"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Te nowe ML-e są tak fajne, że sporo im można wybaczyć
A może to jakieś szkło typu sigma/tamron/samyang ze starym firmware-m. Albo po prostu uszkodzone szkło/lampa? Ja mam już trochę leciwego C85/1.8, na którym trochę wytarł się już bagnet i jak się niedokładnie dokręci to dslr-e zwracają error. Może R w takim wypadu się po prostu wiesza?
Ludzie po prostu chcą robić HDR-a z jednej klatki dlatego ciągle im mało DR-a. Stad te ciągłe narzekania![]()
Miłego dniamoja www
statystycznie biorac kilka razy padnie migawka w aparacie zanim padnie karta.
jakos nikt nie jeczy z powodu jednej migawki w aparacie.
powodem utraty danych jest najczescie blad obslugi - human factor.
nalezaloby sie zastanowic co przedsiewziac , aby zmniejszyc ryzko popelnienia bledu.
ktos na jakims forum , moze nawet tutaj chwalil sie , ze robiac slub , co chwile zgrywa w wolnej chwili dane z karty na komputer , nie wiedzac o tym , ze w ten sposob zwieksza ryzyko utraty danych , gdyz w takich bojowych warunkach latwiej o popelnienie bledu.
producenci zapewnie wstawia w ML druga karte , po to by latwiej mozna bylo sprzedac drozszy aparat w poczuciu wiekszego bezpieczenstwa danych.
spodziewam sie, ze prawdopodobienstwo padniecia plyty glownej moze byc podobne jak karty - wowczas nie pomoze nawet 10 kart.
moim zdaniem im mniej manipulacji w boju tym wieksze bezpieczenstwo.
wlozyc i zapomniec. Przegrac dopiero w warunkach bezstresowych. Kazda karte musimy kiedys zgrac.
Wcale nasze dane nie sa bezpieczniejsze jesli zrobimy to np w trakcie slubu , niz gdybysmy to zrobili nazajutrz w domu.
Na C85/1.8 zdjęcia trafione tam gdzie trzeba, ale jakby trochę mniej ostre. Albo się już rozregulował... albo 30mpix wymaga już czegoś z wyższej półki. Jakie macie doświadczenia?
Miłego dniamoja www
dokladnie tak jest - im bardziej upakowana matryca , czyli mniejsze sensele, tym ma mniejszy krazek rozproszenia , tzn obiektyw musi byc bardziej rozdzielczy , czyli dawac niejsza plamke rozmycia , abysmy nie rozpoznali nieostrosci.
dopuszczalna jest rowniez mniejsza plamka rozmycia od poruszenia np fotografujac z reki - oznacza to , ze na gesciejszych matrycach nalezy skrocic bezpieczny czas fotografowania z reki.
akurat R nie bije rekordow pod wzgledem rozdzieczosci , ale zasada obowiazuje.
Tys prowdaAle fakt faktem, że jedna z kart SD mająca tak na oko 8 do 10 lat rozpadła mi się w rękach ma dwie części
Ale zasadniczo miała prawo i podstawy ku temu. Niby jest superglu, ale to już dla takich twardzieli, którzy spawaja pęknięte korbowody w silniku i wahacze w zawieszeniu
![]()
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Od czwartku cuda, cuda, cuda
https://www.canonrumors.com/firmware...rmware-update/
dopiero 1.3 zainstalowałem
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!