Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1980

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jest zima, trochę mały ruch na portalach to szukają sensacji. Ogólnie głosem spod stołu powiedzieli że skupiają się na RF - to nawet nie oznacza że na pewno nie będzie jakichś EFów w tym roku.
    Oczywiście na forach już larum, że Canon to drugi Pentax i za chwilę nic nie będzie ...
    Moim zdaniem ta wypowiedź była marketingowo delikatnie mówiąc niefortunna.
    Gościu powiedział tyle:
    “To date we’ve launched ten critically acclaimed lenses, and as it’s a new system we plan to continue this, launching more RF lenses while still fully supporting the EF lens system.
    “And of course, should the market demand it, we are ready to create new EF lenses. But for now, our focus is on RF.”
    Ślepy widzi, że koncentrują sie na RF bo na sztuki jest co robić nowego pod ten bagnet i z tego rozlicza ich rynek.
    Czego konkretnie brakuje obecnie w systemie EF mają wskazać użytkownicy. Powodzenia!
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a co bys w niej poprawil?

nie wiem, czy beltajace sie soczewki by akurat tego szkla nie pogorszyly

poza aberracjami to tez nie widze co w EF 85/1.8 moznaby poprawic. to szklo jest fantastyczne juz w obecnej formie...
    w 135 dodał IS, a w 85tce skasował aberracje, dał deczko lepszą ostrość, mniejsze winietowanie i mniejszą odlegóść ostrzenia

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Czego konkretnie brakuje obecnie w systemie EF mają wskazać użytkownicy. Powodzenia!
    Wskazują od lat. Ode mnie - lepsza wersja 85/1.8, 400/f4 IS, 500/5.6 IS, 600/5.6 IS, obiektywy-odpowiedniki Tamrona 16-300 na cropa i 28-300 na FF, 150-600. Konkurencja w minionej dekadzie zrobiła ogromny postęp w stosunku do systemowych szkieł, a Canon nie zawsze potrafił na ten postęp odpowiedzieć.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    w 135 dodał IS, a w 85tce skasował aberracje, dał deczko lepszą ostrość, mniejsze winietowanie i mniejszą odlegóść ostrzenia

Wskazują od lat. Ode mnie - lepsza wersja 85/1.8, 400/f4 IS, 500/5.6 IS, 600/5.6 IS, obiektywy-odpowiedniki Tamrona 16-300 na cropa i 28-300 na FF, 150-600. Konkurencja w minionej dekadzie zrobiła ogromny postęp w stosunku do systemowych szkieł, a Canon nie zawsze potrafił na ten postęp odpowiedzieć.
    Temat odświeżenia 85/1.8 wraca od lat ale nijaka reakcja użytkowników na Tamrona 85/1.8VC daje do myślenia.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Temat odświeżenia 85/1.8 wraca od lat ale nijaka reakcja użytkowników na Tamrona 85/1.8VC daje do myślenia.
    Ten Tamron jest znacznie cięższy niż samyang 85/1.4 FEeeeee.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

w 135 dodał IS
    kupilbys za 2,5x ceny obecnego 135/2, przy 1,5x jego wagi i gdyby przez miotajace sie soczewki IS mial gorszy bokeh? z bokehem oczywiscie nie musi byc to prawda (chociaz podobno, choc nie potrafie na szybko znalezc zrodla, jest to spory problem przy projektowaniu IS), ale cena i waga to realna obawa.

, a w 85tce skasował aberracje, dał deczko lepszą ostrość, mniejsze winietowanie i mniejszą odlegóść ostrzenia
    ja to widze tak: za 350 EUR to 85/1.8 daje wypasna optyke. pewnie, ze na pelnej dziurze nie jest takiej ostrosci w calym kadrze jak chocby przy f/2.8, ale nawet przy f/2.0 srodek kadru jest supcio do portretu czy detali natury. i wyjatkowo przyjemny bokeh.
    pewnie, ze jest co poprawic (szczegolnie aberracje), ale juz tez taki nowy model kosztowalby sporo wiecej...

Konkurencja w minionej dekadzie zrobiła ogromny postęp w stosunku do systemowych szkieł, a Canon nie zawsze potrafił na ten postęp odpowiedzieć.
    uj no, nie robmy sobie jaj z pogrzebu. takie 16-35/4 czy 16-35 III robia Nikonowi z d* jesien sredniowiecza, podobnie 70-200/4 (cenowo, jakosc optyczna Nikkorow jest dostatecznie zblizona), w porownaniu z 24-70/4 czy nawet 24-105/4 Nikonowski 24-120 to wstyd. ze wymienie kilka takich podstawowych szkielek z ostatnich lat...

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Jak dla mnie przydałaby się tylko odświeżona wersja 50/1.4.
    tez bym chcial, przylaczam sie do zyczen
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Myślę że w zależności od użytkownika lista mogłaby być jeszcze dłuższa. Raczej chodzi tu o to że system posiada wszystkie niezbędne szkła do pracy. I to często w kilku wariantach. Ogólnie te szkła stanowią o sile rynkowej Canona.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów