Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Gdzie to jest pokazane?
    No na razie w filmiku Toniego [0:52]:
    https://www.youtube.com/watch?v=IwUHBolbCbU
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    No na razie w filmiku Toniego [0:52]:
    https://www.youtube.com/watch?v=IwUHBolbCbU
    A dlaczego na tych zdjęciach jedne elementy są jaśniejsze, drugie ciemniejsze, do tego jeszcze różnią się kolorem?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

A dlaczego na tych zdjęciach jedne elementy są jaśniejsze, drugie ciemniejsze, do tego jeszcze różnią się kolorem?
    To dopiero pierwsze porównanie R i 5DIV. Ja mam nadzieję, że Tony wywołał RAWy byle czym (skonwertował do DNG) i miał egzemplarz przedprodukcyjny R.
    Zobaczymy jakie algorytmy zastosują w LR - może obrazki się jakoś zbliżą. 5DIV ma wg mnie bardzo ładny szum, taki analogowy, lekko ziarnisty, bez białych kropek. Podoba mi się to bardziej niż to co produkują sensory Sony o lepszych wynikach i nie chciałbym aby to popsuli w R w imię jakiejś "ochronki" dla 5DIV.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Może też być zupełnie odwrotnie. Ten gość pitoli głupoty.
    Mnie się to przynajmniej kłóci z opiniami osób które miały możliwość porobienia zdjęć Rką i twierdzą że jest bardzo ok.
    Zobaczymy. Jak zwykle szum informacyjny przy premierze i głosy typu: matkoboskaczęstochowska jaką qpę znów Canon wypuścił. Po czym realnie w użyciu okazuje się że sprzęt bardzo używalny. Przećwiczyłem to już tutaj tyle razy że jestem bardzo sceptycznie nastawiony do takich opinii.
    Mam identyczne spostrzeżenia do Twoich. Już o tym pisałem, że "znani youtuberzy" najczęściej nie fotografują tylko zawodowo testują więc często ich wnioski to są jakieś pierdoły. W tym wypadku odnoszę się jednak do 6dmkII, którego używam i wiem, że DPAF jeszcze nie jest na zadowalającym poziomie. A w tym filmiku człowiek przedstawia identyczne niedoskonałości do tych, których doświadczam. Stąd przyjmuję, że może to być prawda. Nie skreślam tej puszki, ale przed ew. zakupem na pewno chciałbym sprawdzić sam jak na prawdę działa ten cholerny AF!

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Gdybym był vlogerem wyróżnionym przez Canona możliwoscia przetestowania nowego sprzetu przez te 6 tygodni to bym to zrobił porządnie i przygotował porządną prezentację.
    Osobiście wolałbym, żeby użytkownicy 6D, 6DII, 5DIV ocenili nowy sprzęt, porównali obrazek, AF, ergonomię i co tam jeszcze. Porównanie do ARIII lub Z7 nic mi nie mówi.
    Nie można 10 minut rozpaczać, że nie ma drugiej karty bo to "odkrycie" jest podane w podstawowej specyfikacji. Podobnie crop przy 4k.
    Nie wiemy, czy nowy "suwaczek" jest godnym następcą tylnego kółka, czy ekranik dobrze zastępuje joystick przy wyborze punktu AF. Testowanie Eye AF to żenada.
    Wychodzi, że trzeba kupić i wyrobić sobie zdanie

PS
    Rzeczywiście siwy najpoważniej potraktował swoje zadanie. Przekaz ma powolny ale merytoryczny.
    Chyba jak ze wszystkim w świecie foto. Przed zakupem następnej puszki najpierw ją spróbuję wypożyczyć żeby wyrobić sobie własne zdanie

Co do tych wybranych testerów to też się czasami dziwię. Jest tylu zdolnych fotografów, nawet amatorów a oni wybierają "znanych youtuberów". Trzeba kogoś kto robi regularnie portret, krajobraz, studio a nie testuje eye AF na manekinie, czy modelce z bliska, dobrze oświetlonej patrzącej bezpośrednio w obiektyw.

Z sampli np. na dpreview widzę, że R ma bardzo ładne, typowe dla canona kolory. Szumy, czy DR są dla mnie OK. EVF ludzie raczej chwalą. Zagadką ciągle pozostaje to co wg mnie powinno być największą zaletą ML - autofocus z matrycy. Reszta w zasadzie jest już w dslr typu 6dmkII
    Miłego dnia
    moja www

Uprawnienia umieszczania postów