Strona 164 z 274 PierwszyPierwszy ... 64114154162163164165166174214264 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 631 do 1 640 z 2731

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Zarówno obiektyw jak i body mają swoje własne zestawy czujników
    Oba zestawy czujników wykrywają ruch w tym samym momencie i jeśli nie ma jakiegoś podziału pracy, wymiany informacji to zarówno IS jak i IBIS będą niezależnie "rozbić swoje".
    niezupelnie

IBIS pozwala na kompensacje w 5-ciu stopniach swobody , IS na w 3-ech . w przypadku IS / IBIS odlacza sie w Ibis 3 stopnie swobody, te ktore sa wykorzystywane w IS , wykorzystuje sie tylko 2 , te , ktorych nie ma w IS.

W IBIS wystpuje przykra przypadloesc ,ze przy duzej kompensacji podnosi viniete, ale wydaje sie ze Canon ze wzgledu na duza srednice bagnetu nie powinen byc tym szczegolnie zagrozony , w kazdym razie w znacznie mniejszym stopniu niz sony. Natomiast przy polaczeniu IS z IBIS zagrozenienie vinieta niemal ze zanika.

wydaje sie , ze Canon ma prosta recpte na sukces w nowym ML- nawiazac do znakomitej obslugi znanej w cerii 5 i wprowadzic Ibis.
    Reszta jest na tyle niezla , ze nie bylaby argumentem przeciwko.

Interesuje mnie zgadnienie nigdzie nie poruszane. Mianowicie wpływ zadziałania IBIS przy ultrakrótkich czasach błysku(np 1/20.000s). Czy i jak i przy jakich parametrach się ujawnia.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    niezupelnie

IBIS pozwala na kompensacje w 5-ciu stopniach swobody , IS na w 3-ech . w przypadku IS / IBIS odlacza sie w Ibis 3 stopnie swobody, te ktore sa wykorzystywane w IS , wykorzystuje sie tylko 2 , te , ktorych nie ma w IS.

W IBIS wystpuje przykra przypadloesc ,ze przy duzej kompensacji podnosi viniete, ale wydaje sie ze Canon ze wzgledu na duza srednice bagnetu nie powinen byc tym szczegolnie zagrozony , w kazdym razie w znacznie mniejszym stopniu niz sony. Natomiast przy polaczeniu IS z IBIS zagrozenienie vinieta niemal ze zanika.

wydaje sie , ze Canon ma prosta recpte na sukces w nowym ML- nawiazac do znakomitej obslugi znanej w cerii 5 i wprowadzic Ibis.
    Reszta jest na tyle niezla , ze nie bylaby argumentem przeciwko.
    niezupełnie, np :

https://www.the-digital-picture.com/...ns-Review.aspx

obiektyw Canon EF 100mm f/2.8L IS USM Macro ma stabilizację IS 4 osiową

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-12-2019 o 16:56
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

masz racje. ale te uklady dzialaja tak, ze priorytet ma obiektyw a pozostale kierunki stabilizacji sa uzupelniane z matrycy , z tym ze od niedawna o ile pamietam panosanic a moze Olympus tez ? polaczyl stabilizacje szeregowo. Jest skuteczniejsza , ale ja bym sie zadowolil zwykla pojedyncza stabilizacja matrycy , gdyby zechcial Canon wreszcie wprowadzic w ML.

Canon (jak do tej pory) wprowadził obiektywów RF :
    2019 : 6 w tym 4 IS
    2018 : 4 w tym 2 IS
    i to IS w takich obiektywach jak np. RF 15-35

Nie wygląda na to że szybko pojawi się IBIS w systemie R

W Sony, obiektywy FE klasy GM (najwyższa) to 8 obiektywów.
    Stabilizację mają tylko obiektywy 100mm makro, 600mm, 400mm, a nie mają 24mm, 135mm, 16-35mm, 24-70mm, 85mm, ....
    Aparaty A7/9 (nowe) mają IBIS

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-12-2019 o 22:14
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie

to tylko 60%.

z Ibis mialoby sie 100% .
    a gdyby nowe obiektywy dalo sie stabilizowac szeregowo w dwoch systemach co daje nawet stabilizacje do 5 ev , wowczas c mialby jeden ze skuteczniejszych systemow.

A tak do tej pory - najnizsza rozdzielczosc , najnizsze DR i brak stabilizacji - slowem najbardziej zacofany wrod konkurencyjnych ML - N , S, P.
    Fajna obudowa to troche za malo.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    to tylko 60%.

z Ibis mialoby sie 100% .
    a gdyby nowe obiektywy dalo sie stabilizowac szeregowo w dwoch systemach co daje nawet stabilizacje do 5 ev , wowczas c mialby jeden ze skuteczniejszych systemow.

A tak do tej pory - najnizsza rozdzielczosc , najnizsze DR i brak stabilizacji - slowem najbardziej zacofany wrod konkurencyjnych ML - N , S, P.
    Fajna obudowa to troche za malo.
    Canon jest teraz w trudnej sytuacji.
    Ma rozbudowany system aparatów dla początkujących, rozbudowany system lustrzanek.
    W 2012/13 (przespano) niewłaściwie zdiagnozowano potencjał smartfonów i potencjał systemu A7/9 Sony.
    Canona system R z pierwszymi obiektywami systemowymi pojawiło się dopiero w 2018

No i teraz widać ogólny spadek sprzedaży foto oraz rozwój/szansa sprzedaży tylko w ML
    Ironia polega na tym że Canon by się "utrzymać" musi rozwijać ale też ostro zachwalać system R co jest wbijaniem gwoździ do trumny dla całego jego dotychczasowego dorobku/bagażu.

Mam nadzieję że Canon wróci do czołówki rozwoju technologi ML, nie będzie dominacji tylko jednego (S) producenta.
    To jest jedyna szansa na "niskie" ceny sprzętu foto.

No ale to jest decyzja ekonomiczna właścicieli Canona, ich oceny na czym stracą/zarobią.
    Były (w przeszłości) wielkie firmy foto które "nie miały z kim przegrać" i które "po przespaniu" narodzin nowej (wtedy) technologi przestały się liczyć

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 22-12-2019 o 13:14

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

https://www.canonrumors.com/patent-c...300mm-f-4-5-6/
    W sumie jako zoom do "wszystkiego" może być niezłą opcją - także do filmu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Jakaś konkretna przymiarka Canona do IBIS:
    https://www.canonnews.com/canon-pate...eos-m5-mark-ii
    I to w serii M.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Jakaś konkretna przymiarka Canona do IBIS:
    https://www.canonnews.com/canon-pate...eos-m5-mark-ii
    I to w serii M.
    W sumie może być, może nie być - wiem że nudzę ale ja bym wolał zamiast tego ze dwa naleśniki .....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 164 z 274 PierwszyPierwszy ... 64114154162163164165166174214264 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów