ho , ho , ho.... duraczenia ciag dalszy.
Nie Canon nie oszukuje , wszystko jest napisane w specyfikacji techniczej
to "specjalisci " od PR bazuja na niezorientowaniu potencjalnych nabywcow.
co znaczy "zaawansowany tworca" ?
1. zaawansowany tzn z doswiadczeniem lub osob majacych pewne osiagniecia.
wedlug slownika JP
"
zaawansowany I
1. «trwający od dłuższego czasu lub znajdujący się w pewnej fazie rozwoju»
2. «mający doświadczenie, wiadomości lub osiągnięcia w jakiejś dziedzinie»
zaawansowany II «osoba mająca doświadczenie, wiadomości lub osiągnięcia w jakiejś dziedzinie»
jakiez to cechy konstrukcjyne tego aparatu uniemozliwiaja jego prawidlowa obsluge przez osobe bez doswiadczenia i wymagaja rzeczywiscie doswiadczenia w obsludze aparatow.
Dlaczego nalezaloby miec pewne osiagniecia by moc ten aparat obsluzyc ?
poprosze o konkretne cechy.
Co ma w sobie ten aparat , czego ie Maja inne i wymaga obslugi przez osobe z doswiadczeniem i osiagnieciami?
prosze wymienic konkretnie okreslone cechy.
2. kto to jest tworca ? . Sprawdzy w slowniku dla pewnosci :
"twórca
1. «osoba, która coś tworzy, zwłaszcza w dziedzinie sztuki»
2. «osoba, która jest sprawcą czegoś»"
a wiec kazdy sprawca fotografii jest tworca - fakt kazdy kto nacisnal spust aparatu jest tworca zdjecia.
zatem w mysl opini, iz jest to aparat dla "zaawansowanych tworcow" jest to aparat dla doswiadczonych fotografujacych.
a to niby dlaczego ?
dlaczego aparat o mizernym wyborze optyki , a wiec ze sporymi ograniczeniami bylby dedykowany szczegolnie dla zawansowanych tworcow , czyli takich ktorzy posluguja sie szerokimi srodkami warsztatowymi? W dodatku aps , co z definincji wprowadza juz spore ograniczenia.
Na tym polega doswiadczenie , ze potrafisz wykorzystac znacznie bogatsze srodki wyrazu niz osoby poczatkujace.
Jak osoba z doswiadczeniem ma wykorzystac szersze srodki wyrazu , skoro ten aparat nic takiego nie oferuje - przeciwnie chocby ograniczenie bardzo istotne wynikajace z malej wielkosci matrycy aps i drugie z optyki.
tutaj chodzi o zwykla demagogia , sugerujaca iz jest to aparat , ktorego zakup pozwoli nam na tworzenie zaawansowanych dziel sztuki.
Ten aparat nie ma zadnych cech ktore wymagaja doswiadczenia fotografa , a obslugiwany moze byc przez kazda osobe.
Wyjatkowo ubogi zestaw optyki dedykowanej raczej ogranicza zastosowania.
ot .. zwykly aparacik jak wiele innych dla kazdego , kto tylko ma ochote nacisnac spust.Dobry prezent na pierwsza komunie swieta , gdyz latwy w obsludze , a ograniczona optyka zaoszczedzi w przyszlosci wydatkow rodzicom.
Albo nie chodzi o demagogię z równym prawdopodobieństwem
Użytkownicy M5 i M6, choćby z naszego forum, komunię mają dawno za sobą a ich stopień zaawansowania bardzo przywodzi na myśl skojarzenie z "zaawansowanym twórcą".
PS
Wątek już troche odjechał od poczatku więc warto przypomnieć, że dedykacja "dla zaawansowanych twórców" nie pochodzi od Canona tylko od blogera.
Ostatnio edytowane przez marfot ; 27-10-2019 o 15:59
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
konkretnie prosze - jakie to cechy charakterystczne tego aparatu wymagaja doswiadczonego tworcy ?
z jakiego powodu osoba poczatkujaca nie jest w stanie obsluzyc tego aparatu ?
Dlaczego aparat do ktorego oferowana jest ciemna amatorska optyka , nizszej jakosci jest odpowiedni dla zaawansowanej tworczosci ?
konkretnie prosze .
Ten/* aparat stwarza bardzo duże możliwości dla osoby która wie co z nim zrobić i jak użyć. Dla świadomych użytkowników cała seria eM to bardzo wartościowy sprzęt. A że ma ograniczenia cóż życie pokazuje, że nie ma rzeczy idealnych.
/* - mała korekta - piszę to na podstawie użytkowania m6 i m100 ale z tego co mi wiadomo m6 mkII tylko rozszerza możliwości.
@marfot - jak Ci się sprawuje ten 55-200?
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-10-2019 o 19:13
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ponad połowa moich zdjęć M50 jest z M55-200 (jakieś 4k). Funkcjonalność jest bardzo dobra, szybki, cichy. No i mały i lekki
Co do jakości optycznej to u mnie konkuruje z C70-300L no i trochę odstaje przy małym kontraście - zamglone, odległe widoczki wymagają nieco większego kontrastu.
Ale jak obiekt jest wyrazisty to wszystko ok. Oceniam ostrość wyłącznie przy podglądzie 1:1. Tu dałem porównanie:
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1379484
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Przez chwilę miałem sprawnego RP z RF 35, jak dla mnie spełnienie marzenia o pełnej klatce i jednocześnie rozczarowanie, wożenie nawet RP z jakimś innym obiektywem niż RF35 to porażka. Porównanie na ekranie komputera obrazka z RP i m6 z ef-M 22 daje odpowiedź że zakup RP był błędem, a teraz po zakupie m6 mk2, jest jeszcze większą porażką. Wprawdzie tamron 18-200 oczywiście nie działa z mk2 ale zapięcie ef-M 55-200 dało w mojej subiektywnej ocenie, lepszy efekt niż w M6. Wycieczkowe, na dzień dzisiejszy trio, to 11-22, 22, oraz 55-200. Mam też 32 ale jak na razie jeszcze nie oswoiłem się z tą ogniskową, będę dalej próbował, może się przekonam bo obiektyw jest super
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Ostatnio edytowane przez Consigliero ; 28-10-2019 o 14:33
Dokładnie mam to samo tylko body M50. I to samo odczucie odnośnie M32 - szkło genialne ale ogniskowa nieco zbyt długa i sobie nie radzę. A te 3 szkła i M50 to razem poniżej 1 kg
. Na wyjazdy idealne.
Planuję wymianę M50 na M5II jak się ukaże-raczej dla kaprysu niż z potrzeby.
A jak ci się sprawuje 11-22, bo u mnie ogniskowa 11mm jest bardzo dobra, 14mm trochę gorzej a im dłuższa ogniskowa tym gorzej. Na 22mm brzegi są bardzo kiepskie jest bardzo duża różnica między centrum a brzegiem nie mówiąc o rogach. Obiektyw kupiłem jako nowy w OleOlepl.