Pokaż wyniki od 141 do 150 z 678

Wątek: Bezlusterkowce Nikona

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Bezlusterkowce Nikona

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Pan Jan :

1.
    Przez kilkanaście lat używał lustrzanek Canona, wiele z nich to był/jest bardzo dobry sprzęt.
    Ale rozwój tej technologi doszedł kresu, teraz technologia rozwija się w kierunku całkowitej eliminacji mechaniki i "komputeryzacji".
    Rozszerza to znacznie możliwości dostosowywania i lepszego dostosowywania do przeróżnych potrzeb fotografujących
    Nie ma odwrotu tak jak parowozy nie wrócą na tory w regularnych kursach

jp
    OK, punkt 2 i 3 bez uwag., ale co do pkt 1.

Niektórym nie potrzeba funkcji, które oferuje bezlustro. Tymczasem wypowiadasz się tak, jakby to co one oferują było niezbędne wszystkim, tylko (są głupi i zacietrzewieni?) i o tym nie wiedzą. Oświadczam ci, że tak nie jest.
    I większość funkcji z bezluster może być zastosowana w lustrzankach. Mnóstwo osób nie potrzebuje bajerów w wizjerze i tak samo mnóstwo osób nie korzysta z LV. I nawet z odchylanego ekranu nie korzystają co niektórzy. Np. ja, choć jestem zawodowcem i nie brak mi tego co mają bezlustra nic a nic. Mogę doskonale obsługiwać klientów tym co mam, choć nie mam najlepszych lustrzanek. Nawet eyefocus, który by się mi przydał nie jest niezbędny.

Przyjmij do wiadomości, że nie wszyscy chcą wszystko ogarniać jednym aparatem. Bo naprawdę jeden aparat i jedna technologia jest najlepsza do wszystkiego?

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    .. Tak już mam, że jak trafię między wrony to nie od razu albo nie zawsze kraczę tak jak one ;-)
    Ale już zaczynasz jak z KKM

Wydaje mi się, że nie łamię regulaminu, nie jestem niekulturalny i poruszam się w obszarze tematów fotograficznych.
    Nie mam uwag, tu pisze jako mod.

Mi kilka lat temu brakowało rzetelnych odniesień do konkurencji tu na forum.
    Najlepiej czytać różne fora. ja się X lat temu zarejestrowałem na wszystkich forach foto. I teraz sobie dyskutujemy na KKM, nieprawdaż?

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Jesteś więc słabej wiary.
    Piszę o ML FF Sony bo :
    - praktycznie innego zaawansowanego technologicznie FF nie ma na razie
    - staram się pisać o tym co wiem, innego ML nie mam

Brak Ci też trzeźwego osądu, masz złe kompetencje/doświadczenia, są też ludzie inni niż Ty sobie wyobrażasz

------------------------------------

Migawki w pełni elektroniczne już są, w pewnych warunkach zdjęciowych mają (jeszcze) ograniczenia.
    Dla mojego focenia bez znaczenia, zacząłem stosować, ale .....

Brak lustra, brak migawki, pełna cisza po naciśnięciu spustu, w wizjerze nic się nie dzieje tylko jakaś mała ikonka zapisu na karty ...
    Nie mogłem się przyzwyczaić, musiałem włączyć akustyczną symulację (ale "pod przyciskiem" wyłączam kościoły, muzea, ...)

jp
    Zdjęcia nie musza być robione zaawansowanymi aparatami. Można robić je LF, MF, dalmierzami, lustrzankami, bezlustrami, kompaktami i smartfonami nawet też. Sa konkursy na zdjęcia ze smartfonów. Jeden z reżyserów światowej sławy (nie pamiętam teraz kto) kilka lat temu na festiwalu Camerimage zachęcał do kręcenia filmów smartfonami. gdy liczy się przekaz technika schodzi na dalszy plan.

Swoje upodobanie do najnowszych technologii mylisz nieco z potrzebami ogółu fotografujących.

PS - znowu niektóre z tych spraw sa do załatwienia przy foceniu lustrzankami. Nikon D70 (lustzranka z chyba 2004 roku!) miał synchronizacje z błyskiem do 1/8000 s - jak się wiedziało jak to zrobić. No i co z tego? Wszyscy poszli w te stronę?

..

Podaję wykaz zawartości plecaka jaki nosiłem i jaki noszę teraz ..
    RAZEM 11,3
    To i tak mało
    Miałem hardcorowe akcje z mamiyą RZ, pryzmatem i 3 szkłami + solidny statyw + zestaw małoobrazkowy. Chodziłem z tym po Tatrach, przyznaje, że część sprzętu miał w plecaku kolega. Ale na sesjach na plaży to ja to nosiłem, i więcej - nosiłem jeszcze np. ciuchy modelek
    Teraz nie sposób bym zabierał wszystko co mam, a nawet ćwierci tego co mam. Fakt, że nie robię sesji daleko od samochodu.

Po co to piszę? Bo nie widze w tym problemu. Co innego gdybym był podróżnikiem i chciał lekko. Ale nie jestem.
    Są ludzie dla których rozmiar i waga są ważne, a są tacy, którym to nie wadzi.
    Przy niektórych projektach foto ciężar sprzętu foto to najmniejszy problem.

Ja to pisze by niektórzy uwzględnili inne potrzeby, inne punkty widzenia. One są równie uprawnione jak poglądy i potrzeby innych.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-07-2018 o 17:58

Uprawnienia umieszczania postów