"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jest w #650 tego wątku.
Linia produkcyjna to miejsce, uzbrojenie, specjalistyczny sprzęt zarówno wprost u Canona jak i poddostawców elementów, wyszkoleni ludzie, to cała rozbudowana logistyka itd.
Gdyby do każdego nowego typu sprzętu tworzyć nową linię produkcyjną to sprzęt kosztowałby znacznie więcej.
Najprawdopodobniej gdy ruszy w pełni produkcja R5/R6 to jakieś teraz sprzedawane aparaty zostaną wycofane z produkcji, sprzedaż będzie z magazynu/"zapasów"
Zresztą wymusi to rynek.
Canon musi ostro reklamować ML co jest strzelaniem w kolano lustrzanek
Może się ukazać jeszcze jakaś lustrzanka która jest już teraz w trakcie uruchamiana produkcji, są zamówione części itd tak by zminimalizować koszty R&D
Ale prawdopodobieństwo raczej małe.
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 03-08-2020 o 18:31
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
To co prawda nie dokument, tylko cytaty z jakiegoś kolesia z marketingu Canona:
https://www.digitalcameraworld.com/n...ket-demands-it
i jest tam "unless" ale ... ja to rozumiem tak, że jeśli ktoś z marketingu Canona się tak wypowiada to ścieżka została obrana. Myślisz, że zawrócą z tej drogi?
Podejrzewam że tak samo nie wiedzą tego jak my, a zapowiedzi (oczywiście też nieoficjalne) o kolejnych szkłach EF robią jeszcze większy mętlik informacyjny.
Natomiast chodzi mi o to, że gdyby się taka informacja (o tym zakończeniu) pojawiła oficjalnie to by rzeczywiście oznaczało że nie ma i nie będzie.
Kapitan Wagner
Co do zaprzestania rozwoju lustrzanek. Problemem jest chęć dziennikarzy do dawania ciekawych nagłówków. Tworza rzeczywistość, której nie ma. A kolejne osoby powtarzają informacje coraz bardziej okrająjąc ją z istotnych niuansów.
W jakim modelu Sony A7/ A9 jest 8K bez przegrzewania?
5 lat zapóźnienia to akcentują fani Sony. Zapomnijcie. To, że Sony zaczęło robić A7 wiele lat temu nie oznacza, że mają tyle lat przewagi, litości. W każdym razie nie w body, bo w szklarni to fakt. Ale ... w podstawowej szklarni szybko będzie komplet, a co do szklarni bardziej wyrafinowanej to problem raczej ma Sony. Brak supertele (pośpiesznie nadrabiany), brak szkieł które ma Canon i Nikon które moga pracować na przejściówkach. Canon stawia na superjasne szkiełka (co się nie wszystkim podoba bo drogie). Z czego sie mogą cieszyć posiadacze Sony? Z robiących furorę szkieł Samyanga? Litości. Na pewno ciekawe są Zeissy, przyznaję. Ja wiem, że sa tu (i na innych forach) ślubniacy, którzy przeszli na Sony i są zadowoleni, ale wmawianie sobie, że są kilka lat do przodu to utwierdzanie się, że podjęli słuszną decyzje, choć coś w kościach czują, że za 2 lata okaże sie to nieprawdą. Zresztą za 2 lata mogą wrócić, przecież nie muszą brać ślubu z marką. Jest wiele osób, które lubią nowe zabawki. Lubią zmiany. Spoko. Nie lubie tylko jak komentowane jest coś z poczuciem jakiejś wyższości w sytuacji gdy sie wcale nie jest najsilniejszym graczem.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-08-2020 o 00:43
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Jak popyt jest większy niż podaż, to zaczyna działać rynek :
https://www.ebay.com/itm/Canon-EOS-R...QAAOSwWJ5fIz6A
Z tym zapóźnieniem to bywa różnie. Canon kompleksowo z AFem też wszedł jako bodaj ostatnia z dużych firm i źle na tym nie wyszli. Okazało się to bardzo dobrym ruchem, bo wyeliminowali większość wad rozwiązań konkurencji.
Teraz stawka jest dużo bardziej wyrównana i nie ma co toczyć boju kto ma a kto nie przewagę. Ważne żeby w tym zwariowanym czasie firmy przetrwały bo każda marka która znika z rynku to potencjalna strata dla nas wszystkich.
Trzeba jeszcze brać pod uwagę, że jakiekolwiek body by nie wypuścili /Canon/ to nie trafiają w próżnię. Mają olbrzymi rynek użytkowników szkieł i to jest potencjał moim zdaniem trudny do zwalczenia przez konkurencję w jakiejkolwiek konfiguracji.
Kapitan Wagner
To wszystko prawda.
Olbrzymi rynek użytkowników szkieł to duży plus ale to też "plusy ujemne".
Poco mam kupować nowy obiektyw skoro mam pełną szufladę których mogę podpiąć przez przejściówkę ?
Właściciele, firma żyje/rozwija się z tego co sprzedaje teraz a nie z tego co już sprzedała lata temu.
Chyba z obiektywów jest bardzo duży procent zysku, może nawet większy niż z puszek.
Będzie robione wszystko by kupowano nowe obiektywy RF Canona.
Duża rozdzielczość matryc, szybki AF, śledzenie oka, duży zakres stabilizacji, zaawansowane filmowanie, .... to ma napędzać sprzedaż obiektywów RF
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 04-08-2020 o 08:02
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/