Strona 156 z 198 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156157158166 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 551 do 1 560 z 1980

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    W przededniu premiery dwóch bezluster FF Nikona na Photokinie mamy taki "news" ze stajni Canona :
    Canon’s Full Frame Mirorrless Cameras [CR2]
    W połowie 2019 roku ugrdulą bezlustro z sensorem z 5DIV. Brawo Canon.
    Już nie wiem czy to robienie sobie jaj z pogrzebu czy prawdziwa informacja.
    będzie dobrze - na początek dostaniesz model zawansowany z matrycą 5DIV czyli nie tak tragicznie jak by mogło być, kilka miesięcy później wyjdzie model entry-level z sensorem 6D2 - już widzę twoją radość - to jest to na co czekasz - to chcesz kupić - na forum napiszą że nie ma w tym nic dziwnego bo to w końcu entry level, a sensor z 6D2 jest doskonały, sprawdzony w fotografii ślubnej i nikt w żadnych zastosowaniach nie potrzebuje nic lepszego i padnie słynne zdanie o umiejętności użycia pomiaru światła

żeby nie było że jestem czarnowidzem to bezlustro z sensorem z 5DIV i sensowną możliwościa podpięcia optyki EF tragiczne pewnie nie będzie - wychodzi teraz ze mnie ten zawsze niepoprawny optymista - brak sensownej (najlepiej natywnej) możliwości podpięcia optyki EF spowoduje że najleszym wyborem fullframowego bezlustra canona będzie lustrzanka EOS 5DIV
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 05-07-2018 o 20:56

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    żeby nie było że jestem czarnowidzem to bezlustro z sensorem z 5DIV i sensowną możliwościa podpięcia optyki EF tragiczne pewnie nie będzie - wychodzi teraz ze mnie ten zawsze niepoprawny optymista - brak sensownej (najlepiej natywnej) możliwości podpięcia optyki EF spowoduje że najleszym wyborem fullframowego bezlustra canona będzie lustrzanka EOS 5DIV
    Mam wrażenie, że Canon miał coś gotowego, może nawet na tą Photokinę ale wobez A7III i tego co pokaże Nikon to się nie nadawało i rzeźbią coś dalej.
    Rok do premiery to kawał czasu. W komentarzach na CR do tego newsa ktoś napisał, że do tego czasu wszyscy już będziemy mieli Sony

W systemie M dochodzenie do sensownego rozwiązania w postaci M50 zajęło trochę czasu i przewinęło się sporo przymiarek.
    Co do podpięcia szkieł EF to myślę, że to ma priorytet i jak piszą nowy patent hybrydowego EF jest "sexi" .
    Jakoś dziwnie się obawiam, że Canon uparł się na sensor z wysokim ISO. Taki był już chyba zamysł w 6DII ale tylko DxO to widzi i nagłaśnia.

No ale mamy rok czasu na zgadywanie co też to będzie.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

bezlustro z sensorem z 5DIV
    Gdyby sensor 5D4 z jego DPAF mógł efektywnie pracować w bezlustrze to po co w 5D4 jest "dodatkowy, zewnętrzny" układ AF fazy z 61 punktami z których 41 to krzyżowe a środkowy ma -3EV.

W trybie LV system DPAF nie "spisuje się" rewelacyjnie

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-07-2018 o 08:09
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

Co do podpięcia szkieł EF to myślę, że to ma priorytet i jak piszą nowy patent hybrydowego EF jest "sexi" .
    Jakoś dziwnie się obawiam, że Canon uparł się na sensor z wysokim ISO. Taki był już chyba zamysł w 6DII ale tylko DxO to widzi i nagłaśnia.

No ale mamy rok czasu na zgadywanie co też to będzie.
    może zrobili praktycznie natywny bagnet EF (znaczy podpinasz obiektyw EF bezpośrednio) i po podpięciu obiektywu EF całość wysuwa się niwelując różnicę dystansu potrzebnego lustrzankowemu obiektywowi, przy cenie jaką będzie miało bezlustro (to lepsze z sensorem z 5DIV) pewnie coś takiego można zrobić dobrze i jest sexy i bezlustoro jest chudziutkie .

przy fullframe bezlustrze entry level z sensorem wykonanym w technologii sprzed 10 lat takie rozwiązania mogą się nie dopiąć finansowo i pozostanie wysokiej jakości konwerter chińczyk z bagnetem który jak zapinasz to nie wiadomo czy nie urwiesz (i czy odepniesz) bo tak ciężko chodzi, ale później ma luzy i wygina się w banana pod każdą sigmą artem, mam takie pierścienie pośrednie - dobra firma i na forum pisali że są wysokiej jakości - a trzeba było kupić kenko albo firmowe.

co do zamysłu w sensorze 6DII dostrzegam tylko jeden zamysł podobny jak przy słynnych 18mpix sensorach (nadal wiecznie żywych) ale wysokie iso nie ma z tym zamysłem nic wspólnego
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 06-07-2018 o 09:00

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Gdyby sensor 5D4 z jego DPAF mógł efektywnie pracować w bezlustrze to po co w 5D4 jest "dodatkowy, zewnętrzny" układ AF fazy z 61 punktami z których 41 to krzyżowe a środkowy ma -3EV.

W trybie LV system DPAF nie "spisuje się" rewelacyjnie

jp
    jak to po co ? bo to lustrzanka , jak nie pracujesz w LV to jakoś AF musi działać prawda? po to jest ten "dodatkowy, zewnętrzny" układ AF..... moim zdaniem jest to główny układ AF...
    P.K.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez pawko Zobacz posta
    jak to po co ? bo to lustrzanka , jak nie pracujesz w LV to jakoś AF musi działać prawda? po to jest ten "dodatkowy, zewnętrzny" układ AF..... moim zdaniem jest to główny układ AF...
    P.K.
    ok, to prawda.
    Ale gdyby na prawdę bezlustro FF Canona miało matrycę a 5D4 to całe możliwości AF opierałby się tylko o DPAF matrycy 5D4.
    Czyli jaka byłaby skuteczność/sprawność AF tego bezlustra ?

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Początki nałogu Awatar KNC

W sytuacjach AF pojedynczego 100%, co innego śledzenie :P
    Jednak co pokolenie DPAF to jest lepiej, więc nie sądzę że to co oferuje pod tym wzglęem 5d4/6d2 to max.
    R5+Canon EF 800/5.6, Sigma 500/4 S, RP+L14/4.
    https://www.facebook.com/dziki.swiat.zdjecia

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez KNC Zobacz posta
    W sytuacjach AF pojedynczego 100%, co innego śledzenie
    Jednak co pokolenie DPAF to jest lepiej, więc nie sądzę że to co oferuje pod tym wzglęem 5d4/6d2 to max.
    Ja nie mogę powiedzieć o 100% skuteczności pojedynczego w 6d2. Możliwe, że w 5d4 działa to lepiej, bo wyższa półka, ale to jeszcze nie jest AF topowej puszki. Czekam na rozwój wydarzeń, bo ostatecznie DPAF będzie na pewno lepszy niż fazowy.
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu Awatar KNC

Ja nie przypominam sobie ani 1 przypadku spudłowania AF w 6D2, a używam tylko w LV. Co innego śledzenie, za człowiekiem ok, za myszołowem już gorzej
    R5+Canon EF 800/5.6, Sigma 500/4 S, RP+L14/4.
    https://www.facebook.com/dziki.swiat.zdjecia

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Tu chyba focisz głównie przyrodę na dłuższych ogniskowych. Masz jakieś doświadczenia z jasnymi stałkami typu 35, 50, 85?
    Cytat Zamieszczone przez KNC Zobacz posta
    Ja nie przypominam sobie ani 1 przypadku spudłowania AF w 6D2, a używam tylko w LV. Co innego śledzenie, za człowiekiem ok, za myszołowem już gorzej
    Miłego dnia
    moja www

Strona 156 z 198 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156157158166 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów