Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1965

Wątek: Canon EOS R5

Mieszany widok

sv
    Guest

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Coś chyba u Canona poszło nie tak z planowaniem, bo wszędzie brakuje przejściówek RF/EF (Canon nie dokłada ich już jako gratis do R5 i R6). W Stanach, w Europie i Azji R5 jest wyprzedany, ciekawe czy u nas sprzedaż już ruszyła?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Coś chyba u Canona poszło nie tak z planowaniem, bo wszędzie brakuje przejściówek RF/EF (Canon nie dokłada ich już jako gratis do R5 i R6). W Stanach, w Europie i Azji R5 jest wyprzedany, ciekawe czy u nas sprzedaż już ruszyła?
    Nie docenili (co rzeczywiście dziwne) milionów użytkowników szkieł EF, przy bardzo dziurawej ofercie szkieł RF?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie docenili (co rzeczywiście dziwne) milionów użytkowników szkieł EF, przy bardzo dziurawej ofercie szkieł RF?
    Popyt na R5 jest znacznie większy niż podaż, jak jeszcze R6 wejdzie do sprzedaży, to może okazać się, że (niektórych) szkieł RF też zacznie brakować :-) Chyba sprzedaż się przegrzewa :-)

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    to normalne - szkieł EF sporo się sprzedało nawet jak się odliczy apsc EF-S - obawiam się że praktycznie każdy kupujący R dostanie lub będzie zmuszony jakąś przejściówkę kupić - niektórych szkieł RF nadal brakuje - typowy przykład UWA ze światłem 4 - dla mnie to dośc podstawowe szkło
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 03-08-2020 o 19:19

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    to normalne - szkieł EF sporo się sprzedało nawet jak się odliczy apsc EF-S - obawiam się że praktycznie każdy kupujący R dostanie lub będzie zmuszony jakąś przejściówkę kupić - niektórych szkieł RF nadal brakuje - typowy przykład UWA ze światłem 4 - dla mnie to dośc podstawowe szkło
    Myślę, że każdy kupujący R5 ma jakieś szkło z EF. Natomiast dogadywanie się starego IS z IBIS może nie być tak efektywne jak w przypadku specjalnie dopracowanych IS w RF.

Co do UWA f/4 to myślę, że w RF przydałaby się jakaś atrakcja w stosunku do znakomicie działającego C16-35/4IS.
    Może 14-35 albo 16-45
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Myślę, że każdy kupujący R5 ma jakieś szkło z EF. Natomiast dogadywanie się starego IS z IBIS może nie być tak efektywne jak w przypadku specjalnie dopracowanych IS w RF.

Co do UWA f/4 to myślę, że w RF przydałaby się jakaś atrakcja w stosunku do znakomicie działającego C16-35/4IS.
    Może 14-35 albo 16-45
    co sugerujesz - że sumarycznie bedą miały mniej niż osobno, czy że bedzie 5-6EV zamiast 8EV? nie rusza mnie to - pewnie coś dodadzą stawiam na 1mm na szerokim i kilka stówek w cenie to bedą dwa najważniejsze dodatki, lubię 16-35/4 ma jakieś tam drobne wady typu podatność na flary czy większe blokowanie IRa (dla niektórych to może być zaleta) stosunku do starego 17-40/4 i jedną kolosalną zaletę - ostre brzegi kadru

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    co sugerujesz - że sumarycznie bedą miały mniej niż osobno, czy że bedzie 5-6EV zamiast 8EV?
    Wydaje mi się, że tych 8EV nie osiągną jak RF. Coś pośredniego między "gołym" IBIS a 8EV jest pewnie do zrealizowania.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów