsteczną inżynierią teraz są dużo bardziej zaawansowane niż w momencie projektowania bagnetu i protokołu EF.
    Są (np. już) obiektywy RF takie jak Samyang AF 85mm RF oraz obiektywy Meike, Venus, TTArtisan, Mitakon, ..
    Skoro można przez przejściówkę podpinać do R obiektywy EF Canona to można (niezależni producenci) na protokole EF konstruować obiektywy z bagnetem R

Inny problem czy Sigma i Tamron w to "wejdą"

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 31-08-2020 o 17:45
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Myślę podobnie i pisałem o tym wyżej. Od wielu lat to samo jest z niefirmowymi akumulatorami, które przy kolejnych aktualizacjach przestają "rozmawiać" z korpusem i podawać poziom naładowania.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Są (np. już) obiektywy RF takie jak Samyang AF 85mm RF oraz obiektywy Meike, Venus, TTArtisan, Mitakon, ..
    Skoro można przez przejściówkę podpinać do R obiektywy EF Canona to można (niezależni producenci) na protokole EF konstruować obiektywy z bagnetem R

Inny problem czy Sigma i Tamron w to "wejdą"

jp
    Przez przejściówkę są, z dospawaną na stałe przejściówką RF EF też są, ale ja pisałem o natywnym protokole RF.

A co do przejściówek to stawiam, że też do czasu, jak już w RF będą wszystkie szkła i następca 1Dx w R to nowe body R mogą się okazać niekompatybilne z przejściówką EF-RF więc i wtedy koniec z niemarkowymi obiektywami.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 01-09-2020 o 12:05

Przez przejściówkę są, z dospawaną na stałe przejściówką RF EF też są, ale ja pisałem o natywnym protokole RF.

A co do przejściówek to stawiam, że też do czasu, jak już w RF będą wszystkie szkła i następca 1Dx w R to nowe body R mogą się okazać niekompatybilne z przejściówką EF-RF więc i wtedy koniec z niemarkowymi obiektywami.
    Konstrukcja optyczna Samyang AF 85mm f/1.4 w wersji FE (Sony ML) i wersji RF (Canon ML) jest taka sama, konstrukcja mechaniczna różni się bardzo mało ze względu na różnice w bagnetach E i RF.
    Rozmiarów patentować nie można.

Co rozumiesz pod natywny protokół RF ? ( czego dotyczy, co można zastrzec w patentach).

Skoro można podpinać do R obiektywy EF to można również podpinać obiektywy producentów niezależnych które "tak pracują" jak EF
    A optymalizacja transmisji oraz optymalizacja szybkości realizacji w obiektywie poleceń z body można prowadzić na wiele sposobów (gdyby była opatentowana)

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Miasto

Skoro można podpinać do R obiektywy EF to można również podpinać obiektywy producentów niezależnych które "tak pracują" jak EF
    jp
    Naprawdę ? Ktoś to przeczyta i jeszcze uwierzy

Od kiedy to "obiektywy producentów niezależnych pracują jak EF" ???????????

A tego, że Sigma Art 35 1.4 35 art nie doświetla na nowych korpusach R o prawie 2EV bez wgrania najnowszej aktualizacji nie doczytałeś na CB? O problemach w działaniu funkcji optymalizacji obrazu i korekcji aberracji w przypadku szkieł niezależnych przypiętych do korpusów serii R też nie doczytałeś?
    Ostatnio edytowane przez candar ; 01-09-2020 o 19:15
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Naprawdę ? Ktoś to przeczyta i jeszcze uwierzy

Od kiedy to "obiektywy producentów niezależnych pracują jak EF" ???????????

A tego, że Sigma Art 35 1.4 35 art nie doświetla na nowych korpusach R o prawie 2EV bez wgrania najnowszej aktualizacji nie doczytałeś na CB? O problemach w działaniu funkcji optymalizacji obrazu i korekcji aberracji w przypadku szkieł niezależnych przypiętych do korpusów serii R też nie doczytałeś?
    Dyskutujemy o obiektywach projektowanych do ML (E, RF, ..)

Sigma (jak na razie ?) nie wypuściła żadnych obiektywów (DG DN) projektowanych do RF
    Samyang wypuścił taki obiektyw AF 85mm f/1.4 RF który (najprawdopodobniej, skoro Canon nie "otworzył" bagnetu RF) działa jak obiektyw EF z bagnetem RF
    I tyle

jp

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Co rozumiesz pod natywny protokół RF ? ( czego dotyczy, co można zastrzec w patentach).
    Wszędzie pisałem o moich spekulacjach, więc dalej spekuluję: obiektywy RF używają innego protokołu niż EF przez adapter. Nigdzie też nie pisałem o patentach wręcz przeciwnie, sądzę, że niemożność wypuszczenia przez niezależnych producentów obiektywu działającego tak jak Canonowy RF nie wynika z patentów tylko z trudności z rozgryzieniem ich.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Podejrzewam że jeśli to w ogóle kiedyś nastąpi to nie będzie miało żadnego praktycznego znaczenia, bo EFy będą już wtedy wszystkie w muzeum ...
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Podejrzewam że jeśli to w ogóle kiedyś nastąpi to nie będzie miało żadnego praktycznego znaczenia, bo EFy będą już wtedy wszystkie w muzeum ...
    Jakby co , to EOSy R i RP już trafiły do Muzeum Canona z moim F1 New Na życzenia trzeba uważać, bo się spełniają

https://global.canon/en/c-museum/

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	muz ca.JPG
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	207,3 KB
ID:	4965
    Ostatnio edytowane przez candar ; 02-09-2020 o 07:45

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów