Ostatnio edytowane przez mirror ; 12-07-2018 o 10:32
Tak przy okazji - czy ktoś wie dlaczego w trakcie obecnych MŚ w piłce kopanej fotoreporterzy używają wyłącznie lustrzanek Nikon i Canon? Co oni tacy nieświadomi są? Nie czytają dxo i forum i nie wiedzą, że używają sprzętu muzealnego? I jeszcze - paranoja - jak robią zdjęcia to w ogóle nie patrzą w ekran, tylko w te archaiczne wizjery (jak oni robią ostre zdjęcia, jeżeli opierają się na tych nieskutecznych autofokusach, które nie pokrywają całości kadru?). I nie widać, żeby akumulatory zmieniali co 15 minut. Hmm, pewnie to wszystko przez to, że nie interesuje ich jakość, rozdzielczość i nie robią z tego dużych wydruków do swoich domów.
Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 12-07-2018 o 12:19
Eee nie ma sensu sigmy podpinać. Podpiąłem jakościowo podobne szkła. Kupując Alfę zakładałem że będą do niej podpinane małe szkła. Czyli taki 85 czy 55 GM 1.4 odpada. Za to 85 1.8 już mam i jest mega ostra. I to mnie dziwi za takie pieniądze...
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Znaczy się piszesz o Zeissie czy jak? Bo standard Sony 50/1.8 to nawet DXO pokazuje, że mniej ostry jest od Canonowskiego STM
--- Kolejny post ---
Wygląda na to, że jesteś jedynym na tym forum posiadaczem tego niewątpliwie ciekawego aparatu. Mamy tu gdzieś o nim wątek, który z braku posiadaczy aberrował w niebezpieczne rejonyFajnie gdybyś czasami coś napisał/pokazał z własnych doświadczeń
![]()
Rzeczywiście niepotrzebnie może wprowadziłem zamieszanie. Nie sądziłem, że można porównywać 10x droższego 55/1.8 z Canonem STM. Ten ostatni za to wypada lepiej na DXO od Sony 50/1.8 (który pewnie i tak kosztuje ze dwa razy więcej).
--- Kolejny post ---
Trudno to porównywać, bo a6300 praktycznie schodzi z rynku po paru latach obecności, a M50 to prawie nowość. Z moich obserwacji wynika, że M50 to prawdopodobnie najlepiej sprzedająca się dotychczas M-ka, zwłaszcza w Japonii, ale również np. na Amazonie.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 12-07-2018 o 16:07
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Chcesz przez to powiedzieć, że testy DXO nie mają żadnego sensu czy jak mam to rozumieć?
Moim zdaniem zachowując pewną ostrożność można wyciągać wnioski. Np. dając Sony pewne fory w postaci matrycy o większej rozdzielczości (a filtr AA?) i tak Canon ma lepszą rozdzielczość .
Potwierdzenie na tym wykresie:
![]()
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 12-07-2018 o 16:39