Dodałbym do listy Olympusa. Może dlatego, że czytuje forum olka, ale wszędzie gogle mi wrzuca reklamy olka. Reklam nikona czy canona jak na lekarstwo.
Znam paru blogerów i yutuberów. Co oni biedni mogą za to, że pewne firmy się do nich zgłaszają, dają sprzet do testów, a C i N - nie. Firma daje to biorą. Ja bym się nie zarzekał, że nie wezmę (na test)ale mam nadzieję, że bym zrecenzował obiektywnie.
OK, jest to jakiś powód, sensowny. Ważny dla pewnej grupy fotografów. Dla innej grupy ważne jest co innego. Ba, najgorzej, że pewne cechy sprzętu skłaniają do bezluster, pewne do lustrzanek, inne do MF, a inne do małego APS-C.
Należy się pogodzić z tym, że nie będzie systemu najlepszego do wszystkiego. To czy bezlustra wyprą lustrzanki - nie wiadomo.
Fajnie by było gdyby (od strony fotografa patrząc) można było używać tej samej optyki na różnych body. Z maksymalną użytecznością (AF, stabilizacja itd.) Tak samo systemowych lamp, sterowników itp. Dlatego jak C i N pokażą (dobre) bezlustra to Sony się zmartwi.