Strona 178 z 414 PierwszyPierwszy ... 78128168176177178179180188228278 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 771 do 1 780 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Ja ze 3 lata dosyć intensywnie używam newell-e LP-E6(bezN) i dają radę. Ogólnie polecam. Oryginały na pewno są trwalsze i trochę więcej zdjęć można zrobić szczgólnie po kilkudziesięciu ładowaniach, ale różnica w cenie na pewno jest znacząca dla wielu. Ew. można brać pod uwagę firmę Hama. Na pewno unikać no-name-ów lub jakichś nowych marek.
    A jak te 3 latki współpracują z eRką? Bo tak jak wspomniałem zamienniki w 7d są na 100-99% i nie rokuję jakiejś przewagi oryginału nad nimi (jakoś zawsze miałem poczucie, że nawet dawały więcej prądu), szczególnie w sytuacji, gdy niesprawny oryginał już dawno wylądował na złomie elektronicznym. Tyle, że wskazania setek z 7d na eRce są mniejsze o 30%.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez totamten Zobacz posta
    A jak te 3 latki współpracują z eRką? Bo tak jak wspomniałem zamienniki w 7d są na 100-99% i nie rokuję jakiejś przewagi oryginału nad nimi (jakoś zawsze miałem poczucie, że nawet dawały więcej prądu), szczególnie w sytuacji, gdy niesprawny oryginał już dawno wylądował na złomie elektronicznym. Tyle, że wskazania setek z 7d na eRce są mniejsze o 30%.
    Odniosłem się ogólnie do zasadności stosowania zamienników. Nie mam R-ki.
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Cytat Zamieszczone przez Daystate Zobacz posta
    Ufam, ze ma tu juz ktos doswiadczenia z zamiennikami baterii LP-E6N. Ktore godne sa uwagi? Cena oryginalnych wola o pomste do nieba.
    Używam oryginałów oraz Newell LP-E6N z alle o pojemności 2200mAh. Roznicy wielkiej nie widze, aparat nie uznaje zamiennikow jako nieoryginały. Starego Phottix LP-E6 eRka używa warunkowo (napotwierdzać się trzeba przy każdym włączeniu, a i tak bateria szybko pusta się robi).

Pozdrawiam!
    wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Używam Newell LP-E6N, świeży wykazuje w body 100% naładowania. Trudno ocenić jak wypada względem oryginału bo trochę za dużo się bawię nową zabawką .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Dzięki za opinie. Co za czasy żeby na ślub ruszać z 4 akumulatorami, gdzie do tej pory wystarczały dwa. Całe szczęście te newele tanie są.

Bywalec Awatar Shrek
    Miasto
    Poznań

Mam 2szt Newell LP-E6 1 z N drugą bez N i obie nie odbiegają od oryginału kupionego z nowym R, zapisują się w systemie bez zająknięcia i żadnych warunków więc nie ma co płakać, 60zł/szt to jak darmo i spokojnie można sobie pozwolić przy ogólnych kosztach na taki śmieszny wydatek ... :-)
    EOS R | EF-s 10-18 IS STM | RF 24-105 f/4L IS USM | EF 70-200 f/2.8L IS USM | 580EX II

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Mam 4-ro letniego Newella LP-E6, spadek po 6D, raz 2 oryginały C LP-E6N. Newell zachowuje się identycznie jak oryginały, ale chyba z racji wieku ma ~ 60% ich pojemności. Miałem natomiast taki przypadek: po wymianie akumulatora oryginalnego w pełni naładowanego, aparat wyświetlił komunikat o potrzebie wymiany aku, zapaliła się czerwona ikonka pustego aku. Więc rad nie rad przełączyłem się na aparat w telefonie. Po godzinie włączyłem R-kę i było 100% pojemności aku. Parę ujęć mi uciekło.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Znam masę osób które zmieniły system. Nie tracili czasu na pierdy na forum tylko dopasowali sprzęt do swoich potrzeb.
    Jak dla kogoś priorytetem jest robienie zdjęć to zrobi wszystko żeby to osiągnąć. Jak priorytetem jest sprzęt to właśnie wtedy się zaczyna rozkminianie,
    A ja się zgodzę z szander. I to z kilku powodów. Canon jako firma nr 1 powinna mieć najszerszą ofertę pod każdym względem. I niby ma, ale ma "dziury" jeśli chodzi o spełnianie oczekiwań pewnej części użytkowników. Zmień - łatwo powiedzieć. Czy wierność marce to sprawa do olania? Przyzwyczajenia, kolekcja obiektywów, lampy itp - to nie tak prosto zmienić. Jak długo czekać na lepsze body? Co jaki czas zmieniać?
    Rozumiem szander, bo sam miałem ogromne dylematy tego rodzaju. I to kilka razy. System zmieniłem łatwo, ale to było pod koniec lat 80-tych, gdy Canon zmienił mocowanie, więc i tak kontynuacja w Canonie było jak zmiana systemu, bo stara szklarnia nie pasowała do EOS. Ja wiele, wiele lat odkładałem na markowe body, w końcu kupiłem Canona A1 i niewiele ponad rok później Canon zmienił bagnet, a wartość tego co przed chwilą kupiłem spadła 10x. Powiedzieć, że byłem wk ... to nic nie powiedzieć. Sprzedałem i kupiłem konserwatywnego Nikona. Przez lata nagromadziłem mnóstwo obiektywów i osprzętu. Miałem zagwozdki. Nikon miał CCD, dające piękne kolorki, ale ... szumiące już na ISO 800. Canon miał dobre wysokie ISO. Kusiło przejść na Canona. Potem Canon pokazał pełnoklatkowca 5D. Znowu kusiło, ale ja miałem 2 body N i sporo szkieł i czekałem, nie wiedząc czy coś dostanę od Nikona, bo mówiono, że FF nie jest potrzebne, że niemożliwe w Nikonie (wiedziałem, że możliwe - Kodak DCS 14n z bagnetem F był FF). Wreszcie wypuścili D700, zostałem nagrodzony. Choć ... ja, w reklamie potrzebowałem Mpx, a Nikon cały czas miał 12 Mpx, Canon w mk2 oferował prawie 2x więcej. Znowu kusiło. Wreszcie dostałem i to od razu 36 Mpx. Teraz w N jest D850 - lustrzanka o najlepszych parametrach ever, pomijając jednocyfrowce, reporterskie (czyli nie dla mnie). Rewelacyjny AF, bardzo szeroko punkty krzyżowe, olbrzymie DR, ISO od 64, synchro od 1/250, odchylany ekran, 45 mpx, 9 fps, s i mRAW itd itd.
    Dlaczego to piszę? Bo dylematy są wszędzie. Czy się zawsze doczekamy na to, na co czekamy? Nie wiem. Kolega z Sony ciągle naiwnie liczy (choc już coraz mniej) na następcę lustrzanki Sony A99. Wierny Minolcie 30 lat, podobnie jak ja Nikonowi. Jak widać wiele razy mnie kusiło coś fajnego, co jest w systemach innych, a w moim jeszcze nie było. Ale jakoś zawsze się doczekiwałem. I szczerze to teraz czuję się wygrany, bo siedzę (tak uważam) w najlepszym systemie, zarówno lustrzankowym jak i bezlusterkowym. Mam kompatybilność z obiektywami lustrzankowymi przez adapter, bezlustra są perspektywiczne, jest już testowane upgrade do eyefocus, największa dziura (bagnet), najkrótszy rejestr, stabilizacja matrycy, najlepsza matryca. Małe dopracowanie w kolejnym modelu i nie mam po co patrzeć ani na Sony, ani na Canona. Pomijam to, że mam równo 15 obiektywów do Nikona, jak policzę te z mojego "muzeum" i 7 body, w tym 5 analogowych (też "muzeum") . Nie wyobrażam sobie zmiany, ale sytuacja teraz jest taka, że nic do zmiany mnie nie ciągnie (jak dawniej bywało).
    szandor i Canon. Hm. Właściwie powinieneś mieć nadzieję. Zdaje się, że dadzą stabilizację w matrycy, choć ... wstawili IS do 2 ciemniejszych szkieł, do 2 jasnych nie. Tak samo w planowanym 85/1.2 - tylko to moga być względy konstrukcyjne, duże soczewki do "ruszania". Ale w planowanych 24-70 i 70-200/2.8 będzie IS. Po co dają IS? Podobno patrzą na to co ludzie chcą. Czy ludzie wymuszą te stabilizację matrycy? Canon może się bać (tzn nie chcieć) by podpinano cały szrot dostępny na allegro ze stabilizacją w body, może chcieć by kupowano tylko jego szkła natywne. Na dwoje babka wróżyła. Druga słabość Canona to DR. I z jednej strony można napisać, że przecież co pewien czas do kolejnego z modeli jest kolejna, nowa matryca. I może ona mieć wiele lepszy DR. A z drugiej strony kolejne matryce idą w ślad za poprzednikami. Kiedy przeskoczą z DR na inny poziom? Może wystrzelą i przebiją matryce w Sony i Nikonie?
    szandor, ja czekałem latami. Doczekałem się. Nie wiem jakie masz "zapasy" sprzętu Canona. Jaką masz cierpliwość. Opisałem ci moją "historię". W innych wątkach na CB widzę, że wiele osób ma dylematy przesiadkowe, ta moja historia jest też dla nich.
    Nie pisałem zmień, albo zostań. Te decyzje trzeba podjąć samemu, każdy z nas ma trochę inny charakter (cierpliwość), inne zapasy sprzętu, inne potrzeby i inne możliwości finansowe. Jeśli potrzebujesz superterle - to na razie tylko Canon i Nikon. A może nie Sony i nie Nikon a .. Panasonic? Choć chyba nie ... (mały system i drogawy).
    PS - jestem wierny także Mamiyi, choć kusił mnie zawsze Hasel. Można być wiernym kilku systemom.
    PS II - są tu podnoszone argumenty w stylu po co lepsze DR, po co stabilizacja. Albo krytyka dużych cięzkich obiektywów, bo do bezluster mają być niby małe (dlaczego?).
    Dość często widzę rozpatrywanie potrzeb sprzętowych wyłącznie pod własnym kątem. Sugerują sie wczuwać w potrzeby innych zamiast je wyśmiewać, bo i tak tu bywa. jp się podłożył z tym zdjęciem tygrysa, ale to nie znaczy, że wszystko co pisał wcześniej było bez sensu i nieprawdą. Część z tego co pisał było prawdą, część .. zafascynowaniem, że tak to ujmę.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Jacek może jednak piszmy realnie o sprzęcie którego używamy, a nie jak gimbaza która czyta specyfikacje. No sorry ale ja używam Canona i Sony. DR na matrycy C jest całkiem przyzwoity. A to że nie dorównuje Sony (i to jeszcze zależy któremu) o bodaj jedną działkę (wedle niektórych pomiarów nawet mniej) to moim zdaniem spuszczanie się nad cyferkami i poza bardzo wyjątkowymi sytuacjami sprzęt Canona sprawdzi się tu jak każdy inny.
    To jest onanizm sprzętowy w najczystrzej postaci i sorry nie kupuję tego argumentu.

BTW: piszesz o rozpatrywaniu potrzeb sprzętowych wyłącznie pod własnym kątem - na litość Boga, a pod jakim innym mam rozpatrywać. Przecież nie wcielę się w czyjeś potrzeby i odczucia i nie będę tego tak rozpatrywał. To jakaś totalna abstrakcja.
    Z tego też punktu widzenia pisanie autorytatywne że jakiś system jest najlepszy jest niepoważne idziecinne i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, bo ja mogę znaleźć sto powodów dlaczego dany system dla mnie będzie najlepszy a inny do d.... To jest bardzo indywidualna kwestia i pisanie o tym w sposób autorytatywny pachnie talibanem sprzętowym a nie realizmem.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-03-2019 o 23:10
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Nowy Sącz

Ja już zdecydowałem. Nie mam zamiaru czekać aż Canon wypuści lepszą matrycę z lepszym body niż EOS R bo to potrwa. Nie mam zamiaru czekać na szkła które mnie interesują - np. ultraszeroki ze światłem 4 (wypuścili nie tak dawno 11-24 więc się nie będą z tym śpieszyć, apropo miałem to szkło - waży ponad 1 kg i bardzo zwraca uwagę a focę często w miejscach pełnych ludzi). Idzie wiosna, chce się focić. Zapraszam na wyprzedaż canona do działu giełda

Strona 178 z 414 PierwszyPierwszy ... 78128168176177178179180188228278 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów