A mi się R bardziej podoba

ten jest taki wyokrąglony.
Na chwilę obecną, jeśli chodzi o R5, mogę jedynie skomentować rozkład guzików

- lewa strona ciągle nie wykorzystana. Kółko nastaw MODE lepiej żeby było właśnie tam,
- powrót joya świetna sprawa. Ciekawe jak to będzie działać, bo miziając ekran można ustawić punkt AF w dowolnym miejscu a przy joysticku raczej stosuje się konkretne pozycje/pola/punkty AF,
- zrezygnowali z M-Fn bar. Chyba nikt nie będzie płakał

- wróciło kółko nastaw na tylną ściankę zamiast PADa. Mi wystaraczało pokrętło przy guziku MODE, ale pewnie wielu się ucieszy.
- brak PADa to brak możliwości przypisania guzikom różnych przydatnych ustawień - tryb AF (punktowy/śledzenie oka), one-sho/servo, szybkie powiększenie na ekranie do 100% itd.
- brak PADa a powrót kółka sprawi, że ciężko będzie używać R i R5 w jednym zestawie np. na ślubie, bo wszystko będzie inaczej. Najlepiej od razu kupić 2 sztuki R5

- ogólnie przydałoby się więcej guzików którym można przypisać jakieś funkcje wg własnych preferencji
- powrót guzika, który w DSLR odpowiadał za podgląd głębi ostrości, a który każdy ustawiał jako one-shot/servo - bardzo na plus. Mogliby dać jak w serii 1DX podwójny.
Bardziej mnie ciekawi jednak te 8 szkieł pod RF. Na pewno obstawiam RF35/f1.2. Oby dali coś ciekawego, w przystępnej cenie 2.5-3.5k zł z f1.8